Bevált környezetkímélő praktikák: takarítsunk ecettel!

Környezetkímélő, nem tartalmaz egészségre ártalmas vegyszert, kiválóan tisztít, fertőtlenít, szagtalanít. Összegyűjtöttünk néhány bevált ecetes praktikát.

Az ecet mosdókagyló és fürdőkád tisztításához is használható, sőt ablakpucoláshoz is. Egy deci 10%-os ecetet keverjünk össze három liter vízzel, adagoljuk szórófejes flakonba és spricceljük a tisztítandó felületre. Ha ablakot mosunk vele, azonnal töröljük át papírtörlővel, majd mikroszálas kendővel.

Az ecet eltünteti a friss, nem túl sötét gyümölcsfoltokat is, ha a pecsétes felületet azonnal beáztatjuk ecetbe, a folt akár teljesen el is tűnhet. Zsírfoltok eltüntetéséhez is használható: a foltot mosogatószerrel dörzsöljük át, majd áztassuk a ruhát ecetes vízbe. Áztatás után mossuk ki a ruhát.

A kötött ruhák puhák, rugalmasak lesznek, ha ecetes vizet használunk az öblítéshez. Más ruhákat is öblíthetünk vele, sőt, vasalásnál is bevethető. Minden mosásnál tehetünk higított ecetet a mosógép öblítőtartályába. Élénkebbek lesznek a ruhák színei, és könnyebben lehet vasalni. A gőzölős vasalóba is tehetünk higított ecetet.

Mosás

Korábbi összeállításunk: Háztartási parfüm öblítéshez, felmosáshoz >>

Bútorkárpit és szőnyeg tisztításához is használhatjuk: vízzel higított ecetes ruhával, szivaccsal, kefével dörzsöljük át a felületeket és újra régi pompájukban tündökölnek a bútoraink. Nem kell tartani az ecet  jellegzetes szagától, pár órán belül elpárolog.

Az ecet a kávéfőzőből, mosógépből kioldja a vízkövet, vízköves csaptelepet, csempét, mosdó- és wc-kagylót is tisztíthatunk vele – 1 rész ecetet öntsünk 2 rész vízhez. Makacsabb vízkő ellen fele-fele arányban használjuk, de akár töményen is adagolható az ecet – tömény ecetsavat soha ne használjunk nagyobb felületen, zárt ajtó vagy ablak mellett! Hagyjuk egy kicsit az ecetes oldatot a felületen, majd tiszta vízzel mossuk le és töröljük szárazra.

A fém mosogatótálca tisztításához is használhatunk ecetet, kevés szódabikarbónával.

Hűtő tisztításához és fertőtlenítéséhez is bevethetjük az ecetet, használható mosó- és mosogatógépben is. Ha mosógépet tisztítunk vele, az adagolótartályba és a dobra is önthetünk ecetet; a legrövidebb mosóprogramot indítsuk el (üresben), 40 fokon. Az öblítőprogram minden leoldott szennyeződést – beleértve az ecetet is – kifolyat a gépből. Ezt a műveletet érdemes havonta legalább egyszer elvégezni.

A vörösrézből készült tárgyakat sós ecettel tisztíthatjuk.

A szemcsés só és az ecet együtt kiválóan tisztítja az üveget, a kristályt.

Tartósabb lesz a vágott rózsa, ha a vízhez néhány csepp ecetet adunk.

Régi praktika: ha új zománcedényt használunk, először forraljunk ecetes sós vizet benne, így tartósabb marad a zománca.

A megkeményedett bőrkesztyűt vagy a bőrkárpitot rugalmassá tehetjük ecetes vízzel.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő − 8 =

hirdetés