Aloe vera, a csodaszer – Készítsünk belőle finom italt!
Az aloe vera (aloé) a liliomfélék családjába tartozó évelő. Csodaszernek tartják évezredek óta – gyógyít, szépít, regenerál. Hosszan sorolhatnánk a betegségeket, melyekre gyógyírt jelenthet az aloe vera. A szépségipar is használja, számos szépítőszer (főként hidratálók, gyulladáscsökkentő gélek, krémek) alkotóeleme. Telt leveleinek vékony zöld héja zselét rejt, több mint kétszázféle vitamin, ásványi anyag, nyomelem található benne. Hazánkban is kaphatók aloe verás üdítők, ezek egy részébe a növény zselé formában – apróra kockázva – kerül az italba. Ezek az üdítők általában cukrosak, ízfokozót tartalmaznak, magas a kalóriatartalmuk. Ha egészséges italt szeretnénk, készítsük el magunk!
Aloe verát kertészetekből tudunk beszerezni – érdemes fejlett, legalább 30 centi magas növényt választani, s arra is figyeljünk, hogy a növény dús, egészséges (telt) levélzettel rendelkezzen. Az aloé – az orchideához hasonlóan – világos, de direkt napsugárzástól védett helyen érzi jól magát. Nyáron a szabadban is tarthatjuk. Nem szabad sűrűn öntözni, heti egy öntözés elegendő, nagy melegben heti kettő. Viszonylag gyorsan fejlődik, ha jól érzi magát. Könnyen szaporítható, hiszen az aloé sűrűn hoz friss hajtásokat. A sarjakat szétültethetjük, miután elérték a 10 centis magasságot.
A növényből kis levélrészeket is levághatunk, ha külsőleg szeretnénk használni – semmi baja nem lesz, a növény gyorsan regenerálódik. Az aloé zselé bevethető rovarcsípés okozta bőrirritációnál, gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, gyulladáscsökkentő. Szétnyomva az arcunkra is kenhetjük – hidratál.
Üdítőt is készíthetünk belőle – igazi vitamin és ásványi anyag bomba. Egyes bélrendszeri megbetegedésekre kedvezőtlen hatást gyakorolhat, ezért érdemes fogyasztása/készítése előtt a háziorvossal konzultálni.
Így készül az aloés üdítő
Hozzávalók egy 3 decis pohárhoz
Egy nagyobb aloé levelet vágjunk le ollóval a növényről. Éles késsel vágjuk le a levél éleit, majd hámozzuk meg a levelet.
Az áttetsző, kocsonyás állagú anyagot folyó víz alatt mossuk át! A tiszta aloe gél az egészségre ártalmatlan, viszont hámozás során tapasztalható, hogy a növény sárgás színű, ragacsos anyagot is tartalmaz, ez az úgynevezett latex aloin. (A aloe latex aloin hasmenést vagy görcsöt válthat ki. Állapotos nők kerüljék a fogyasztását, mert méhösszehúzódást válthat ki. Az aloe latex kerülendő emésztőrendszeri megbetegedések, ismeretlen eredetű hasi fájdalom esetén is. Gyerekek se fogyasszanak belőle! Forrás: www.weborvos.hu)
A zselét vágjuk apróra, majd kb 1 deci szénsavmentes ásványvízzel vagy szűrt vízzel, esetleg a kedvenc teánkkal turmixoljuk össze. Az aloé a mixelés hatására erősen felhabzik, de egy idő után szépen letisztul. Ekkor öntsük át egy nagy pohárba, adjunk hozzá teát vagy vizet, és ízesítsük mézzel, citrommal, mentával – jeget is adhatunk hozzá.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.