Tavaszi felfrissülés. Szervezett rendteremtés, avagy az 5 hetes kihívás

A természet megújulása magával hozza az igényt, hogy mi magunk és az otthonunk is felfrissüljön. A komplett megújulásban hiszek: jó, ha a tavaszi nagytakarítást megelőzi egy alapos lomtalanítás és rendrakás. Ez könnyebbé teszi a dolgunkat, mert tudjuk, hogy nem kell fölösleges dolgokat kerülgeti és ettől könnyebb lesz a takarítás; a lakásunk pedig átláthatóbb, élhetőbb lesz. A Tavaszi felfrissülés programot ennek a szellemében állítottam össze. A program 5 hetes. Bárki csatlakozhat!

Az első 3 hétben lomtalanítunk és rendet rakunk. Fontos, hogy rendszeres időközönként megszabaduljunk a fölösleges dolgoktól, mert értékes helyet foglalnak el, és a káosz első számú forrása a túl sok holmi. Ezért kezdjük ezzel a lépéssel a programot. A húsvét előtti 1-2 hétben szokás elvégezni a tavaszi nagytakarítást, erre a 4. héten kerül sor. Végül a szortírozás, a rendrakás és takarítás után a húsvét hetében az ünnepi előkészületeké lesz a főszerep.

A program időbesztása

1. hét

Dobd ki a szemetet!

Fogj egy szemeteszsákot, járj körbe a lakásban, nézz szét minden helyiségben, és gyűjts össze 70 dolgot, amitől már rég meg kellett volna válnod. Törekedj arra, hogy 70 holmi mindenképpen bekerüljön a zsákba, akkor is, ha néhány dolog csak jelentéktelen apróságnak tűnik. Számít a tönkrement textil bevásárlótáska, a javíthatatlanul tönkrement cipő, a tönkrement játék. A 70 dolgot összegyűjtheted 1 nap alatt, de több menetben is, ahogy az időd engedi. Ha ennél is több holmit tudsz a zsákba tenni, ne fogd vissza magad!

2. hét

Válogasd át a holmikat!

Szortírozáskor szedj elő mindent, majd egyesével vegyél a kezedbe minden holmit, és döntsd el, mi lesz a sorsa. Van, amikor nehéz eldönteni, hogy mi legyen egy adott dologgal. Megtartsd, vagy ne? A döntéshez segítséget a 10 kérdés amit feltétlenül fel kell tenned amikor lomtalanítasz című letölthetőben találsz.

3. hét

Tegyél rendet!

A rend egyrészt akkor jó, ha csak azt tárolod, amit valóban használtok. Másrészt akkor, ha könnyen megtalálsz mindent amikor kell. Az igényeink, életmódunk változásával a rendhez való viszonyunk is változik, nem baj, ha időről-időre változtatsz a rendszerezésen. Használd a kreativitásod, a szépérzéked a holmik átcsoportosításában, a tárolók kiválasztásában. A végeredmény mindenképpen jó lesz, látványra is, és a lelkednek is.

4. hét

Nagytakarítás

Jelöld ki a nagytakarítás idejét! Ha egyedül takarítasz, és a többi családtag inkább csak hátráltatna, szervezz nekik valami programot, hogy ne legyenek láb alatt. Érdemes előre főzni, hogy a takarítás napján ne arra menjen el az idő, hogy még ebédet is készíts.
Takarítás előtt menj körbe a lakásban, nézd meg a polcokat, az asztalok tetejét, a fürdőszoba- és a konyhapultot. Amiről első látásra tudod, hogy szemét, üres, vagy tönkrement gyűjtsd össze és dobd ki! Kevesebb holmit könnyebb le- és visszapakolni és jobban el lehet rendezni.
Vedd sorra, mire lesz szükséged a takarításhoz. Rongyok, szivacsok, vödör, seprű, tisztítószerek (zsíroldó, vízkőoldó, padlófelmosó, bútorápoló).

Erős vegyszerek helyett használhatsz bio, vagy egyszerű házi tisztítószereket, így az egészséged és a környezetet is óvod. Írd össze az összes feladatot, amit el szeretnél végezni. A listát elkészítheted úgy, hogy csoportosítod a feladatokat, vagy a lakás helyiségeire bontva.

Letölthető lista nagytakarításhoz >>

5. hét

Húsvéti előkészületek

Hasznos letölthetők: húsvéti ellenőrző lista és tennivalólista.

Összeállította: Csányi Andrea Rendteremtő

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − 17 =

hirdetés