Egy kis mediterrán: kagylóhúsos linguine
Ezt az ételt nemcsak azoknak ajánljuk, akik szívesen fogyasztják a tenger gyümölcseit, hanem azoknak is, akik valamiért idegenkednek tőlük. A friss alapanyagokat – tenger híján – nélkülöznünk kell (ha csak nincsenek a közelünkben friss termékeket kínáló üzletek, kereskedők), de mirelitből is ízletes fogásokat készíthetünk.
Hozzávalók
linguine tészta vagy spagetti (sós vízben főzve)
450 g mirelit kagyló – a 450 g kiszerelésű mirelit kagylóhús 4 fős család számára elegendő
5-6 gerezd apró kockákra vágott vagy reszelt fokhagyma
5 ek olívaolaj
halfűszer (Ízmester)
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld (szárítottból 1 ek)
1 dl fehérbor
egy negyed citrom leve
hozzáadott sót nem igényel, vagy csak minimálisat
Elkészítés
Nagyobb serpenyőben készül. Az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát olívaolajon kezdjük pirítani, de vigyázzunk arra, hogy a fokhagyma ne égjen, ne barnuljon meg, mert kesernyés lesz. Adjuk hozzá a fagyasztott kagylót (nem szükséges felengedni), szórjuk meg halfűszerrel, sózzuk, majd fedő alatt – közepes hőfokon – hagyjuk 5-6 percig főni. Ha a kagylóhús teljesen felengedett, a levéhez öntsünk fehérbort és adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Pár percig hagyjuk fedő nélkül főni, és kész is. A főzésidő végén adjuk hozzá a citrom levét.
Frissen fogyasszuk! A kagylóra csepegtethetünk pár csepp citromlevet.
A fotókon durum linguine (hosszú vékonymetélt) látható, mi ehhez készítettük a ragut, de spagettivel is tökéletes.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.