Bevált praktikák bútorápoláshoz

Bútorainkon nyomot hagy az idő, pontosabban az igénybevétel. Ismertetünk néhány bevált praktikát, melyekkel hosszú ideig megőrizhetjük a bútorok szépségét, illetve korrigálhatjuk a bútorokon nyomot hagyó baleseteket.

Cserebere

Mindegyik háztartásban van egy kedvenc fotel, amely társaihoz képest lestrapáltabban, meggyötörtebben néz ki. Időről időre cseréljük ki a székeket és a székpárnákat, hogy egyenletesen használódjanak. Ugyanezen ok miatt forgassuk át rendszeres időközönként a párnákat, szőnyegeket és matracokat. Kicserélhetjük az egyforma függönyöket is, amelyek különböző égtájak felé néző ablakokon lógnak, hogy a déli vagy a nyugati nap ne fakítsa ki jobban az egyes darabokat.

Fotelkímélő

Az inggallérhoz hasonlóan a fotel is ott piszkolódik el leginkább, ahol érintkezik a testünkkel, főleg a felső részén és a kartámláknál. A bőrhuzat ezt különösen megsínyli. A viktoriánus időkben kitalálták a fotelvédőket, és mi is tehetünk valamit a probléma megoldása érdekében.

Tegyünk dekoratív terítőt a fotel háttámlájára. Sötét bársonyból vagy selyemből varrjunk huzatot rá. Tegyünk úgy, mint a viktoriánusok, és a fejtámlára tegyünk csipkézett, fehér kendőt.

 

Bútorápolás

A bambusz- és a rattanbútoroknak az az előnyük, hogy szappanos vízzel lesúrolhatjuk őket. Napsütéses időben meleg szappanos vízben fürdessük meg a bútorainkat. Alaposan öblítsük le vízzel. Majd szárítsuk meg a bútorokat – lehetőleg a napon, vagy a lakás napos pontján. Vigyünk föl rájuk színtelen lakkot – meghosszabbítjuk vele a bútorok élettartamát, és a rendszeres portörlést is megkönnyíti. Figyelem! A műanyag bútorok nem feltétlenül tisztíthatók ugyanígy – a szappannal érintkezve elszíneződhetnek.

Foltok a fabútoron

A kávéscsészék vagy a poharak által hagyott sötét gyűrűk elcsúfítják a fafelületet. Dörzsöljünk a lenyomatra vékony réteg vazelint, és hagyjuk egy éjszaka beszívódni. A következő nap távolítsuk el a vazelint, és fényesítsük meg a fát egy darab ruhával. Ha a felület még zsíros tapintású, segíthet, ha ecetes oldattal áttöröljük. Jól töröljük szárazra. Ha még mindig láthatók a nyomok, akkor egy leselejtezett babafogkefére tegyünk egy pötty fehér fogkrémet, és dolgozzuk meg vele a foltot. Ezt követően dörzsöljünk méhviaszt a fába, hogy védjük. Ha elszíneződések jöttek volna létre, a fa színével megegyező cipőkrémmel kijavíthatjuk.

A lazúrral festett (de nem lakkozott) fabútor különösen sok ápolást igényel. Dörzsöljük át a fát, amilyen gyakran csak lehet, puha, olívaolajos, ronggyal. A felesleges olajat itassuk föl, és nedves kendővel fényesítsük ki a bútort. Évente többször ismételjük meg a műveletet.

Citrom a lakkra

A lakkozott fa is örül időről időre a különleges ápolásnak. Keverjünk össze olívaolajat egy csepp citrom illóolajjal, és kéthavonta vigyük föl a fára, a felesleges olajat itassuk fel; így felfrissíthetjük a bútor fényét.

Ha szorul a fiók, dörzsöljük meg a polcsíneket egy gyertyacsonkkal. Ha a fa felülete egyenetlen, és a fiókok szorulnak a keretekben, lakkozzuk meg a fiókok felső peremét színtelen lakkal (vészhelyzetben körömlakk is megfelel a célnak).

 

 

 

Az összeállítás  az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 1001 háztartási tipp c. kiadvány vonatkozó összeállítása alapján készült a Kiadó engedélyével

Ajánló

Méhviaszos bútorfényező házilag

Méhviaszos bútorfényező házilag

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt − tizenegy =

hirdetés