Tarte Tatin. Francia fordított almatorta
Sokféle mendemonda kering a francia almatorta – Tarte Tatin – eredetéről. Miért van fordítva megsütve? A véletlen műve, esetleg egy ügyetlen cukrász bakija, amire a világ szó szerint ráharapott? A legenda szerint a Hotel Tatin-ben sütötték meg először, a nevét pedig hotelt üzemeltető Tatin nővérekről kapta. Bárhogy is történt, jó, hogy felfedezték…
Hozzávalók a tésztához (22-24 centis sütőbe is tehető serpenyőhöz vagy tortaformához)
Mivel az almát a vajjal és a cukorral karamellizálni kell a tűzhelyen, lehetőleg ne csatos tortaformát használjunk!
175 g liszt
80 g vaj
1 cs vaníliás cukor
csipetnyi só
5-6 evőkanál nagyon jó minőségű főzőtejszín
kevés őrölt fahéj
Így készül a tészta
Szitáljuk a lisztet keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjt, a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk össze kézzel. Dolgozzuk bele a tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne ragadjon!
Miután összeállt, gyúrjuk gombóccá, és fóliába csomagolva legalább két órán át tartsuk a hűtőben. (Még jobb, ha egész éjszaka hűtjük.) Sütés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 10 savanykás alma (ne legyen kásás!)
70 g vaj
100 g cukor
40 g barnacukor
Elkészítés
Az almák két végét vágjuk le, hámozzuk meg, felezzük el, a magházat távolítsuk el. Az almák maradjanak félbevágva.
A vajjal kikent serpenyőt vagy a sütőformát tegyük a tűzhelyre, morzsoljuk bele a 70 g vajat, öntsük rá a cukor kétharmadát és az almákat állítva körkörösen állítsuk a sütőformába. Szórjuk rá a maradék cukrot, hintsük meg fahéjjal, barnacukorral (esetleg kevés karamellizált cukorral).
Magas hőfokon 10 percig mozgatás nélkül hagyjuk karamellizálódni a tűzhelyen, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 160-as hőfokon légkeveréssel süssük kb. fél óráig.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra (2-4 mm), majd terítsük rá a forró almahalomra. A tészta széleit nyomkodjuk az almák alá. Pár helyen szurkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz sütés közben távozhasson. Süssük 20-30 percig, aranybarnára.
Várjuk meg, míg teljesen kihűl és a karamellizált cukorszirup megszilárdul. Ezután lehet szeletelni.
Recept: Árvai Erika, Erika süteményei
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.