Zöldséges sült tészta wokban
A chow mein tészta kínai eredetű tésztaféle, de a kínai, thai konyha népszerűségének köszönhetően mára az egész világot meghódította. A neve a „sült tészta” kifejezésből ered, ugyanis rendszerint ezt a tésztát használják a jellegzetes ázsiai, sok zöldséggel és hússal készülő, gyorsan sült wokos tésztaételekhez. A chow mein tészta búzalisztből készül, tojással vagy anélkül. Magyarországon is kapható, főleg ázsiai élelmiszerüzletekben.
Hozzávalók
2-3 ek olívaolaj (vagy wok olaj)
2 cm hámozott apróra reszelt gyömbér
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva (vagy 2 kisebb)
2-3 zúzott fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa, zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
csészényi laskagomba
kisebb, negyedelt káposzta vékonyra gyalulva
kisebb brokkoli rózsáira szedve
(a zöldségek variálhatók)
fűszerek: 1 tk curry, 1 tk zöld curry paszta, kevés szójaszósz, só
zöldfűszerek: snidlinggel és oregánóval szórtuk meg (korianderrel is nagyon jó!)
kb. 20 dkg sült tészta
Elkészítés
A tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük és 2-3 percig főzzük. A vizet leszűrjük róla, hideg vízzel átmossuk, lecsepegtetjük, pár csepp olajat adunk hozzá, majd félretesszük.
A wokban 2-3 evőkanálnyi olívaolajon elkezdjük pirítani a hagymákat, a gyömbért, 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a zöldségeket, majd fűszerezzük, 2-3 evőkanál vizet hozzáadva lefedve közepes „lángon” pároljuk, időnként megrázogatjuk vagy összekeverjük – 8-10 perc alatt kész.
Hozzákeverjük a tésztát, meglocsoljuk szójaszósszal és tálaljuk. Szórjuk meg apróra vágott zöld fűszerekkel, fél maréknyi apróra vágott pirított földimogyoróval.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.