Mascarponével töltött epres muffin
A hagyományos muffinnál idő- és munkaigényesebb elkészíteni, de megéri. Látványos, ízletes, különleges desszert.
Hozzávalók 12 darabhoz
15 dkg liszt
15 dkg vaj
12 dkg cukor
1 Bourbon vaníliás cukor
10 dkg 75%-os étcsokoládé
5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 dl tej fél csomag sütőpor
Krémhez
20 dkg fehér csokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
vanília aroma (elhagyható)
10 dkg eper vagy málna
Tetejére
12 db eper vagy málna
5 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj 1 ek tejszín
Elkészítés
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, majd langyosra hűtve hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot és a maradék száraz hozzávalókat. A masszát muffin sütőformába adagoljuk, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a tejszínt felforraljuk, a tűzről levéve beletördeljük a fehér csokit, és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad.
Öt-tíz percig állni hagyjuk, majd hűvös helyre téve – néha habverővel átkeverve – lehűtjük az alapot.
Villával áttörünk 10 dkg epret.
Víz felett felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal és a kanál tejszínnel. A díszítésre szánt eperszemeket fogvájóra szúrjuk, majd egyenként beleforgatjuk az olvadt csokoládéba és hűtőbe tesszük.
Ezt követően a lehűlt tejszínes-csokis keveréket összevegyítjük a mascarponével és a gyümölcspéppel, hozzáadjuk a vanília aromát, majd tovább habosítjuk. Ügyeljünk arra, hogy az összetevők azonos hőmérsékletűek legyenek.
A kihűlt muffinoknak levágjuk a kalapját, egy kiszúróval kis üreget vájunk a belsejükbe. A krémet habzsákba töltjük, majd a mélyedéseket kitöltjük vele. Egy réteget nyomunk a tetejére is, majd rátesszük a kalapját, arra is egy kevés krémet nyomunk. A muffint megkoronázzuk a csokoládés eperrel.
Tipp
Csokis sütiket fűszerezhetünk is az alábbi módon – fenséges ízt ad a süteménynek! A felhasznált cukor egy részét apróra tépkedett citromfű vagy fodormenta levélkével mozsárban egy kicsit áttörjük, épp annyira, hogy az illóolajok át tudják járni a kristálycukrot, majd a szokásos módon felhasználjuk a tésztához.
Fotók, recept: by Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.