Focaccia. Változatosan ízesíthető, kreatívan díszíthető lepénykenyér
A focaccia sütőben sütött lapos kenyér, melyet fűszerekkel, zöldségekkel, bogyókkal ízesítenek, díszítenek. Eredetileg a tűzhelyen sütötték, erre utal a neve is, a panis focacius jelentése hamuban sült kenyér. Az alapreceptet néhányan etrusztkoktól vagy ókori görögöktől származtatják, de ma leginkább a liguriai konyhával társítják.
1 kg finomliszt (Bl 55)
50 g friss élesztő
7-8 dl langyos víz
néhány csipetnyi sót
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A 1,5 dl langyos vizet tálba öntjük, az élesztőt felfuttatjuk benne, majd a többi hozzávalóval rugalmas kenyértésztává gyúrjuk. A hagyományos olasz foccacia duci, de inkább laposabb kenyér, ezért kinyújtjuk kb. 6-8 mm vastagra a tésztát. A tetejére ízlés szerinti fűszereket – fokhagymát, hagymát, oreganót, kakukkfüvet, rozmaringot, durva tengeri sót, olívabogyót, kapribogyót szórhatunk. Ezeket bőséges olívaolaj kíséretében kezünkkel beletapicskoljuk a tésztába.
A kenyérlepényt látványossá tehetjük kreatív díszítéssel.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt sül ki az illatozó kenyércsoda. Melegebb kemence esetén rövidebb idő alatt sül: a képen látható kb. 5 perc alatt sült meg. Még forrón átkenjük fokhagymás olajjal, vagy fokhagymás liba-, kacsazsírral.
A recept alapján pizzatésztát is készíthetünk, csak vékonyabbra kell nyújtani, megkenni szósszal és beborítani a különböző feltétekkel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.