Ízletes és egészséges ropogtatnivaló házilag: csicseriborsó snack
A csicseriborsó rost- és fehérjetartalma kimagasló, számos kedvező élettani hatást tulajdonítanak neki, emellett ízletes is, érdemes rendszeresen beiktatni az étrendbe. Változatosan felhasználható; áztatás után megfőzve belekeverhető friss salátákba, levest is készíthetünk belőle, pürésítve pedig hummuszt.
Fűszerezve, megsütve remek ropogtatnivaló, kiválthatjuk vele a bolti – liszttel készült – snack-eket. Az ízesítésével kísérletezhetünk, az elkészítési módot – szerkesztőnk kedvenc – változatát ismertetjük. Az adag elegendő egy kisebb társaság számára, de zárt dobozban vagy zacskóban felhasználásig tárolható.
Hozzávalók
25 dkg csicseriborsó
kb. fél dl olívaolaj
1 mk curry
fél mk őrölt római kömény
1 mk chili pehely (mi a török éttermekből ismert változatot használjuk)
só ízlés szerint
Elkészítés
A csicseriborsót áztassuk hideg vízben néhány óráig. A csicseriborsó megduzzad; az áztatóvizet öntsük le róla, öblítsük át folyó víz alatt, majd tegyük fel enyhén sózott vízben főni. Kb. 15-20 perc alatt roppanós puhára fő.
Szűrjük le, csepegtessük le róla a vizet.
Egy közepes mély tálkába öntsük az olívaolajat, keverjük hozzá a fűszereket, a sót.
A fűszeres olajba borítsuk bele a csicseriborsót és alaposan forgassuk át kanállal – vagy rázzuk össze, tegyünk fedelet a tálkára.
Sütőpapírral bélelt tepsin terítsük szét a fűszeres csicseriborsót.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 20 perc.
A belseje puha, a külseje roppanós.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.