Készítsünk saját natúrkozmetikumot! A barackos hidratáló gél receptje

Házilag is keverhetünk magunknak arckrémet, testápolót, vagy éppen sampont, kiváló minőségben, kizárólag természetes anyagok felhasználásával. A natúrkozmetikumok értékes növényi olajak, zsírok – nagyrészt természetes összetevők – kombinációi, bőrünk és hajunk egészségét szolgálják, segítik megújulásukat; bőrrokon anyagokat tartalmaznak, erősítik a bőr védelmi funkcióit, nem tömítik el a pórusokat. 

Mi a gond a szalonkozmetikumokkal?

A hagyományos, úgynevezett szalonkozmetikumok kőolajszármazékokból, s nagyrészt mesterséges illat- és színanyagokból, konzerválószerekből állnak. Gátolják a bőr természetes működését, ráadásul a bőrünkön keresztül méreganyagokat juttatnak a szervezetünkbe. Mit kenünk a bőrünkre? Ez ugyanolyan fontos, mint az, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk!

Natúrkozmetikum, biokozmetikum – mit is jelent ez?

A natúrkozmetikumok nagyrészt növényi, esetenként állati eredetű (méhviasz, lanolin) összetevőkből álló bőrápoló készítmények. A növényi olajok, zsírok és növényi kivonatok a bőr természetes funkcióit támogatják, a bennük található természetes bőrrokon anyagok a bőr hidrolipid filmjét egészítik ki, segítik védelmi feladatainak ellátásában. Nem tömítik el a pórusokat, segítik a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését.

Nem natúrkozmetikum az a termék, mely a kőolajszármazékok és más szintetikus anyagok mellett némi természetes anyagot is tartalmaz. A natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított összetevők, amelyek azonban teljesen ártalmatlanok. Ezeket az anyagokat egyrészt költséghatékonysági elvek alapján állítják elő vegyi úton, hiszen kinyerésük a természetből aránytalanul sokba kerülne. A vegyi anyagok egy másik része halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesít, mint például a cetilalkohol. Ezért natúrkozmetikumokban ezeknek az anyagoknak kizárólag a vegyi úton előállított változata lehet jelen.

A biokozmetikum olyan natúrkozmetikum, amelyben túlnyomó részben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók. Ellenőrzött biokozmetikumról (natúrkozmetikumról) akkor beszélhetünk, ha a kozmetikum alapanyagait, gyártását, csomagolását saját kritériumrendszer szerint valamely ellenőrző szervezet (BDIH, Ecocert, NaTrue, Soil Association) felügyeli.

Sokan azt hiszik, ha egy termékre nagy betűkkel rá van írva, hogy teljesen természetes, akkor az egyben teljesen ártalmatlan is. Az összetevőket még mindig nagyon kevesen olvassák el, és még kevesebben tudják értelmezni. Pedig a természetben nagyon sok méreg van!

Az alapanyagokra vonatkozó kérdést tehát így célszerű feltenni: melyik összetevő káros és melyik ártalmatlan?

 

Minőségellenőrzött natúrkozmetikumok

Több szervezet is létezik, amelyek a forgalomba kerülő natúrkozmetikumokat minősítik. Hazánkban az egyik legismertebb a német BDIH. A kritériumok kitérnek többek között a felhasznált alapanyagokra, az állatvédelemre, a konzerválószerekre és a csomagolásra. A BDIH az általános kritériumok mellett kiad egy úgynevezett pozitív listát is, melyben az engedélyezett alapanyagok INCI* nevei szerepelnek.

*INCI A kozmetikai termékek csomagolásán található és a kémiai összetevők feltüntetésére szolgáló utalás. Az INCI a következő kifejezés rövidítése: International Nomenclature Cosmetic Ingredients (a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktana).

 

Készítsünk magunknak natúrkozmetikumot!

A valódi natúr- és biokozmetikumok igen drágák. A saját készítésű natúrkozmetikumok azonban nem kerülnek többe, mint a hagyományos kozmetikumok, akár luxustermékeket is készíthetünk a legdrágább alapanyagokból, az is megfizethető marad.

A saját kezűleg kikevert, egyedi kozmetikumok előnye mindemellett, hogy olyan összetevőkből állnak, amelyeket magunk válogatunk össze. A natúr- és biokozmetikumok gyártói – bár jók a termékeik – többnyire finomított olajokat tesznek termékeikbe. Aki maga készíti kozmetikumait, az élhet azzal a kivételes lehetőséggel, hogy hidegen sajtolt, natúr, teljes értékű olajat is keverhet készítményeibe.

Akár hagyományos, akár natúrkozmetikumot használunk, rengeteg műanyag flakont, tégelyt, tubust dobunk hónapról hónapra a szemétbe. Saját készítésű kozmetikumaink nem terhelik annyi hulladékkal a környezetet, hiszen csomagolásaikat újra és újra felhasználhatjuk.

Egy kozmetikum kikeverése nem nehezebb és nem vesz több időt igénybe, mintha csak egy desszertet, pudingot készítenénk el. Az eredményt viszont tovább élvezhetjük. Belekóstolhatunk a kozmetikumgyártás izgalmas világába. Saját készítésű gyógynövénypárlatokkal, tinktúrákkal tehetjük különlegessé termékeinket. A kozmetikumkészítés hihetetlenül kreatív, hasznos időtöltés, tartalmas hobbi. Egyedi ajándékokkal lephetjük meg szeretteinket, elindíthatjuk őket egy környezet- és egészségtudatos élet felé.

 

A krémkeverés menete (általános ismertető)

Egy klasszikus, emulgátoros krém a zsírfázis és a vízfázis felmelegítés utáni vegyítésével jön létre. Vannak azonban olyan alapanyagok (például a növényi zsírok, olajok), melyek fokozottan érzékenyek a hőre, ezért ezeket a krémkeverés későbbi fázisaiban adjuk a többi anyaghoz. A vitaminokat, a tartósítószert, tejsavat, illóolajokat, alkoholos kivonatokat, alkoholt csak akkor adjuk a krémbe, amikor az már hozzávetőlegesen kézmelegre hűlt.

 

Krémkeverés lépésről lépésre (gyakorlati megközelítésben)

Fertőtlenítsük a tiszta, hőálló üvegedényeket, kanalakat, késeket, hogy megfelelő tisztasággal tudjunk dolgozni! Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára.

Mérjük ki a zsírfázis alapanyagait egy hőálló üvegedénybe, főzőpohárba, a hőérzékeny anyagok kivételével. Mivel egészen kis mennyiségekkel dolgozunk, jól jöhet egy preciziós mérleg (levélmérleg, ékszermérleg). Először a szilárd állapotú anyagokat rakjuk az edénybe, így kiszedhetjük az esetleges többletet. Kis tálkákat, esetleg mignonpapírt használva külön-külön is kimérhetjük az anyagokat. Ezután az olajokat öntsük óvatosan a főzőpohárba. Sokat segít egy pipetta, amivel elkerülhetjük, hogy több olaj ömöljön bele a pohárba, mint amennyit szeretnénk.

Mérjük ki a vízfázis alapanyagait egy másik hőálló edénybe. A vizet, aloe verát, növényi párlatot, glicerint együtt melegíthetjük. Az alkoholos kivonatokat viszont nem szabad melegíteni, mert elillan az alkohol. (A többi hőérzékeny anyagot sem most adjuk a vízfázishoz.) A két edénykét vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük és elkezdjük melegíteni. Egy idő után a poharak elkezdenek „táncolni”, ekkor tegyük takarékra a lángot, platnit. Addig melegítjük az anyagokat, míg a zsírfázis homogén lesz, elolvadnak a szilárd összetevők.

A vízfürdőből kivett zsírfázishoz adjuk a zsírokat és a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük őket. Ha hőérzékeny olaj szerepel a receptben, most adhatjuk hozzá a zsírfázishoz. Ha a recept gélképző anyagot tartalmaz, kézi mixer segítségével szintén most oszlathatjuk el a zsírban, de csak a vízzel való találkozáskor fogja betölteni feladatát.

A zsír- és vízfázist emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba, és a kézi mixer tésztadagasztó karjával, a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. (Azért nem jó a habverő kar, mert a krémbe túl sok levegő kerül, habos lesz.) Addig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk. (Általában 4 percet vesz igénybe. Az emulzió kezdetben még meleg és folyékony. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik be. A végső konzisztencia azonban legtöbbször csak másnapra alakul ki.) Ha már homogén az emulzió, és kissé lehűlt, akkor alacsony fordulatszámon géppel vagy kézzel tovább keverjük.

Ha az emulzió kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a hőérzékeny anyagokat: a vitaminokat, az illóolajokat, tejsavat és a konzerválószert (Rokonsal vagy alkohol, ill. alkoholos kivonat). Ezeket az anyagokat egymás után adjuk hozzá a krémhez, mindegyiket jól elkeverve. Ezután addig keverjük kézzel az emulziót, míg teljesen ki nem hűl.

Az elkészült krémet előzetesen fertőtlenített (tubus)tégelybe, pumpás adagolóba, flakonba tesszük és feliratozzuk. Kerüljön rá a krém neve, a receptúra száma, a készítés ideje, illetve a lejárati idő.

Kipróbált recept – Barackos hidratáló gél nyárra 30 g

Mennyiség: 30 g 

Zsírfázis: 17,5 %

Emulgátor: Lysolecitin


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis
2 g sárgabarackmag olaj1 g szkvalen0,3 g cetilalkohol1 g Lysolecitin 1 g shea vaj0,5 g Solagum gélképző(VAGY 0,2 g xantán transzparens) 22 g aloe vera gél1,5 g glicerin 0,5 g E vitamin5 csepp illóolaj6 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Elkészítés

Gondoskodjunk a hőálló üvegek és a keverőkanalak, kések tisztaságáról!  Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.

Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.

A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik mérőpohárba.

A II. fázis alapanyagait mérjük külön-külön kis üvegtálkába.

A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és melegítsük őket addig, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor vegyük ki őket a vízfürdőből.

Adjuk a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait. Először a shea vajat olvasszuk fel, majd keverjük el benne a gélképzőt is.

A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Nagyjából négy percig keverjük az emulziót, amíg teljesen homogén nem lesz.

Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként elkeverjük benne a IV. fázis alapanyagait.

Az elkészült krémet tubustégelybe vagy pumpás adagolóba, kis flakonba töltjük és feliratozzuk.

Tippek

Ne használjunk fényérzékenyítő illóolajakat, mint amilyenek a citrusok.

Gazdagíthatjuk a krémet hialuronsavval

Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinmennyiségből csepegtessünk rá annyit, hogy elkeverhessük a két anyagot, s csak ezután adjuk a maradék glicerint a vízfázishoz. Amikor kivesszük a vízfázist a vízfürdőből, öntsük rá a glicerinnel elkevert hialuronsavra, és keverjük át alaposan. Csak ezután öntsük a vízfázist a zsírfázishoz.

Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz (pl. szőlőmagolaj), akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz.

Alkoholos tartósítás

Tartósíthatjuk a krémet Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50%-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 18,5 g víz szükséges

70%-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 20,5 g víz szükséges

Az alkoholt, illetve a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!

 

Az ismertető összeállításában segítséget nyújtott Partnerünk, a COSMIO

Webáruházukban és budapesti szaküzletükben kiváló minőségű alapanyagok szerezhetők be, a növényi glicerintől az emulgátorokig. A www.frissnaturkozmetikum.hu oldal a házi kozmetikumkészítésben nyújt segítséget: részletes leírásokkal, alapanyag ismertetőkkel és folyamatosan bővülő recepttárral.

 

Fotók: Cosmio, www.soapdelinews.com, www.littleseedfarm.com, SXC

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 + kettő =

hirdetés