Terápiás hatású illóolajok. Segítik a hatékony tanulást vizsgaidőszakban, hatásosak szellemi túlterheltség idején

A tanuló (fiatal és kevésbé fiatal) felnőttek tudják jól, hogy decemberben nemcsak a karácsony közeledik vészesen, hanem a vizsgaidőszak is. Emlékeimben elevenen él: egyetemistaként sohasem tudtam igazán részt venni a karácsonyi készülődésben, az adventi várakozás pedig teljesen kimaradt azokban az években. Nehéz volt koncentrálni, mézeskalácsillatban hangolódni az okosodásra, értelmezni az érthetetlen sorokat és képleteket. Feszített a be nem szerzett ajándékok sora is. Ma már másként csinálnám, 15-20 év távlatából. És mennyivel könnyebb lenne!

A leghatásosabb illóolajok

Szagolgass levendula (Lavandula angustifolia), mandarin (Citrus reticulata ze.) vagy kubeba (Litsea citrata) illóolajokat, esetleg ezek keverékét! Ha sokat „zakatol” az agyad, segítik az elalvást is. De vigyázz, ne ess a ló túloldalára, mert tanulás helyett könnyen álomba szenderülhetsz.

Kávé helyett borsmenta

A frissesség mindig jól jön, különösen, ha a koncentráció fokozás a cél. A borsmenta hatása hasonló a koffeinéhez: serkenti a vérkeringést, frissít. Próbáld ki kávé helyett! Alacsony vérnyomás és szédülés esetén is bátran alkalmazhatod. Párologtass borsmenta illóolajat! Mint általában az illóolajok, nem csak egyetlen szervrendszerre fejti ki kedvező hatását a borsmenta illóolaj sem, hanem egészen sokrétű felhasználást tesz lehetővé meglehetősen összetett kémiai profiljának megfelelően. A borsmenta illóolaja nem csak frissít, hanem támogatja az emésztést, ugyanakkor remek nyákoldó! Azonban óvatos használatot igényel menton (keton)-tartalma miatt: várandós és szoptatós kismamák, kisgyermekek, epilepsziás betegek és magas vérnyomással küzdők esetében kerülendő használata.

Antidepresszáns, élénkítő, fertőtlenítő citrom

Bevetheted a koncentráció fokozására a csodálatos citrom (Citruc limonum ze.) illóolajat! Használatával nemcsak a tanulás lesz hatékonyabb, mivel egyidejűleg fertőtleníti a levegőt is, így a betegségek is elkerülhetnek. Antidepresszáns hatású, mosolyra fakaszt.

Rozmaring, a megbízható memoriter

A citrom illóolajjal keverheted a rozmaring kámfort (Rosmarinuc officinale ct. camphre) a hatás fokozása érdekében. A rozmaring kámforról 2003-ban és 2012-ben is jelent meg kutatási eredmény, amely alátámasztja rövidtávú memóriára való serkentő hatását.

Ugye, azt mondanom nem kell, hogy az illóolajok nem fogják helyetted megtanulni a leckét, de segítségedre lehetnek a szellemileg túlterhelt időszakban. Rozmaring, az emlékek olaja, az emlékezés növénye. Mi másra volna a számonkérésen, s majd a vizsgán szükséged, mint hogy emlékezz a bebiflázott tananyagra?

Babér, a heroikus szónok

Amikor már mindent megtanultál, s úgy érzed, egy kis bátorság jól jönne (nem kell ellátogatnod Óz birodalmába), a babér (Laurus nobilis) illóolaj lesz a segítséged! Önbizalmat ébreszt, bátorságra sarkall, heroikus szónokká tesz és javítja a memóriát! A babér illóolaja görcsoldó hatású! Ha menstruációs görcsök gyötörnek, ne feledd elővenni illatos dobozodból!

Az illóolajadat majd a vizsgára is vidd magaddal, mivel a tanulás során kiépült memórianyom az illat felidézésével aktivizálódik, tehát segít előhozni a megtanult információözönt, csökkenthető a leblokkolás kockázata!

Az aromakeveréket (egy evőkanál növényi olaj + 1-2 csepp illóolaj) cseppentheted tenyeredbe is (a citrusokkal vigyázni kell, mert fényérzékenyítő hatásúak), de vihetsz magaddal illatpárnácskát is az illat hordozására, esetleg cseppentheted aromanyakláncba is! Tanulás közben az elektromos párologtató lesz a leghatékonyabb.

Minden esetben terápiás hatású 100 százalékos tisztaságú illóolajat használj! Itt válogathatsz: www.herbatherapy.hu

Szerző: Dr. Takács-Tóth Diána illóolaj-szakértő, vegyész

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + tizennégy =

hirdetés