Rácsos cseresznyés pite. Meggyes-mákos töltelékkel is finom!

hirdetés

Békebeli időket idéző sütemény, melyet más-más ízesítéssel készítettek déd- és nagyanyáink. A rácsos pitét fahéjas-cseresznyés vagy meggyes-mákos töltelékkel mindenképp érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 26 centis piteformához

Tésztához

50 dkg liszt

3 ek porcukor 

1 tasak vaníliás cukor

2 ek méz

25 dkg felkockázott hideg vaj

3 ek tejföl

fél tasak sütőpor

csipetnyi só

1 egész tojás + egy sárgája

Töltelékhez

Cseresznyés-fahéjas

1 kg magozott cseresznye

15 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 tk őrölt fahéj

3-4 ek zsemlemorzsa

Meggyes-mákos

1 kg kimagozott meggy

20 dkg darált mák

15 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 mk őrölt fahéj 

késhegynyi őrölt szegfűszeg

Fotó: Flickr by wonderyort

Elkészítés

A lisztet morzsoljuk el a hideg, felkockázott vajjal, majd gyúrjuk össze a porcukorral, a mézzel, a tojásokkal, a vaníliás cukorral, tejföllel és a sütőporral. Rugalmas, fényes tésztát kapunk. Befóliázva tegyük a hűtőbe legalább fél órára.

A tészta harmadát pihentetés után nyújtsuk vékonyra, majd igazítsuk bele a vékonyan kivajazott és zsemlemorzsával megszórt piteformába úgy, hogy peremet képezzen.

Töltelékek elkészítése

A kimagozott cseresznyét keverjük össze a fahéjjal és a cukorral ízesítjük, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát.

A kimagozott meggyet és a mákot keverjük össze a többi hozzávalóval.

A tölteléket egyenletesen oszlassuk le a tésztával kibélelt piteformában.

A maradék tésztát nyújtsuk kb. fél centi vékonyra, majd késsel vagy derelyevágóval vágjunk belőle kb. egy centi széles csíkokat.

A tésztacsíkokat rácsos elrendezésben illesszük a töltelékre. Ha marad tészta, két rúdból szegélyt is készíthetünk a pitének.

A tésztát kenjük meg a tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.

 

Cseresznyés-meggyes pite finom krémtöltelékkel

Cseresznyés zabpelyhes szelet

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás