Környezetkímélő, hatékony és olcsó zsíroldók. Tippek sütő, kerámialapos, indukciós főzőlap, gáztűzhely tisztításához

„A konyha a gazdasszony tükre, a család élelmezéséhez központi helye. Ebből következik, hogy annak ragyogó tisztának kell lennie.” (Horváth Ilona: Háztartási tanácsadó – Szakácskönyv, 1955)

Mosogatáshoz, tűzhelytisztításhoz régen finom kőport, hamut és homokot használtak a háziasszonyok. Manapság zsíroldók, illatos tisztító- és mosogatószerek tucatjai közül válogathatunk. Nem olcsók, ráadásul terheljük vele a környezetünket.

Léteznek kíméletes szerek, melyekkel tökéletesen eltávolíthatók a sütők, főzőlapok felületére rakódott égett ételmaradványok, olajos, zsíros szennyeződések.

Almaecet

Magában is alkalmazható zsíroldásra, a kevésbé vagy frissen szennyezett felületek tisztítására. Az indukciós és kerámia főzőlapot, gáztűzhelyet tökéletesen tisztítja, a főzőlapoknak szép fényt ad.

Citrom

Zsíroldásra, szódabikarbónás súrolószerhez használható. Finom szemű sóval is keverhető szódabikarbóna helyett. Dörzsszivacs helyett puha törlőkendőt célszerű használni.

Ételecet

A 20%-os ételecetet érdemes bevetni makacsabb szennyeződések ellen. Az ecet magában is jó zsíroldó, a kerámia- és indukciós főzőlap, a gáztűzhely és a sütő is tisztítható ecettel. Az ecet kellemetlen szaga rövid időn belül eltűnik.

Szódabikarbóna

Tökéletes súroló- és tisztító- és zsíroldószer. A frissen odakozmált ételek eltávolítására magában is bevethető száraz tisztítószerként. Hatásosabb, ha ecettel vagy citrommal keverjük. Makacs szennyeződések eltávolításához célszerű a szódabikarbóna-ecet párosítást használni. 

Ecettel keverve kiváló zsíroldó, vízzel keverve is hatásos, eltüntethetők vele a foltok. Miután áttöröltük vele a tisztítandó felületet, hagyjuk kicsit hatni, s csak ezután dörzsöljük át alaposan. Kevés vízzel vegyítve a gáztűzhely is szépen tisztítható vele. Ajánlott finom szemű sót használni karcolódó felületekre.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =

hirdetés