A szülő-gyermek összetartozás szeretetteljes szobrai. Egyedi tervezésű, kézzel készített „állati” családok a Helart Alkotóműhelyből

Nagy-Somlai Helga a Helart Alkotóműhely megálmodója és mindenese. Figurális, tömör fából készült dekortárgyait maga tervezi, a kivitelezést sem bízza másra, bár műbútorasztalos és restaurátor férje amiben csak tudja segíti, a munkája mellett. Két általános iskolás gyermekük van, és Helga voltaképpen a férje hivatásra révén került közeli kapcsolatba a fával. Kreatív karrierje bútorfestéssel indult 2015 körül; repertoárját folyamatosan bővíti, így már egyedi lakásdekorációk, figurális játékok, építőjátékok, feliratozott táblák is megtalálhatók nála. Mindegyik fából készül, ráadásul nagy részük nem géppel, hanem kétkezi munkával.

Az egyedi, kézműves termékek között találjuk a minőségi tömör fából készült több elemből álló szobrokat is, melyek a családi kötődést, a szülő-gyermek összetartozást jelenítik meg. S mint ahogy sokféle családforma létezik, ezek a szobrok is változatosak, az egyszülős családtól kezdve a kétszülős sokgyermekes nagycsaládokig.

A több darabból álló, szétszedhető figurális szobrok 2-3 centi vastag bükk vagy hársfából készülnek, magasságuk kb. 15 centi. Natúr vagy pácolt és olajozott változatban érhetők el. Mivel Helga minden egyes darabot kézzel készít, így minimális forma és méretbeli eltérések lehetnek, nincs két teljesen egyforma darab.

– Cserébe mindegyikben ott van a szívem-lelkem egy darabja! – mondja Helga.

Nemcsak mackócsalád található a repertoárban!

– Az egymáshoz illeszthető állatfigurák ötlete nem tőlem származik. Néhány hónapja eljött hozzám egy hölgy. Hozott egy fatálcát, ami tele volt fadarabokkal, ezekből egy kép állt össze. Festést kért. Ez a kirakós játék annyira megtetszett, hogy már aznap éjjel elkezdtem agyalni azon, hogyan tudnék hasonló foglalkoztatókat, dekortárgyakat létrehozni. Egy héten belül megvolt minden hozzá. Így indult. A figurális dekorációkhoz hárs-, kőris-, éger- vagy bükkfát használok. Megrajzolom őket, és kézzel vágom ki mindegyiket, nem sorozatgyártott darabok. 
 

Ezek a szobrok hűen visszaadják, milyen sokfélék vagyunk. Van, ahol négy gyermekkel teljes a család, van, aki – bármilyen okból – egyedül neveli a gyermekét, gyermekeit. Az összetartozás, szülő-gyermek kötődés szeretetteljes szimbólumai.

Helga 2015 óta foglalkozik hivatásszerűen bútorfestéssel, fa termékek előállításával és forgamazásával. 2019 szeptemberében nyitotta meg Sopronban az üzletét, amely workshopoknak is helyt ad. Azaz adna, hiszen a pandémia keresztülhúzta a számításokat. Az üzlet mindössze fél évig volt nyitva. Az alkotóműhely viszont rendületlenül üzemel az otthonukban. 

– Gyermekeink számára természetes, hogy bármikor bejöhetnek a műhelybe. Nyolcéves fiam tudja, melyik a hársfa, melyik a bükk. Ha textilmérnök lennék, nyilván meg tudná különböztetni a pamutot a viszkóztól… Lányunk nagyon szeret festeni, és tanítani is szereti a festést a barátainak. Ha tutorial videókat készítek, bevonom őt is, szívesen részt vesz a folyamatban – említi Helga. 
 
Inspiráló az alkotóműhely története: a Helart nevet több mint tíz éve egy budapesti metróaluljáróban találta ki Helga, még egyetemistaként. Hosszú évekig tervként dédelgette, majd az otthonteremtés és a családalapítás után belefogott a megvalósításba.

A Helart Alkotóműhely weboldalán találhatók CNC marógéppel készített rétegelt lemez lakásdekorációk és figurális díszek is. Ezek kivitelezésében van Helgának segítsége, de a tömör fából készült tárgyakra esetenként várni kell. Ezekre a szeretetszobrokra megéri várni!

 

 

Facebook: helart

Weboldal: helart.hu

Helart Blog >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × egy =

hirdetés