A tárgydekorálás egyszerű, trendi módszere: a transzfer technika alapjai

A szalvéta- vagy másik nevén a dekupázstechnika régóta ismert hobbitechnika, melynek során a szalvéta mintás, hajszálvékony felső rétegét, vagy a dekupázshoz megfelelő papírt visszük fel, s rögzítjük a kívánt felületre dekupázsragasztóval. Ahogy ezzel a technikával, úgy transzferálással is sokféle tárgyat dekorálhatunk.

A transzfer technika azonban jóval nagyobb alkotói szabadságot ad, hiszen pusztán az adott mintával – grafikával, felirattal, képpel – díszíthetünk tárgyakat, melyeken a papír – mint hordozó közeg – nem, csak annak a nyomata jelenik meg. Festett tárgyakat is díszíthetünk transzferálással.

A népszerű díszítési módot mutatja be Rideg Krisztina.

A folyamat roppant egyszerű. Hogy mennyire lesz szép a végeredmény, az a felhasznált alapanyagoktól függ. Ahhoz, hogy egy adott minta átvihető legyen egy másik felületre, megfelelő oldatra van szükség.

– Acetonnal kezdtem, majd kipróbáltam a hígítót, a dekupázsragasztót. Próbálkoztam ezek keverékével is. Fa, gipsz, vászon mintázásához egyik sem lett jó; nem sikerült tökéletes minőségben átvinni a mintát.

A speciálisan ehhez a technikához kifejlesztett – kreatív hobbi boltokban beszerezhető – transzfer oldattal sokkal megbízhatóbb eredmény érhető el. Krisztinának végül a 100 %-os tisztaságú illóolaj vált be a legjobban, tapasztalatai szerint ezeknek több fajtája is kiváló a technikához.

csipkezsiraf2

csipkezsiraf3

csipkezsiraf4

A transzferálás lépései

Válasszuk ki a mintát! Saját célra vagy ajándékba szánt tárgyak díszítéséhez jó forrás az internet, szebbnél szebb mintákat találunk transzfer technikához. Magunk is szerkeszthetünk saját feliratot szövegszerkesztő program segítségével. Kreatív hobbi üzletek  a technika szerelmeseinek sokféle stílusú mintával kínálnak transzfer papírokat.

A mintát nyomtassuk ki! Ha a minta szöveget tartalmaz, nyomtatás előtt tükrözzük a képet a Shift+ Ctrl+ h billentyűk megnyomásával, különben a minta transzferálás után fordítva fog a megjelenni (képeknél ez kevésbé zavaró) az adott tárgyon. Egyszerű fénymásolópapírra nyomtathatjuk; fontos, hogy lézernyomtatót használjunk. A tintasugaras nyomtató nem megfelelő.

A transzfer oldatot fültisztító pálcika segítségével vigyük fel a mintára (a papírra). Ügyeljünk arra, hogy ne nagyon itassuk át a folyadékkal a mintát, mert elmaszatolódhat. Az oldattal átitatott papírt helyezzük úgy a díszíteni kívánt felületre, hogy a minta a tárgy felé nézzen. Nem szükséges a papírt ráragasztani, de a kezünkkel szorosan tartsuk, hogy ne mozduljon el.

Ezután következik a transzfer technika legkényesebb fázisa, a dörzsölés, amikor is a minta átvitelét valamilyen kemény, de nem éles tárggyal, eszközzel segítjük.

– A dörzsölésnél nálam nem vált be a kanál, kisebbel és nagyobbal is próbálkoztam, de időnként felsértettem a papírt. Megfelelőbb a fa kenőkés erre a célra. Egy ideje bőrműves kis csontkést használok, masszív, sima a felülete, nem hajlik.

csipkezsiraf5

A transzfer technika alkalmazható fán, papíron, fémen, gipszen, textilen; sok gyakorlással szép eredmények érhetők el. Festett felületet is díszíthetünk ezzel a módszerrel.

Rideg Krisztina transzferálással dekorált tárgyai a Csipkezsiráf Facebook oldalon láthatók >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × három =

hirdetés