Citromkrémes linzerkosárkák
Látványos és finom! A kész süteményt érdemes legalább egy napig „pihentetni”, így a tészta megpuhul, az ízek pedig összeérnek.
A linzertészta 6-7 cm átmérőjű gyümölcstorta formákban sül.
Hozzávalók
A tésztához
20 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
12,5 dkg hideg, felkockázott vaj
2 tojássárgája
1 tk. reszelt citromhéj (Finesse)
csipetnyi só
Hozzávalók a krémhez
3 egész tojás
4-5 evőkanál cukor
1,5 dl frissen facsart citromlé
1 egész (bio)citrom lereszelve (vagy 1 tasak Finesse citromhéj)
1 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál étkezési keményítő
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Érdemes robotgép segítségével összeállítani a tésztát, így a tészta nem puhul meg, de kézzel is dolgozhatunk, ez esetben a tészta összetevőit keverőtálban gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Sütés előtt tegyük a hűtőbe fél-egy órára a tésztát, hogy kellően kemény legyen.
Amíg a tészta „pihen”, elkészíthetjük a citromkrémet: a tojásokat a cukorral és a reszelt citromhéjjal keverjük habosra. Facsarjuk ki a citromokat, öntsük a tojásos keverékhez, adjuk hozzá a lisztet és keményítőt, majd alaposan keverjük össze. Ezt fogjuk az elősütött linzerkosárkákba adagolni.
Vegyük elő a tésztát és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 milliméter vastagra. Nagyobb pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle korongokat. (A pogácsaszaggató átmérője a sütőforma méretéhez igazodjon.)
A sütőformákat béleljük ki a kiszaggatott tésztával – a formákat nem kell kivajazni -, óvatosan nyomkodjuk a forma aljára és pereméhez, majd sorakoztassuk őket tepsire.
170 Celsius-fokos sütőben süssük elő 2-3 percig, majd vegyük ki a sütőből.
Adagoljuk az elősütött linzerkosárkákba a citromkrémet, úgy, hogy kb. a kosárkák feléig érjen, majd 160-as hőfokon, légkeveréssel süssük 8-10 percig.
Figyeljünk sütésnél, nehogy a tészta megbarnuljon, megégjen.
A citromkrémes linzerkosárkákat hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan fordítsuk ki a sütőformából. Hintsük meg porcukorral. A teteje tetszés szerint díszíthető, de enélkül is látványos.
Nyitókép: piqsels.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.