Minden, ami fontos, a magát valamilyennek mutatni akaró világ mögött van. A lélek útjain. The One. Könyvismertető

– Ezer évre eltűntem. Oka volt. Az ok, hogy írtam egy teljesen másmilyen könyvet, mint amit gondoltam. Mondhatom, hogy vezettetés alatt – olvasható a Meggy és Jazz blog Facebook oldalán. Barna Berni másmilyen könyve, a The One ősszel jelent meg. 

Fotó: Barna Berni: The One – A könyv Facebook oldal

Barna Berni a Meggy és Jazz blog szerzője. A Zene, szöveg, csend alcímet viselő blogot évek óta viszi, persze nem kizárt, hogy az Olvasó most hall róla először mint elsőkötetes szerzőről. Berni (benyomásaim alapján) átlagon felüli érzékenységgel megáldott-megvert, misztikumra nyitott útkereső, ha úgy tetszik, spirituális gondolkodó. A lélek útjait kutatja szenvedélyesen. Keresi az élet lényegét – mint oly sokan -, és megvan a hajlandósága arra, hogy a kényelmes (hamis) komfortzóna mögé nézzen. Képes kapcsolatokat, megszokásokat, bevált sémákat-helyzeteket felégetni, a felégetésekbe ezerszer belehalni, aztán felállni és folytatni az utat. Földrajzi értelemben is nagy távolságokat járt be. Berni nem kimondottan konform személyiség – ennek ékes példája a The One c. könyv.

A kötet számomra kellemes meglepetés – képes volt megszólítani annak ellenére, hogy az ezoterikus, spirituális irodalomra régóta nem vagyok nyitott. (Nagy a katyvasz ezen a területen.) Nem azt állítom, hogy Berni könyve sok mindent helyretesz az igencsak ingoványos spiri vonalon, de szerencsére nem kinyilatkoztatni akar, csak a felismeréseit, belső utazásait rögzíti. A személyes hang teszi hitelessé – a bevállalás. A kötet interjúkkal megszakított monológ, terjedelmét tekintve lehetne akár egyestés olvasmány is, de ha az olvasót megszólítja, akkor meg is dolgoztatja, ezért nem tud gyorskönyv lenni – fejezetenként érdemes rápihenni. 

Mi történne, ha a világ legnagyobb vallási és spirituális tanítóit megkérdeznénk ugyanarról a témáról? A válaszok vajon tényleg tükröznék azt a világképet, hogy valójában minden és mindenki Egy? – ez a könyv kulcskérdése.

A könyvben megszólal Mooji, Eli Jaxon-Bear, Gangaji és a néma gyógyító, Barco is… Ami számomra erős hiányérzet, hogy ezek a monológok közötti mester-interjúk nem mennek igazán mélyre, többet vártam, a The One egészében véve mégsem csalódás.

Sok kedvenc mondatot-gondolatot tartogat az olvasó számára. Számomra például ezt:

Minden, ami fontos, a magát valamilyennek mutatni akaró világ mögött van.

– A könyv írása közben eleinte volt a fejemben egy hit arra nézve, hogy kiket fog megérinteni. Arra gondoltam, hogy az úton lévőket, olyanokat, akik már valamennyire otthonosan mozognak a lélek birodalmában és átléptek bizonyos rétegeket az illúzió szöveteiben. De azt tapasztaltam, hogy fordítva van. Mindenki jött, kutató és elzárkózó, hívő és hitetlen, spirituális és realista. Jöttek, olvastak és együtt egy olyan térbe kerültünk, ahol nincs semmilyen előjel. A könyv átvitt minket egy olyan helyre, ahol újra és elölről, minden addigi begyűjtött hit nélkül elkezdtünk beszélgetni, vagyis megtanultunk újra beszélni. (…) Így legalább nem kell meghatároznom, hogy kinek való. Bárkinek, aki már torkig van a nagy igazságokkal és tiszta lapot nyitna, de bizonytalan abban, hogyan tegye – fogalmaz a Kiadójának adott interjúban Berni, akinek meggyőződése, hogy

a tragédiáink a legnagyobb lehetőségeink.

– Életem legnagyobb inspirációi mindig a sallang nélküli dolgokban voltak, és tisztelem mindazokat, kik képesek az igazság szépségén, vagy éppen rútságán át felnyitni olyan rétegeket, amire csak a poklot és mennyet megjárt lélek képes.

Kiadó: UNIO MYSTICA Kiadó, 184 oldal, 145×200 mm, keménytáblás, ISBN:  978-615-5546-13-6

Meggy és Jazz blog >>

Barna Berni: The One – A könyv. Facebook >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − egy =

hirdetés