Asure, Noé pudingja. Különleges török desszert

Ezt a desszertet a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány által megrendezett Rózsa Napok című kulturális rendezvényén „fedeztük fel”, a Budapesti Török Kulturális Központ kedveskedett vele a türbe látogatóinak. Neve asure, de Noé pudingjának is nevezik. Elhoztuk a receptet. A pudingot tradicionális szokás szerint egy nagy edényben főzik, ha a megadott mennyiségeknek csak a felét használjuk, akkor is nagy, családi adagot kapunk. A pudingot kis tálkákban szervírozzák.

Az asure eredete

Forrás: Yunus Emre Enstitüsü – Budapesti Török Kulturális Központ Facebook oldala

Hozzávalók

2 bögre búza

1 bögre szárazbab

1 bögre csicseriborsó (kevésbé ismert neve: bagolyborsó)

2 bögre szárított barack

fél bögre aranymazsola

15 szem füge

fél bögre fekete ribiszke

2 narancs reszelt héja

3,5 bögre porcukor

fél bögre tej

Díszítéshez 

1 bögre földimogyoró

15 szem dió

1 gránátalma

fahéj

pisztácia

Elkészítés

A búzát és a szárazbabot áztassuk be éjszakára. A csicseriborsót sózzuk meg, és áztassuk meleg vízbe. Miután beáztattuk, szűrjük le, adjunk hozzá friss vizet, és főzzük egy órán át. Ugyanígy járjunk el a szárazbabbal is, melyet 15 percig főzzünk. 

A fügét aprítsuk fel, és pároljuk meg kevés vízben, majd szűrjük le.

A fekete ribiszkét 5 percig főzzük forrásban lévő vízben, és szintén szűrjük le.

A barackot és a mazsolát áztassuk be (viszont ne öntsük le a levét).

A búzát alaposan mossuk meg, majd tgegyük a csicseriborsóval és a szárazbabbal együtt egy kuktába. Adjunk hozzá 7 bögre vizet és 30 percig főzzük. A fél óra leteltével öntsök át a kukta tartalmát egy fazékba, ismét adjunk hozzá 7 bögre vizet és közepes lángon főzzük 15 percig tovább. Ezután adjuk hozzá a porcukrot és főzzük még 20 percig.

Ezt követően adjuk hozzá a beáztatott mazsolát és barackot a levével együtt.

Újabb 20 perc elteltével öntsök hozzá a tejet, a fügét és a narancsok reszelt héját, és alaposan keverjük meg a masszát.

Főzzük tovább még 10 percet, és legvégül adjuk hozzá a fekete ribiszkét. Az elkészült pudingot tegyük kis tálkákba, és dióval, gránátalmával, mogyoróval, pisztáciával, valamint fahéjjal díszítsük.

 

Szokatlan összetevői – csicseriborsó, bab – ellenére kifejezetten harmonikus ízvilágú, könnyű, nem túl édes puding. Ezúton köszönjük a receptet!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 17 =

hirdetés