Mascarponével töltött epres muffin

A hagyományos muffinnál idő- és munkaigényesebb elkészíteni, de megéri. Látványos, ízletes, különleges desszert.

Hozzávalók 12 darabhoz

15 dkg liszt

15 dkg vaj

12 dkg cukor

1 Bourbon vaníliás cukor

10 dkg 75%-os étcsokoládé

5 dkg cukrozatlan kakaópor

2 dl tej fél csomag sütőpor

Krémhez

20 dkg fehér csokoládé

2 dl tejszín

25 dkg mascarpone

vanília aroma (elhagyható)

10 dkg eper vagy málna

Tetejére

12 db eper vagy málna

5 dkg étcsokoládé

2 dkg vaj 1 ek tejszín

Elkészítés

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, majd langyosra hűtve hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot és a maradék száraz hozzávalókat. A masszát muffin sütőformába adagoljuk, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A krémhez a tejszínt felforraljuk, a tűzről levéve beletördeljük a fehér csokit, és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad.

Öt-tíz percig állni hagyjuk, majd hűvös helyre téve – néha habverővel átkeverve – lehűtjük az alapot.

Villával áttörünk 10 dkg epret.

Víz felett felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal és a kanál tejszínnel. A díszítésre szánt eperszemeket fogvájóra szúrjuk, majd egyenként beleforgatjuk az olvadt csokoládéba és hűtőbe tesszük.

Ezt követően a lehűlt tejszínes-csokis keveréket összevegyítjük a mascarponével és a gyümölcspéppel, hozzáadjuk a vanília aromát, majd tovább habosítjuk. Ügyeljünk arra, hogy az összetevők azonos hőmérsékletűek legyenek.

A kihűlt muffinoknak levágjuk a kalapját, egy kiszúróval kis üreget vájunk a belsejükbe. A krémet habzsákba töltjük, majd a mélyedéseket kitöltjük vele. Egy réteget nyomunk a tetejére is, majd rátesszük a kalapját, arra is egy kevés krémet nyomunk. A muffint megkoronázzuk a csokoládés eperrel.

Tipp

Csokis sütiket fűszerezhetünk is az alábbi módon – fenséges ízt ad a süteménynek! A felhasznált cukor egy részét apróra tépkedett citromfű vagy fodormenta levélkével mozsárban egy kicsit áttörjük, épp annyira, hogy az illóolajok át tudják járni a kristálycukrot, majd a szokásos módon felhasználjuk a tésztához.

 

Fotók, recept: by Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =

hirdetés