Bear Grylls. Világfi kalandor, cseppet sem kíméletes. 21. századi életmód-polihisztor, aki extrém mutatványaival sokkolja a világot

Példaképekre emberemlékezet óta szüksége van a világnak, hatványozottan, amióta tömegkommunikáció létezik. Az eszménykép koronként változik; az internet térhódításával sok tehetség emelkedett ki az ismeretlenségből, köztük olyan celebritások is, akiknek a teljesítménye jobbára a külsőségekben merül ki; fizetett reklámhordozóként diktálják a trendet. Nemzetközi szinten talán Kim Kardashian testesíti meg legvegytisztábban ezt a típust, de hazai példák is akadnak jócskán.

Bear Grylls, a brit veterán katona, felfedező, természetjáró, hegymászó, író és motivációs tréner kakukktojás ebben a celeb-rengetegben, valójában nem is celeb, hisz valós teljesítmény áll mögötte. Mégis nehéz definiálni őt, annyi mindent csinál. Nevezhetnénk életmód-polihisztornak. Ha érzékletesen kellene őt bemutatni: van benne egy csipetnyi David Attenborough, Chuck Norris és/vagy Rambo, Brian Tracy és Coelho, Schwarzenegger, sőt, hangyányi Jamie Oliver is.

Bear Grylls a 21. század eleji világfi olyan példakép, aki őrültségei – vakmerőségei – ellenére a jobbak közül való: értékes tudást oszt meg, autentikus abban, amit képvisel, emberek tömegeit képes megszólítani.

Bear Grylls kötetei  a Jaffa Kiadó jóvoltából magyar nyelven is elérhetők, szám szerint jelenleg 19, s magamból kiindulva, ezek a könyvek nemcsak kamaszfiúk, fiatal és érett férfiak érdeklődését képesek felcsigázni. A kötetcímek beszédesek: A vadon törvényei; Istenek aranya; Tűzön-vízen át!; A farkas útja; Az élet törvényei; A skorpió sivataga; Valódi hősök; A tigris ösvényén; A te életed – Eddz érte!; Kísértetjárat; A krokodil karma; Extrém ételek; A cápa birodalma; A te életed- Egyél érte!; Az orrszarvú dühe; Tűzangyal; A leopárd búvóhelye; A tájfun küldetés; A dzsungel szelleme.

Az élet törvényei c. kötetben Bear Grylls motivációs trénerként szól a közönségéhez. Ebből hoztam pár részletet.

Ez a könyv nem arról szól, hogyan gazdagodhatsz meg gyorsan – ahhoz ad személyes tapasztalatokon alapuló, gyakorlati tanácsokat, hogy miként élhetsz teljes és boldog életet, ha azt teszed, amit a szíved diktál. Mert a kettő közötti versenyből mindig csak az egyik kerülhet ki győztesen.

Az életedet megváltoztató utazás azzal kezdődik, hogy megtalálod az álmodat.

Nem azokról az ábrándokról beszélek, amelyeknek nincs fizikai realitásuk, hanem azokról, amelyek tettekre sarkallnak, és amelyekért hajlandóak vagyunk vérünket és verítékünket áldozni, hogy valóra váltsuk őket. 

Először is azt kell tisztáznod magadban, hogy mi a te álmod. Sétálj egy nagyot, és engedd szabadon a képzeletedet! Gondold végig, mi az, ami igazán mosolyt csal az arcodra!

Tedd fel magadnak a kérdést: mivel foglalkoznál, ha nem kellene pénzt keresned? Mi az, ami akkor is tovább űzne előre, amikor a legtöbben már feladják?

Mindnyájunknak megvan a maga személyes Everestje. 

Az álmodnak elérhetőnek és megvalósíthatónak kell lennie, úgyhogy használd a józan eszed, és támaszkodj az ítélőképességedre – de ne keverd össze a realista szemléletet a pesszimizmussal! Tűzz ki merész célokat, győződj meg róla, hogy fizikailag kivitelezhetők, és ha az elérésükhöz szinte nem is kell más, csak egy világos látomás és kemény munka, akkor hajrá! 

Írd le az álmodat, és tűzd fel a falra – valahová, ahol mindennap látod. A szavaknak és a képeknek hatalmas erejük van. 

Ne hallgass az álomtolvajokra!

Amint leírtad a céljaidat, és megosztottad őket pár emberrel, rögtön megjelennek a cinikus károgók, akik szánakozó mosollyal néznek rád, amikor az álmaidról beszélsz. Őket hívom én álomtolvajoknak. A legjobban úgy védekezhetsz ellenük, hogy nem figyelsz rájuk. Ne feledd: sikereid záloga éppen az, hogy bátran szembenézz azokkal a dolgokkal, amelyekkel az álomtolvajok ijesztgetnek – a kudarcokkal, a csalódásokkal, a könnyekkel.

Ezek mind kulcsfontosságú állomások a sikerhez vezető úton, és valójában arról árulkodnak, hogy jó úton jársz.

Bear Grylls 1974-ben született, feleségével és három fiukkal egy londoni lakóhajón, illetve a walesi partok közelében egy kis szigeten él. 23 évesen mászta meg a Mount Everestet. Rendületlenül folytatja a világ legszélsőségesebb helyeinek felfedezését, és ezen expedíciók révén már eddig is több millió dollárnyi adományt gyűjtött különböző gyermekjótékonysági szervezetek számára. Tévés kalandsorozata a világ egyik legnézettebb műsora, melyet becslések szerint több mint 200 ország 1,2 millió nézője követ figyelemmel.

A Túlélés törvényei ismeretterjesztő sorozat >>

Bear Grylls YouTube csatornája >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =

hirdetés