Rácsos cseresznyés pite. Meggyes-mákos töltelékkel is finom!
Békebeli időket idéző sütemény, melyet más-más ízesítéssel készítettek déd- és nagyanyáink. A rácsos pitét fahéjas-cseresznyés vagy meggyes-mákos töltelékkel mindenképp érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 26 centis piteformához
Tésztához
50 dkg liszt
3 ek porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2 ek méz
25 dkg felkockázott hideg vaj
3 ek tejföl
fél tasak sütőpor
csipetnyi só
1 egész tojás + egy sárgája
Töltelékhez
Cseresznyés-fahéjas
1 kg magozott cseresznye
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
3-4 ek zsemlemorzsa
Meggyes-mákos
1 kg kimagozott meggy
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés
A lisztet morzsoljuk el a hideg, felkockázott vajjal, majd gyúrjuk össze a porcukorral, a mézzel, a tojásokkal, a vaníliás cukorral, tejföllel és a sütőporral. Rugalmas, fényes tésztát kapunk. Befóliázva tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
A tészta kb. kétharmadát pihentetés után nyújtsuk vékonyra, majd igazítsuk bele a vékonyan kivajazott és zsemlemorzsával megszórt piteformába úgy, hogy peremet képezzen.
Töltelékek elkészítése
A kimagozott cseresznyét keverjük össze a fahéjjal és a cukorral ízesítjük, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
A kimagozott meggyet és a mákot keverjük össze a többi hozzávalóval.
A tölteléket egyenletesen oszlassuk le a tésztával kibélelt piteformában.
A maradék tésztát nyújtsuk kb. fél centi vékonyra, majd késsel vagy derelyevágóval vágjunk belőle kb. egy centi széles csíkokat.
A tésztacsíkokat rácsos elrendezésben illesszük a töltelékre. Ha marad tészta, két rúdból szegélyt is készíthetünk a pitének.
A tésztát kenjük meg a tojássárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.