Készítsünk bodzaszörpöt! Amit a fekete bodzáról tudni érdemes

A bodzaszörpöt szinte mindenki szereti! A fekete bodza május közepétől június végéig virágzik. Sokféleképpen felhasználható gyógynövény, nemcsak virágát, hanem érett bogyóit és leveleit is gyűjtik, hasznosítják. A bodza bogyóterméséből ízletes lekvár főzhető, sőt, bor- és pálinka is készül belőle. A házi bodzaszörp a bodza virágából készül. A virág ehető, régi szokás szerint többnyire palacsintatésztába forgatva sütik ki, de fánktésztába is keverhető.

Bodzavirág – hogyan gyűjtsük?

Fekete bodza virága – népszerű gyógynövény, amelyből ízletes szörp és édesség készíthető

A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. A bodzavirágot lehetőleg száraz időben gyűjtsük, a nedves virágok ugyanis száradás közben megbarnulnak. Mivel a bodzának aprók a virágai, szárastól gyűjtsük: az egész virágot (bogernyőt) vágjuk le! Kosárban, vagy átszellőző edényben célszerű gyűjteni, és ne nyomkodjuk össze, hogy a virágok épek maradjanak.

A bodza élettani hatásai

A bodzavirág és a bodzabogyó jelentős A- B- és C-vitamin forrás, sokféle ásványi anyagot (vas, kálium, kálcium, magnézium, foszfor) tartalmaz, illetve illóolajat és antociánokat. Izzasztó és vizelethajtó, így gyógyteának is alkalmas, ezen hatások kiváltására. Fájdalomcsillapító, immunerősítő, enyhe hashajtó hatású, gyógylekvárként meghűléskor alkalmazzák. A fekete bodza gyümölcse vértisztító,  és hatásosan enyhíthetők vele a reumatikus megbetegedések.

Vigyázat, a földi bodza mérgező!

A mérgező gyalogbodza

Vigyázat, mérgező! A földi bodza, másik nevén gyalogbodza virága jól megkülönböztethető egymástól, ám bogyótermésük hasonló, ezért legyünk körültekintőek!

Ha bodzáról beszélünk, többnyire a fekete bodzára gondolunk, azonban van egy mérgező változata, a földi bodza, más néven gyalogbodza. A földi bodza – gyalogbodza – bogyója és gyökere is mérgező! Könnyen megkülönböztethető a fekete bodzától;  a földi bodza nagyjából másfél méter magasra nő, a virágai kifejezetten kellemetlen szagúak, és színesebbek a fekete bodzáénál, a porzók bíbor vagy fekete színűek.

Hogyan készül a bodzaszörp?

Rita korábban már ismertette, hogy a többnyire mézként hasznosuló fehér akácvirágból is készíthető szörp ugyanazzal az eljárással, mintha a fekete bodza virágát használnánk fel erre a célra (érdemes kipróbálni!). Rita ezúttal a bodzaszörp készítésébe avat be minket.

Hozzávalók

1 db 5 literes befőttes üveg

kb. 20-25 bodzavirág (bogernyő)

1 jól megmosott citrom felkarikázva (lime-mal is készíthető)

30-60 dkg cukor (ki mennyire szereti édesen)

3-4 gramm citromsav vagy 30 citrompótló

Elkészítés

A befőttesüveget majdnem teleengedjük vízzel, beletesszük a cukrot, a citromot, a bodzavirágot, a citromsavat. Időnként megkeverjük. A második napon leszűrjük, s máris fogyasztható!

Mentás bodzaszörp

Nagyon finom hűsítő ital a mentás bodzaszörp – elkészítése pofonegyszerű: csupán néhány (6-8 darab) friss mentalevelet kell a dunsztosüvegbe tenni a bodzavirág mellé. Érdemes kipróbálni! Hámozott, vékonyra szeletelt gyömbért is tehetünk bele.

Mentás bodzaszörp

Friss mentával ízesíthetjük a bodzaszörpöt

Fehér akác virága – szörpöt is készíthetünk belőle, hasonló módon, ahogy a bodza készül

Bodza- és akácszörp. Fotók: Babicz Rita

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 2 =

hirdetés