Ezüstbe foglalt falevelek – különleges eljárással készített kézműves medálok

A Káptalantóti piacon láttunk magyar ékszerésztől hasonló medálokat. Meglehetősen kevesen készítenek ilyen ékszereket, pedig gyönyörűek! Megakad rajtuk az ember szeme, hiszen megszólalásig hasonlítanak a falevelekre.

Nedda Shishegar-Szylewicz

Látszik rajuk a növényrész minden apró részlete, finom erezete. Némelyik tömör, de léteznek hajszálvékony, lyukacsos változatok is, melyek belső részein a falevél hajszálvékony erezete képez sűrű – áttört – hálózatot. A medálok ezüstből és rézből készülnek – Nedda és Aaron, a Dél-Kaliforniában élő házaspár tökélyre fejlesztette a speciális technikát. Egyedi ékszereik hazai árakon is megfizethetők.

Nedda Shishegar-Szylewicz, a feleség sokoldalú művész; ékszerészként, grafikusként, electroformerként, festőként, szobrászként, fényképészként egyaránt aktív. A természet a legfőbb ihletője, elkötelezett állatbarát. Aaron Szylewicz, a férj találékony ötvösként, electroformerként definiálja önmagát, a kreatív dizájn és az innováció híve.

Mit csinál az electroformer? Hogyan készülnek az ékszerek?

Nehéz konyhanyelven ismertetni a házaspár által alkalmazott, az 1800-as évek közepén felfedezett eljárást, melyet régebben pénzérmék előállításához is alkalmaztak. Az electroformer galvanoplasztikával (elektrotípiával) állít elő tárgyakat, az elektrolízis alkalmazásával pontos másolatot készít a mintadarabról – az eljárással különböző tárgyak és anyagok vonhatók be fémmel.

A galvanoplasztika folyamata: a lemásolandó tárgyat – vagy annak negatívját – elektromosan vezetővé teszik, például grafittal vonják be, aztán összekötik egy aránylag kis feszültségű áramforrás negatív sarkával. Ezután a felhasználandó fém sójának oldatából álló elektrolitba (legtöbbször rézgálicoldatba) mártják, ebbe illesztik az áramforrás pozitív sarkát, végül összekötik a bevonó fémből készült lappal. Bizonyos idő múlva a katódként szereplő minta fémréteggel vonódik be.

hirdetés 

hirdetés 

Ötvösműhely, kicsit másként…

Nedda és Aaron kisebb falevelekből, kemény héjú terményekből (főleg makkból) készít fém, ezüst medálokat.

A képre kattintva látható még több kép az eljárásról

Webajánló: www.enchantedleaves.com

 

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc + kilenc =

hirdetés