A nemkívánatos lakótárs a vérünket szívja. Hogyan irtható az ágyi poloska?

poloskaHa arra ébredünk, hogy a testünkön szórványosan több vöröslő, duzzadt csípésnyom látható, az nagy valószínűséggel azt jelzi, hogy ágyi poloska költözött a hálószobába. A szúnyog- és a pókcsípés is nyomot hagy, de az ágyi poloska kisebb bőrfelületet támad meg, és a csípésnyomok szorosan egymás mellett tűnnek fel. A poloska szúrása nyomán nem mindenkinél lép fel bőrirritáció, ettől függetlenül érdemes a vérszívót elűzni, mert szaporodik. Mit tehetünk, hogy a nemkívánatos vendég eltűnjön, különösen a baba- vagy gyerekszobából? Irtásukra szakértők szerint sajnos nincsenek megbízható házi módszerek.

A poloska nem terjeszt betegséget, de szúrása allergizálhat, és a viszkető bőrduzzanat roppant kellemetlen. Van, aki meg sem érzi a poloskacsípést. Feltűnő rovar: 5-8 mm hosszú, vörösesbarna színű. Könnyen felismerhető lenne, ha nem élne rejtőzködő életmódot. Nem ad ki hangot, napközben nem mutatkozik – nehéz rábukkanni. Poloska jelenlétére utalnak a matracon, vagy akár a lepedőn megjelenő apró fekete pöttyök – ürüléknyomok – , de ez kevésbé jellemző, többnyire csak a csípések utalnak arra, hogy a vérszívó fészkel a közelünkben. Tüzetesen át kell nézni az ágyat és a fekhely környékét – használjunk elemlámpát. Mivel a poloska vérszívó állat, jellemzően az ember – ágy – 2-3 méteres közelében rejtőzködik, kifejezetten a hálószobát veszi célba. Bebújhat például a faliképek alá, az ágy nehezen hozzáférhető részébe, szegőlécek hézagaiba, polcok illesztéseibe. Olyan zugokat keres, melyekkel a háta és a hasa egyszerre érintkezhet.

Ebből kiindulva házi poloskacsapdát is készíthetünk, összehajtogatott kartonpapírt tehetünk az ágy közelébe. Persze nincs garancia arra, hogy az állat bele is sétál a csapdába.

A lakás kiváló életkörülményeket biztosít számára, szobahőmérsékleten érzi jól magát, nem bírja a nagy meleget, a 50 Celsius-fok feletti hőmérséklet elpusztítja. A hideget sem tűri, de fűtetlen lakásban is életben marad hosszú ideig. Jól bírja az éhezést, úgy is megél hónapokig, ha emberek nem tartózkodnak a közelében. (A poloskairtás leghatásosabb természetes módja, ha kiköltözünk 3-4 hónapra a fertőzött lakásból…)

Az általános higiénia körülmények nincsenek hatással az életére. Két dologra van szüksége: búvóhelyre és alvó emberre. A legalaposabban takarított lakásba is befészkelhet, bár kétségkívül kedvezőbbek számára azok a helyiségek, melyek kevésbé rendezettek és tisztán tartottak. Az ágyi poloskát tudtunkon kívül haza is vihetjük: ha használt tárgyat veszünk, használt ágyat veszünk, erre is figyeljünk! Azt hihetnénk, hogy ilyenkor az alapos takarítás segít, de sajnos nem így van: ha már a lakásban van, nehéz megszabadulni tőle.

Az ágyi poloska megjelenésének esélyét csökkenthetjük, ha nagy óvatossággal járunk el használt bútorok, tárgyak beszerzésekor. Ha idegen helyen alszunk, végezzük poloskaszemlét! Nézzük át az ágy tipikus rejtekhelyeit, annak környékét ágyi poloska vagy annak nyomai után kutatva. Teljesen kizárni ilyenkor sem tudjuk, hiszen a társasházaknál a panelhézagoknál vagy fűtéscsövek mentén lakásról lakásra vándorolhat. Nagy fertőzöttség esetén nyári időszakban a poloska lakásról lakásra vándorolhat a nyitott ablakokon keresztül, bár ez nem általános jelenség. Mindenesetre a városokban nagyobb a fertőzöttség; a kiadó szobákban megjelenhet, a szállóvendég a tudtán kívül megajándékozhatja a szállásadóját ágyi poloskával (utazótáskában, könyvben is elbújhat a vérszívó).

– Az ágyi poloska az egyetlen olyan rovar, melynek nem javasoljuk a házilagos irtását, ez ugyanis nagyon ritkán eredményes. A nagy dózisú, nagy mennyiségű irtószerekkel végzett szakszerű irtást is meg kell ismételni az esetek nagy részében – mondja Majer Nándor egészségügyi gázmester, az Agro-Hydro Bt. munkatársa. Szerinte a házi praktikák fokozzák a poloskák ellenálló képességét, egyúttal megnehezítik a szakszerű irtást is. Az ágyi poloskák nem szerveződnek kolóniába, elszaporodásuk esetén azonban a legjobb rejtekhelyeket csapatosan megrohamozzák; ahogy a szakember fogalmaz: komoly fertőzöttség esetén tömött sorokban ücsöröghetnek például a franciaágy ágytámlájának hátsó kárpittűzése mögött.

Mivel a poloska nem bírja a magas – 50 Celsius-fok feletti – hőmérsékletet, több cég vállal vegyszermentes poloskairtást. Nagy nyomáson magas hőmérsékletű gőzt bocsátanak a poloska felderített rejtekhelyeire.

Ez a módszer azonban – tapasztalatok szerint – nem olyan eredményes, mint a vegyszeres kezelés. Vegyszeres irtáshoz piretroid hatóanyagú készítmények használhatók, lakossági és ipari irtás esetén is. A lakosság számára fenntartott rovarirtó szerek is hatásosak lehetnek. Ha eredménytelen a beavatkozás, célszerű szakembert hívni.

ghostbusters

A kép illusztráció. (A Ghostbusters c. film egyik jelenete)

Hogyan történik a szakszerű poloskairtás?

A poloska rejtekhelyeit a rovarirtó szakember tartós hatású, speciális rovarirtó szerrel fújja le. A szer hónapokig, hetekig kifejti hatását a felülettel érintkező poloskákra. A permetezés hatékonysága az ún. kiűzéssel növelhető. Ilyenkor a légtérbe juttatott rovarirtó füst vagy köd segítségével kergetik ki a poloskákat a rejtekhelyükről, hogy biztosabban érintkezzenek a szerrel lefújt felületekkel. Ennek ellenére gyakori hogy a folyamatot két hét múlva meg kell ismételni a peték miatt – említi Majer Nándor.

Beavatkozás esetén a száradási idő 2-3 óra. Ez idő alatt nem javasolt a hálószobában tartózkodni. Az ún. kiűzéssel kombinálva ez az idő négy órára módosul. Irtás után le kell cserélni az ágyneműt. A vegyszeres kezelést, a füstös vagy ködös kiűzést követő 3-4 óra elteltével már nem kell szaghatással számolni. A szakemberek által végzett poloskairtás 15-20 ezer forintba kerül. Előfordul, hogy a beavatkozást meg kell ismételni; a legtöbb hazai cég a második alkalomért is kér pénzt; ha harmadszorra is ki kell vonulniuk, ingyen elvégzik a munkát.

Webajánló: www.poloskairtas.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy + 7 =

hirdetés