Rusztikus francia pite: omlós meggyes galette
A franciák pitéje a galette (galett) szinte bármivel megtölthető, sós és édes változatban, a legkülönfélébb töltelékekkel készítik. Gyümölccsel is megtölthető – rusztikus, látványos és nagyon finom! Margó a meggyes változatot ajánlja.
Hozzávalók kb. 6-8 kisebb (vagy 4 nagy) szelet pitéhez
A tésztához
15 dkg liszt
10 dkg jéghideg vaj felkockázva
1 tojássárgája
fél csipet só
2-3 ek hideg víz
A töltelékhez
fél kg magozott meggy, félbe vágva (mirelitből is készíthető)
2 ek barna cukor
1 ek étkezési keményítő (a gyümölcs levének sűrítéséhez)
1 csomag bourbon vaníliás cukor
fahéj, kardamom, levendula (opcionális)
Elkészítés
Kockázzuk fel a hideg vajat, adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze! Nem kell teljesen kidolgozni, morzsás állagú legyen. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan gyúrjunk rajta még egyet – nem szabad, hogy a kezünk melegét átvegye, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát (ha rendelkezünk aprítógéppel, használjuk azt a tészta összeállításához).
Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
A töltelékhez a meggyet magozzuk ki. Ne hagyjuk a szemeket egyben, mert nem fogja kiadni rendesen a levét. Keverjük össze a barna cukorral és a keményítővel, a fűszert (ha használunk). Én vaníliát, egy nagy csipet őrölt kardamomot, és kb. 15 db levendulavirágot adtam hozzá.
A tésztából nyújtsunk kb. 25 cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal helyezzünk egy sütőpapírral fedett tepsire. A korong szélén hagyjunk kb. 4-5 cm-nyi peremet, a közepébe pedig szépen rendezzük el a meggyet. A szélét hajtsuk rá körben. (A nagy középső rész így szabadon van, csak a szélét borítja tészta). Csinos kis csomagot kell kapnunk a végére. Ügyeljünk rá, hogy a tésztaperem, amit felhajtunk elég széles legyen!
A tészta szélét megkenhetjük kis tojásfehérjével, szebb lesz a színe.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Sütési idő 35-40 perc.
Langyosan a legfinomabb, egy adag vaníliafagyival tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.