Indiai fűszeres-citromos rizs
A rizs az indiai konyha legfontosabb gabonanövénye; az indiai basmati rizs világszerte ismert és népszerű. A hosszú szemű fajta a Himalája lábánál terem, Észak-India és Banglades vidékein. A citromos rizst érdemes ebből készíteni. Felhasználás előtt válogassuk ki a rossz szemeket, és áztassuk 15-20 percig hideg vízben. Főzés előtt alaposan csepegtessük le. A basmati rizs sérülékeny, ezért főzés közben óvatosan kevergessük. A fűszeres-citromos rizst a vegetáriánusok főételként fogyasztják, de (főleg) roston sült húsok mellé köretnek is elkészíthetjük. Szép sárga színét a kurkumának és a curry-nek köszönheti.
Hozzávalók 4-6 személyre
30 dkg basmati rizs
2 db szárított chili vagy 1/2 erős zöldpaprika
2 evőkanál tej vagy kókusztej
2 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál durvára vágott mandula vagy kesudió
1-2 citrom
10 dkg vaj – lehetőleg tisztított vajat, ghee-t használjunk. Így készül >>
4 currylevél vagy 1 teáskanál currypor
1/3 teáskanál mustármag
3/4 teáskanál őrölt kurkuma
kb. 1/2 teáskanál só
kb. 5 dl víz
Elkészítés
A rizst sóval és őrölt kurkumával kevert vízben felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve fedő alatt 12 percig pároljuk. Vastag falú vagy aljú edényben pároljuk a rizst, közben ne kevergessük! Annyi vizet használjunk, amennyi a rizst épp ellepi (kb. fél liter elegendő).
A kókuszreszeléket öntsük fel tejjel vagy kókusztejjel, és tegyük félre.
A durvára vágott mandulát vagy kesudiót a mustármaggal, a morzsolt chilivel vagy a felkarikázott zöldpaprikával pirítsuk meg tisztított vajban, majd óvatos mozdulatokkal keverjük a kókuszos tejjel együtt a rizsbe.
Attól függően, hogy mennyire szeretnénk intenzív citrom ízt, keverjünk hozzá 1 vagy 2 citrom frissen facsart levét.
Lefedve pároljunk tovább 7-8 percig, amíg a rizs magába szívja az összes folyadékot.
A rizs akkor jó, ha pergős.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.