Tiramisu torta
Elegáns desszert, s aki szereti a tiramisut, az ízében sem fog csalódni – szerintünk mennyei!
Hozzávalók 16-18 cm átmérőjű kis tortához
A hozzávalókat megduplázva 24-26 cm átmérőjű nagy tortát készíthetünk.
Tésztához
4 db „M”-es tojás kettéválasztva + 1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg liszt (BL 55)
1 tk sütőpor
1 tk vanília kivonat
Krémhez
1 doboz mascarpone (200 g)
3 dl tejszínhab (min. 30%-os, állati eredetű)
6 ek porcukor
2 ek instant kávé + 2-3 ek tej
4-5 ek kávélikőr
1 citrom reszelt héja
1 cs Zselatinfix (növényi tejszínhab esetén elhagyható)
+ kb. 1 dl erős feketekávé
Díszítéshez
200 g babapiskóta
2-3 ek kakaópor
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Így készül a piskóta
A tojásokat kettéválasztjuk, majd elsőként a sárgáját fehéredésig habosítjuk a porcukor harmad részével és a vanília kivonattal. Egy másik, nagyobb tálban a tojásfehérjét kezdjük habosítani a sóval. Ha már kifehéredett, hozzáadjuk a maradék porcukrot és egy szép, de nem túl kemény habot verünk. Ebbe forgatjuk bele egy spatula segítségével, „O”-alakú mozdulatokkal a habosított tojássárgáját, illetve két részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet. A kész piskótatésztát tortaformába szedjük és 175°C-os előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni.
A torta összeállítása
A tejben feloldjuk az instant kávét, majd hozzáadjuk a kávélikőrt, amit a citrommal és porcukorral együtt beleforgatunk a mascarponéba. Végül a tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan, több részletben beleforgatjuk a mascarponés alapba.
A piskótát három lapra vágjuk, mindegyik lapot megkenjük kevés, előzőleg lefőzött és kihűtött kávéval. (Ínyencek kevés kávélikőrt is kenhetnek a piskótalapokra.)
A krémet három részre osztjuk. Harmadát félretesszük a torta bevonásához és díszítéséhez, a maradék krémet pedig elfelezzük és betöltjük a piskótalapok közé.
A díszítéshez félretett krémmel vékonyan burkoljuk a tortát, illetve egy sima csőrös habzsákból kis félgömb alakú krémrózsákat dresszírozunk a torta tetejére, amit alaposan megszórunk kakaóporral. Végül a tortát körberakjuk babapiskótával és átkötjük egy szép szalaggal!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.