Török lencseleves
Török éttermekből sokaknak lehet ismerős ez a leves, házilag is egyszerűen elkészíthető. Tartalmas, laktató, finom leves.
Hozzávalók 4 személyre
1 vöröshagyma apróra vágva
1 nagyobb burgonya
1 nagyobb sárgarépa
csészényi vöröslencse
konzerv paradicsompüré (150 g)
fekete bors, csipetnyi őrölt római kömény, só
kb. 1 centis hámozott, apróra reszelt gyömbér
1 babérlevél
egy csokor petrezselyemzöld (vagy 1 ek friss, apróra vágott mentalevél)
Elkészítés
Kevés olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott gyömbért. Adjuk hozzá az apróra kockázott répát, burgonyát és a paradicsompürét.
Öntsük fel vízzel (kb. 1,2-1,5 liter), fűszerezzük, sózzuk, tegyük bele a babérlevelet és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket, a vöröslencsét. (Aki nem idegenkedik a leveskockától, adhat hozzá fél marhahús leveskockát).
Ha megfőtt, a babérlevelet vegyük ki. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és botmixerrel pürésítsük a levest. Ha sűrűnek találjuk, öntsük fel vízzel és forraljuk össze.
Tálaljunk mellé citromgerezdeket, a leveshez adjunk kevés frissen facsart citromlevet.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.