Teljesértékű zöldségleves hüvelyesekkel és gabonával
Tartalmas zöldségleves hüvelyesekkel, gabonával.
Hozzávalók 4-6 személyre
1 vöröshagyma apróra vágva
2 zúzott fokhagyma
2 cm-es hámozott gyömbér apróra reszelve
1 púpozott ek őrölt paprika
2 ek olívaolaj
2 sárgarépa felkarikázva
1 fehérrépa felkarikázva
1 nagy paradicsom negyedelve
½ karalábé felkockázva
1 cukkini felkockázva (megtisztítva, héjastól)
2 burgonya felkockázva
kb. nagy csészényi vékonyra szeletelt kelkáposzta
csészényi darabolt zöldbab
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors ízlés szerint
kb. 1,5 liter víz
Gabonakeverék: árpa, száraz zöldborsó, sárgaborsó, zöld lencse, hajdina, vörös lencse (mindenből kb. egy evőkanállal). Készen is kapható ún. „Hüvelyesek és gabonák keveréke”, mi ezt használtuk
Elkészítés
A legalább fél napra beáztatott gabonakeveréket sós vízben főzzük elő.
Egy lábasban olívaolajon pirítsuk meg a hagymákat, a gyömbért, majd adjuk hozzá a piros paprikát, a zöldségeket a kelkáposzta, a cukkini és a burgonya kivételével, ezeket ráérünk majd a főzésidő kb. felénél a levesbe tenni. Pirítsuk pár percig a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel vízzel és közepes hőfokon főzzük. A főzésidő felénél adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, a káposztát, a burgonyát, a cukkinit és az előfőzött gabonakeveréket. Főzzük puhára. Csorgathatunk bele kevés citromlevet, kevés szárított chili paprika is mehet bele (aki kedveli a csípőset).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.