Gyógyító illóolajok. 10+1 hétköznapi stressztünet kezelése természetes megoldásokkal

Mai világunkban nagyon gyakori a stresszes, feszült, kimerült, ideges állapot. Küzdünk a megélhetésért, küzdünk a jobb pozícióért, küzdünk, hogy időben érkezzünk a szülői értekezletre, a meetingre, a konferenciára, idegesen ülünk a dugóban, feszültek vagyunk, hogy a gyerekünk még mindig nem szobatiszta, csüggedünk, ha még mindig nem fogant meg a várva várt babácskánk, izgatottak vagyunk egy közelgő esküvőtől, a munkahely-váltástól, pimasz gyermekünktől, kimerültek vagyunk az örökös rohanástól…

Mindezek a jelenségek nem csak rossz közérzetet jelentenek számunkra, hanem – bátran állíthatom – szinte minden esetben előbb vagy utóbb fizikai, testi tünetet eredményeznek. A túl sok nyomás hatására kibillen testünk a természet adta egyensúlyából, és egyszerre megtelünk a negatív érzésekkel, energiákkal, ami ellen nem tud tovább küzdeni szervezetünk, és betegséget produkál azzal a céllal, hogy figyelmeztessen bennünket a túlterheltségre, életmódváltás után kiáltva.

A következő felsorolás a leggyakoribb stressz okozta tüneteket fogja csokorba! Amitől különleges lesz ez a sor, az az, hogy olyan megoldásokkal szerepel a tünet, ami természet adta, s amelyek több ízben remekül vizsgáztak már.

1. Fejfájás, migrén

A fejfájást legtöbb esetben idegesség, feszültség, túlterheltség, kimerültség okozza. Alkalmazd a kúszó fajdbogyó illóolajat! A népi gyógyászat tapasztalatai alapján segíthet a fejfájás csillapításában. A tünetek fellépésekor végy 5 mély lélegzetet a fiolából és lehetőség szerint pihenj le egy rövid időre.

2. Hasmenés, ideges eredetű gyomorfájás

Emésztést érintő probléma lép fel, ha a gyermek táborba utazik, új közösségbe kerül, lakásvásárlás kerül előtérbe… Tudtad, hogy a halálesetet követően a 2. helyen áll a költözés, mint stresszt kiváltó tényező? Egy evőkanál sárgabarackmag olajba (vagy bármilyen más – lehetőleg hidegen sajtolt – növényi olajba) keverj egy csepp mandarin és egy csepp orvosi levendula illóolajokat, s azzal masszírozd át a has területét!

3. Hüvelyi fertőzés

Bizony, a stressz még a hüvelyflórát is megbillentheti, kellemetlen, viszkető, túrós váladék kíséretében. Hölgyek körében gyakoribb, mint gondolnánk. A fehérneműre cseppents 2 csepp teafa és 2 csepp pálmarózsa illóolajat! Ismételd meg legalább 2 óránként!

4. Herpesz, afta

Munkahelyi stressz legtöbbször a kiváltó ok (nálunk). A kimerültségben meggyengült immunrendszert könnyen támadják meg a kórokozók. Mikor érzed, hogy valami „akar ott kibújni”, abban a pillanatban teafa illóolajat kenj a kritikus területre, s ismételd meg óránként a műveletet! Legtöbbször a herpesz elő sem jön. Az afta szintén teafaolajos kezelést igényel! A szájon gyakran jelentkezik herpesz az arra hajlamos személyeknél.

5. Nyugtalan alvás

Ha nehezen alszol el, éjszaka sokat forgolódsz, fel is ébredsz, visszaaludni pedig teljesen reménytelennek tűnik, s az óra még csak fél 3-mat mutat… Az orvosi levendula illóolaja csodákra képes, stresszoldásban élen jár. Pihentető alvásra mindenkinek szüksége van.

6. Hiperaktív, nyugtalan gyermek

A gyermekek könnyebben válnak zaklatottá. Kibillenti őket a szokatlan környezet,az óvodakezdés, iskolakezdés, iskolaváltás, válás, nagytesóvá válás… bármilyen szokatlan esemény megzavarhatja a lelküket. A mandarin illóolaj párologtatása gyerekek esetében meglepő lehetőségeket rejt. Gyerekszobában csak diffúzort, ultrahangos párologtató berendezést használj! Pici babák hasfájását enyhíthetjük vele, nagyobbacskák óvodai, iskolai frusztrációját oszlathatjuk el és a rémálmokat űzhetjük el a mandarin illóolaj párologtatásával.

7. Felsőlégúti megbetegedés

A stressz nem ritkán manifesztálódik felső légúti megbetegedésbe. A betegségek lelki hátterét taglaló nézetek szerint a ki nem mondott gondolatok adják mélyebb eredetét, amit stresszként élünk meg és köhögésbe, torokfájásban jelenik meg. A geránium illóolaja amellett, hogy nyugtatólag hat az idegrendszerre segít hangot adni a nehezen kimondható gondolatoknak.

8. Magas vérnyomás

Az elfojtás eredményeként jelenhet meg az állandósult magas vérnyomás. Célszerű vérnyomáscsökkentő illóolajokat terápiaszerűen párologtatni: az édeskésen lila illatú orvosi levendulát a citrusos kubebát, és a friss vietnámi eukaliptuszt. Tegyél 3-3 cseppet mindegyik olajból a diffúzorba!

9. Túlfeszült izomzat is a szüntelen stressz jele lehet.

Egy evőkanál növényi olajba cseppents 1 csepp fájdalomcsillapító kúszó fajdbogyót és 1 csepp csillagánizst a görcsök feloldása végett!

10. Immungyengeség

A túlterhelt életmód immungyengeséghez vezet. Támogasd immunrendszered a kiváló keskenylevelű eukaliptusszal (eukaliptusz radiata), vagy az immunerősítés nagyágyújával, a madagaszkári kámforfával! Párologtatóba cseppents összesen 8-10 cseppet a választott illóolaj(ok)ból!

10+1. Hányinger

Hányinger léphet fel, amikor annyira tele vagy az adott (élet)helyzettel, hogy „hányni tudnál tőle” megszabadulván a kellemetlenségektől! Jusson eszedbe, hogy lélegezz mélyeket a borsmenta illóolaj fiolájából, vagy a citromból!

Mégis a legfontosabb megelőzni a folyamatosan jelenlévő stresszes állapotot, tudatos pihenőket, megállókat iktatni életünkbe a kiegyensúlyozott létre törekedve. A megjelent információk aromaterapeuták publikációiból származnak; tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi diagnózist. A személyre szabott terápiás kezelést csak orvos vagy képzett aromaterapeuta adhatja meg. 

Szerző: Dr. Takács-Tóth Diána vegyész – illóolaj szakértő

www.herbatherapy.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tíz =

hirdetés