Meggyes pite ropogós tésztamorzsával
Amikor az első, igazi nagy szemű meggy megjelenik a piacon, ezzel ez a pite a szezonnyitó meggyes süti nálunk. Gőzölgő vaníliás illat lengi be a konyhát miközben sül, omlós, édes, és a tetején lévő tésztamorzsa miatt ropogós is. Vanília fagyival is tálalható.
Hozzávalók a tésztához
5 dkg porcukor 25 dkg vaj 37 dkg liszt 1/2 citrom reszelt héja 1 vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez
80 dkg magozott meggy 10 dkg darált háztartási keksz, esetleg zsemlemorzsa 8 dkg kristálycukor 1 késhegynyi fahéj
Elkészítés
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval linzertésztát gyúrunk. A tésztát 1-2 órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve a tészta 2/3-át lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk (a maradékot visszatesszük a hűtőbe), és kibélelünk vele egy 26 centi átmérőjű piteformát. A fotón látható változat egyszerű tortaformában készült. Ha tortaformában sütjük, a forma oldalára is simítsunk egy kevéske tésztát! A tésztát 200 Celsius-fokon előmelegített sütőben elősütjük 8-10 percig. Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük. és a sütőből kivett, még meleg tésztaaljra igazítjuk, egyenletesen.
A maradék hűtött tésztát almareszelővel a tetejére reszeljük, ezután ismét a sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. Ha van otthon dió, egy maréknyit durvára vágva a tetejére szórjuk, de anélkül is kiváló süti!
Jó étvágyat hozzá!
Margó a Facebookon
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.