Tarte Tatin. Francia fordított almatorta
Sokféle mendemonda kering a francia almatorta – Tarte Tatin – eredetéről. Miért van fordítva megsütve? A véletlen műve, esetleg egy ügyetlen cukrász bakija, amire a világ szó szerint ráharapott? A legenda szerint a Hotel Tatin-ben sütötték meg először, a nevét pedig hotelt üzemeltető Tatin nővérekről kapta. Bárhogy is történt, jó, hogy felfedezték…
Hozzávalók a tésztához (22-24 centis sütőbe is tehető serpenyőhöz vagy tortaformához)
Mivel az almát a vajjal és a cukorral karamellizálni kell a tűzhelyen, lehetőleg ne csatos tortaformát használjunk!
175 g liszt
80 g vaj
1 cs vaníliás cukor
csipetnyi só
5-6 evőkanál nagyon jó minőségű főzőtejszín
kevés őrölt fahéj
Így készül a tészta
Szitáljuk a lisztet keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjt, a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk össze kézzel. Dolgozzuk bele a tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne ragadjon!
Miután összeállt, gyúrjuk gombóccá, és fóliába csomagolva legalább két órán át tartsuk a hűtőben. (Még jobb, ha egész éjszaka hűtjük.) Sütés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 10 savanykás alma (ne legyen kásás!)
70 g vaj
100 g cukor
40 g barnacukor
Elkészítés
Az almák két végét vágjuk le, hámozzuk meg, felezzük el, a magházat távolítsuk el. Az almák maradjanak félbevágva.
A vajjal kikent serpenyőt vagy a sütőformát tegyük a tűzhelyre, morzsoljuk bele a 70 g vajat, öntsük rá a cukor kétharmadát és az almákat állítva körkörösen állítsuk a sütőformába. Szórjuk rá a maradék cukrot, hintsük meg fahéjjal, barnacukorral (esetleg kevés karamellizált cukorral).
Magas hőfokon 10 percig mozgatás nélkül hagyjuk karamellizálódni a tűzhelyen, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 160-as hőfokon légkeveréssel süssük kb. fél óráig.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra (2-4 mm), majd terítsük rá a forró almahalomra. A tészta széleit nyomkodjuk az almák alá. Pár helyen szurkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz sütés közben távozhasson. Süssük 20-30 percig, aranybarnára.
Várjuk meg, míg teljesen kihűl és a karamellizált cukorszirup megszilárdul. Ezután lehet szeletelni.
Recept: Árvai Erika, Erika süteményei
Gondolatok, élmények életigenlőknek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Az Erika sűtemény…??.nagyon guszta..!!! én is megprobálom megsütni..
már régota keresem a receptet..!!
vagy a e-mail rol kell a vélemény???
Lábosban is lehet sütni, ha nincs tortaformám?
Kedves Erzsébet, vékony falú lábasban szerintem megsüthető :) de hagyományos magas falú tepsiben is tökéletes lesz, így kockára szeletelheted