Érdekességek az emberiség 10 nagy felfedezéséről

Hány éves a legrégebbi nyelvjárás, mikor jelent meg az írásbeliség? Milyen sebességgel haladt az első autó? Mióta van internet? Ki találta ki a Braille-írást? Kik készítették az első porcelánt? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az Agyafúrt kölykök c. sorozat Találmányok és felfedezések c. kiadványa. Ebből ismertetünk néhány érdekességet.

Hogyan tanultak meg beszélni, írni az emberek?

Fotó: 123RF Andrew Sitenko

Azt, hogy mikor keletkezett a nyelv, nem tudjuk biztosan, hiszen évezredekkel ezelőtt történt. Őseink eleinte valószínűleg csak az állatokhoz hasonló hangokat tudtak kiadni. Az afrikai ősnyelvek körülbelül 10 ezer évesek.

Több mint 30 ezer évvel ezelőtt az emberek képeket festettek a barlangok falára – ezzel meséltek el történeteket, s örökítettek meg jeleneteket a későbbi generációk számra. A kínaiak 6-4 ezer évvel ezelőtt dolgozták ki az első írásjeleiket. A sumérok – az ősi Mezopotámiában, a mai Irak területén – körülbelül 5500 éve alkották meg az első képírást, ebből lassacskán alakult ki az ékírás. az első ábécé 3300 évvel ezelőtt jött létre Szíriában. Az általunk is használt latin ábécé i. e. 600 évvel alakult ki az ókori Rómában – egyes betűi az ógörög, mások az etruszk ábécéből származnak.

Az első könyv

A könyveket régebben kézzel írták, tollal és tintával, ami nagyon körülményes és drága volt. A 15. században következett be a fordulat. A német aranyműves, Johannes Gutenberg 1455-ben feltalálta a kézisajtót, amivel papírlapokra lehetett nyomtatni. A forma újra meg újra összerakható, mozgatható betűelemekből állt, így könnyen lehetett új szavakat kiszedni és nyomtatni. Könyveket lehetett így készíteni, sokszorosítani.

Az első írógép

Az első írógép az olasz Pellegrino Turri 1808-ban létrehozott eszköze volt. Később az amerikai Carlos Glidden és Christopher Sholes előállította az első olyan modern írógépet, amelyet már nagyobb darabszámban gyártottak is (1874-től).

A Braille-írás feltalálása

A Braille-írást 1825-ben egy 16 éves fiú, Louis Braille találta fel, aki gyermekkorában elveszítette a látását. Átlagos falusi iskolába járt, nem tudott megtanulni olvasni. Ez annyira elkeserítette, hogy kiemelkedő pontokból elkezdett kifejleszteni egy írást. A kiemelkedő pontokat az ujjai segítségével ki tudta tapintani, s így fel tudta ismerni a betűket és a szavakat. A Braille-írást a mai napig használjuk – segítségével ma már speciális billentyűzeten, akár írógépen, számítógépen vagy mobiltelefonon is lehet írni.

Mióta létezik az Internet?

Fotó: 123RF Primoz Jenko

Ma már elképzelni sem tudjuk az életünket internet nélkül. Egy katonai projektből fejlődött ki 1969-ben – egy amerikai hivatal az egyetemeket és kutatóintézeteket számítógépek hálózatával szerette volna összekötni. A hálózat egyre fejlődött és bővült. Pókháló módjára növekedett, és egy napon átfogta az egész világot. Aztán egyre többen kapcsolódhattak ehhez a hálózathoz, és elkezdhették kicserélni egymással az adataikat, például e-maileken keresztül, amely szolgáltatásként kb. 1970 óta létezik. Hogy a World Wide weben szörfölhetünk, azt egy brit tudósnak, Tim Beerners-Leenek köszönhetjük. Ő fejlesztette ki nagyjából 20 éve az első webböngészőt és webszervert.

Az első autó

Nikolaus Otto német mérnök 1876-ban fejlesztette ki az úgynevezett Otto-motort, azaz négyütemű belső égésű motort, melyet először arra használtak, hogy gyári gépeket hajtsanak meg vele. A feltalálók hamarosan rájöttek arra, hogy járművekbe is beépíthetik. A német mérnök, Karl Benz 1885-ben fejlesztette ki az első autót, melyet benzinmotor hajtott meg. Három kereke volt, nem volt kormánya, 18 km/órás sebességet ért el. Akkoriban ez nagyon gyorsnak számított!

A kerámia, a porcelán és az üveg felfedezése

Őseink már 10 ezer évvel ezelőtt rájöttek, hogy az agyagot formálni és tűzben keményíteni lehet. Edényeket, korsókat készítettek, melyekben az élelmiszert tárolták. Az első kerámiaedények nagyon porózusak voltak. Körülbelül 5500 éve fejlesztettek ki olyan égetőkemencéket, melyekben a nagy hő sokkal szilárdabbá tette a kerámiát. A legrégebbi festett kerámialelet Törökországból származik, mintegy 8500 éves.

A porcelánt a kínaiak találták fel – már a 7. században járatosak voltak a porcelánkészítésben. A portékák a 14. században kerültek Európába. Sokáig azt gondolták, hogy fehér tengeri csigák színesre festett héjából készültek, innen a szó eredete: porcelle (tengericsiga-szerű). Az európaiaknak évszázadokba telt, míg rájöttek a titok nyitjára, a német Meissenben 1708-ban sikerült porcelánt készíteni.

Az üveg homok, mészkő és fahamu hevítésével keletkezik. Mezopotámiában már 4500 évvel ezelőtt ismerték az anyagot, de üvegtárgyakat nagyobb mennyiségben csak az egyiptomiak készítettek. A legkorábbi üvegleletek – kicsi üveggyöngyök és poharak – 3500 évesek.

Nyitókép: Free Images

Kiadványajánló

Agyafúrt kölykök

Találmányok és felfedezések – Szórakoztató tanulás

Alexandra Kiadó 2012.

165×235 mm, 112 oldal

Ára: 1.299.- forint

 

 

Ajánló

Szórakoztató tanulás:
11 meglepő tény az emberi testről

IQ-teszt ovisoknak: online letölthető
készség- és képességfelmérő

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 + 15 =

hirdetés