A mexikóiak és a spanyolok kedvence: kukorica krémleves tortilla chips-szel
A főleg a spanyolok és a mexikóiak körében népszerű kukorica krémlevest (tapasztalataink szerint) azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem rajonganak a krémlevesekért. Kipróbált autentikus spanyol receptet ismertetünk – laktató és nagyon finom!
Hozzávalók 4 személyre
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes sárgarépa meghámozva, felkarikázva
1 zellerszár felkarikázva
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 babérlevél
morzsolt csemegekukorica (1 konzerv – 140 g töltőtömeg)
1 liter húsleves alaplé (ha nincs alaplé, az elkészítési idő lényegesen lerövidül, ha leveskockát használunk)
1 teáskanál só
1,5 dl főzőtejszín
1/2 teáskanál őrölt fehér bors
1/2 teáskanál őrölt cayenne bors
1 csipet sáfrány (elhagyható, szép színt ad a levesnek)
fél-fél mk őrölt gyömbér és őrölt kurkuma (jó ízt ad a levesnek, a kurkumától a leves szép sárga színt kap)
1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva vagy szeletelt póréhagyma (szóráshoz)
tortilla chips (tálaláshoz)
Elkészítés
Egy nagy fazékban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a szeletelt sárgarépát, zellerszárat, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a sót. Fedő alatt pároljuk közepes lángon kb. 10 percig, időnként keverjük meg. Ha a zöldségek kezdenek megpuhulni, öntsük fel húsleves alaplével. Adjuk hozzá a kukoricát is (a leve is hozzáönthető). Keverjük össze, forraljuk fel, majd forrás után mérsékeljük a hőfokot és főzzük 5-7 percig.
Ha a zöldségek puhára főttek, vegyük ki a babérlevelet, és kézi botmixer segítségével turmixoljuk krémes állagúra. Adjuk hozzá a tejszínt, a fűszereket, és még egyszer forraljuk össze.
Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel vagy szeletelt póréhagymával. Ízesített (chilis, sajtos) vagy natúr tortilla chips-szel tálaljuk.
Fotó: www.mas-recetas.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.