Asure, Noé pudingja. Különleges török desszert
Ezt a desszertet a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány által megrendezett Rózsa Napok című kulturális rendezvényén „fedeztük fel”, a Budapesti Török Kulturális Központ kedveskedett vele a türbe látogatóinak. Neve asure, de Noé pudingjának is nevezik. Elhoztuk a receptet. A pudingot tradicionális szokás szerint egy nagy edényben főzik, ha a megadott mennyiségeknek csak a felét használjuk, akkor is nagy, családi adagot kapunk. A pudingot kis tálkákban szervírozzák.
Az asure eredete
Hozzávalók
2 bögre búza
1 bögre szárazbab
1 bögre csicseriborsó (kevésbé ismert neve: bagolyborsó)
2 bögre szárított barack
fél bögre aranymazsola
15 szem füge
fél bögre fekete ribiszke
2 narancs reszelt héja
3,5 bögre porcukor
fél bögre tej
Díszítéshez
1 bögre földimogyoró
15 szem dió
1 gránátalma
fahéj
pisztácia
Elkészítés
A búzát és a szárazbabot áztassuk be éjszakára. A csicseriborsót sózzuk meg, és áztassuk meleg vízbe. Miután beáztattuk, szűrjük le, adjunk hozzá friss vizet, és főzzük egy órán át. Ugyanígy járjunk el a szárazbabbal is, melyet 15 percig főzzünk.
A fügét aprítsuk fel, és pároljuk meg kevés vízben, majd szűrjük le.
A fekete ribiszkét 5 percig főzzük forrásban lévő vízben, és szintén szűrjük le.
A barackot és a mazsolát áztassuk be (viszont ne öntsük le a levét).
A búzát alaposan mossuk meg, majd tgegyük a csicseriborsóval és a szárazbabbal együtt egy kuktába. Adjunk hozzá 7 bögre vizet és 30 percig főzzük. A fél óra leteltével öntsök át a kukta tartalmát egy fazékba, ismét adjunk hozzá 7 bögre vizet és közepes lángon főzzük 15 percig tovább. Ezután adjuk hozzá a porcukrot és főzzük még 20 percig.
Ezt követően adjuk hozzá a beáztatott mazsolát és barackot a levével együtt.
Újabb 20 perc elteltével öntsök hozzá a tejet, a fügét és a narancsok reszelt héját, és alaposan keverjük meg a masszát.
Főzzük tovább még 10 percet, és legvégül adjuk hozzá a fekete ribiszkét. Az elkészült pudingot tegyük kis tálkákba, és dióval, gránátalmával, mogyoróval, pisztáciával, valamint fahéjjal díszítsük.
Szokatlan összetevői – csicseriborsó, bab – ellenére kifejezetten harmonikus ízvilágú, könnyű, nem túl édes puding. Ezúton köszönjük a receptet!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.