Öt bevált módszer fűszernövények tartósításához

hirdetés

A kertben, balkonon nevelt fűszernövényeket többféle módon tartósíthatjuk. Erika praktikái.

Rozmaring, tárkony, majoránna, citromfű, csombor, kakukkfű, zsálya – ezekből a fűszernövényekből tartósítani is tudok nagyobb mennyiséget. A tartósítás legegyszerűbb módja a szárítás. Nagyanyám a padlás feljáróba kötötte fel a fűszereket, én a garázsban szárítom a növényeket. Kis csokrokba kötöm a fűszereket, felakasztom őket. Nagyjából egy hétig hagyom fejjel lefelé lógni a növényeket, majd morzsolással leszedem a szárról a leveleket, melyeket üvegbe zárok.

Ha túl nyirkos az időjárás, a fűszernövényeket a sütőben is kiszáríthatjuk. Rendezzük a növényeket egymás mellé, nem túl sűrűn, a sütőt állítsuk alacsony hőfokra (50 fok), fakanállal támasszuk ki a sütőajtót. Nagyjából egy nap alatt megszáradnak a növények.

Aki szereti a savanykás ételeket, készíthet fűszeres ecetet. Nálunk a tárkonyos ecet a legnépszerűbb, de mással is érdemes kísérletezni! Tárkonyos ecethez 2 deci 10 %-os ecetbe 5-6 ág tárkonyt teszek. A tárkony egyébként eltehető ecetben is, az üvegből kivéve olyan, mintha friss tárkonyt ennénk, s ugyanúgy felhasználhatjuk. A szárról leszedett leveleket szorosan tömködjük egy üvegbe, majd öntsük fel 8%-os ecettel és zárjuk le.

A fűszernövényeket olajban is eltehetjük. Ha egyféle fűszert teszünk az üvegbe, akkor a leveleket szedjük le az ágról, tömjük meg vele az üveget, és öntsük fel olíva- vagy szőlőmag olajjal. Készíthetünk fűszerolajat is >>

Fűszerolaj házilag – remek ízesítő, mutatós gasztroajándék

A fűszernövények tartósítására remek megoldás a fagyasztás. Van, aki jégkockatartóba teszi az összevágott fűszernövényt és vízzel, olajjal, esetleg vajjal felönti, én egyszerűen zacskóba teszem és úgy fagyasztom le. Ezeket a fagyasztásra szánt fűszereket mindig megmosom, leszárítom, majd felaprítom és így kerül a zacskóba. A zacskóban mindig elsimítom, hogy lapos legyen. Használatkor soha nem engedem ki, csak török belőle egy darabot és megy a forró ételbe.

 

Jó módszer a sóban való téliesítés is, de ezzel kapcsolatosan nincsenek tapasztalataim, mivel mellőzzük a sós ételeket (kétféle ilyen módszerrel eltett fűszer használata elsózná az ételt). Az eljárás lényege, hogy a megtisztított, összevágott fűszernövényt sóval alaposan elkeverjük, majd üvegekbe töltjük és lezárjuk. Keverési arány – 1 adag só:4 adag fűszernövény.

Fűszereinket érdemes a virágzás kezdetekor szüretelni.

Ha sok mentánk, rozmaringunk, citromfüvünk van, ajánlom vázában az asztalra tenni. Kellemes az illatuk, és távol tarthatjuk velük a szúnyogokat.

Sass Erika Sasó www.tepszi.hu

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás