Új, testhezálló mozgásformát keresel? Próbáld ki az evezést funkcionális edzéssel! Alakformálás, erősítés, mozgásminőség fejlesztés ízületkímélő módon: Urban Rowing System

Fából készült evezőpad, melyen az ellenállást víz biztosítja – ez az ún. WaterRower. A hagyományos fém evezőgépektől nemcsak ez különbözteti meg, hanem az is, hogy egy olyan edzésformát képvisel, amely az evezésre épül. Edzettségi szinttől függetlenül az evezős edzések minden korosztályt megszólítanak – mindenkinél hatásosak. Miért érdemes megtanulni az evezős mozgást? Mennyiben új ez az edzésforma? Milyen kiegészítő gyakorlatokkal kombinálható az evezés? Kíváncsiak voltunk erre az újszerű edzésformára, amely az Urban Rowing System (URS) elnevezést kapta. 

Bedey Magdolna funkcionális tréner, csoportos fitness instruktor, preventív gerincedző  válaszolt a kérdéseinkre

Mennyiben új ez az edzésforma? Az evezés milyen testrészeket dolgoztat meg intenzíven? Mitől hatékony?

Az evezés azért remek edzés, mert a teljes testet átmozgatja. Az izmok kb. 86 százalékát bevonja a munkába, ciklikus mozgás, intenzíven égeti a kalóriákat, a kardio gépek sorában ezért páratlan. Ráadásul az Urban Rowing System edzéseken nem csak evezünk, hanem olyan funkcionális gyakorlatokat is beépítünk az edzésbe, amelyek jól kiegészítik az evezést és a hétköznapi mozgásainkat, a teljes testet erősítik. Mindenki a saját képességeinek megfelelő intenzitással mozoghat az evezőpadon, nem kell elérni bizonyos erőnlétet, hogy egyáltalán elkezdhesd – sok más mozgásformával ellentétben. Fontos, hogy mindezt ízületkímélő módon, ezért kezdőknek, fogyni vágyóknak és a senior korosztálynak is jó választás. Edzéseink célja, hogy helyes mozgással a lehető leghatékonyabban és időtakarékosan mozgassuk át a teljes testet.  

Hogyan képzeljünk el egy evezős edzést? Mennyire intenzív? 

Egy edzés 60 perces. Kis csoportban edzünk, 2-5 fővel, így kialakul közösség, viszont mindenkire jut személyes figyelem is, és edzőként van mód kiismerni a résztvevők fizikai adottságait. Szerintem fontos a személyes kontaktus, hogy tudjam, ki, milyen állapotban van az adott edzésen. Az óra első harmada bemelegítéssel, mobilizálással telik. Ez után következik az alapvető funkcionális mozgásminták gyakorlása, és az ezekkel való erősítés. Tolás, húzás, guggolás, csípőhajlítás, cipelés. Külön gondot fordítunk a törzs erősítésére és a gerinc egészséges pozíciójának kialakítására, ennek megfelelő kiegészítő gyakorlatokkal. Az evezésre vagy az óra végén, vagy az egyéb gyakorlatok közé iktatva kerül sor. Levezetéssel, nyújtással zárjuk az edzést. A kis csoport előnye, hogy van lehetőség differenciálni és személyre szabni a feladatokat, így kezdőként is be lehet kapcsolódni a csoportos órára is.

Mennyire könnyen lehet megszólítani ezzel az edzésformával a nőket? Olyan célzott kardio edzésnek tűnik első olvasatra, ami a vállakat, a hátat dolgoztatja meg, magyarul inkább férfias, mint nőies mozgásformának gondolnánk…

Igen elterjedt az a téves elképzelés, miszerint az evezés leginkább a hátat, törzset dolgoztatja meg. Ez nem igaz. Az evezős csapás mintegy 50-60 százalékban lábmunka, 30 százalékban törzs, 10-20 százalékban kar. Persze ezek nem pontos számok, függenek erőnléttől, testalkattól, eszköztől is, de az arányokat jól mutatják. Az bizonyos, hogy a láb munkája a leghangsúlyosabb.

Az evezős mozgás egyik legfőbb előnye, hogy a teljes testet arányosan formálja, erősíti, és ez mindenképpen vonzó a hölgyek számára is. Ráadásul az ülőmunka ellensúlyozására és a rossz testtartás javítására fontos a hát izmainak aktivációja, megerősítése, nőknek és férfiaknak egyaránt. Erre is jó az evezés.

Bedey Magdi, funkcionális tréner, evezős

Mennyire formálja a testet? Aki rendszeresen evez, milyen változásokra számíthat?

Szépen, arányosan formálja a testet, nem kell attól tartani, hogy egyes izomcsoportok a többi rovására aránytalanul változnak. Ez fordítva is működik: evezés közben hamar kitűnik, ha valamely izomcsoport a többihez képest aránytalanul gyenge. Ez remek visszajelzés és figyelmeztetés. A futáshoz képest nagy előnye fogyni vágyók számára, hogy nincs szökkenés, így az ízületeket nem éri extrém terhelés.

Kiknek ajánlod?

Edzéseinket 20-80 éves korosztály látogatja. Van, aki sokat ül, és van, aki nehéz fizikai munkát végez; van, aki fogyni és olyan is akad, aki hízni vagy izmosodni kíván; van, aki egészségét szeretné megőrizni, és van olyan is, aki gyógyulni szeretne. Ennek megfelelően eltérő az edzésmunka is.

Az URS edzést evezéssel és funkcionális gyakorlatokkal kortól és nemtől függetlenül ajánlom mindazoknak, akik hatékony kardio edzést keresnek, arányosan szeretnének erősödni, szabadon szeretnének mozogni. Azoknak, akik a hétköznapok során szeretnék fittnek érezni magukat, a fogyni vágyóknak. Sportolóknak, akik színesítenék gyakorlattárukat és javítanák mozgásminőségüket. Ajánlom kezdőknek, újrakezdőknek – tartásjavításhoz, egészségmegőrzéshez, 99+ éves korig.

Mióta foglalkozol sporttal, mit tudhatunk rólad?

Gyerekkorom óta sportolok. Tornáztam, kézilabdáztam, vívtam, és kamasz koromban kezdtem evezni. Ezt a sportágat űzöm azóta is, több mint tíz éve. 2016-ban szereztem képesítést csoportos fitness instruktorként és funkcionális trénerként azzal a szándékkal, hogy csoportos óra keretében, egyéb gyakorlatokkal kiegészítve oktathassam az evezést evezőpadon is. Az óra bevált, most már a város három pontján tartok edzéseket. Edzőként a folyamatos tanulásnak nagy jelentőséget tulajdonítok, igyekszem rendszeresen időt szakítani az olvasásra és továbbképzésekre. Ami a funkcionális edzést illeti, sokat köszönhetek tanáraimnak és edzőimnek, a Testkultúra Műhely csapatának.

 A fitnesz termi körülmények között gyakorolható evezős edzés mennyiben újszerű Magyarországon? Mikor nyitottatok? Az evezőpadokat mennyire volt egyszerű beszerezni?

Az evezőpad nem új jelenség az edzőteremben, viszont a helyes evezős mozgás oktatása és a preventív szemléletmód teljesen új. Be kell vallanom, hogy nem jártam még olyan teremben, ahol gondot fordítottak a mozgás kivitelezésének alapos oktatására. E miatt is jött az ötlet, hogy érdemes lenne komolyabban venni ezt. Egyedi evezőpadot, WaterRowert használunk. Fából készült evezőpad, melyen az ellenállást víz biztosítja. A budai Vario-7 teremben 2017. szeptember óta tartunk edzéseket. (Cím:1016 Zsolt utca 7.) A WaterRower evezőpad magyarországi forgalmazójával, az Orrlabda.hu Kft.-vel közvetlen a kapcsolatunk, így az evezőpadok beszerzése nem volt probléma.

Mutasd be pár mondatban az edzőtermet.

Egy-két fős edzéseket tartok a Testkultúra Teremben a Rákóczi térnél. A csoportos óráinknak otthont adó terem, a Vario-7 pedig Buda szívében a Naphegy tövében található. A családias hangulatú terem még új, szeptemberben nyitott.. Külön specialitása, hogy állandó a masszőri jelenlét, amiért én és tanítványaim is nagyon hálásak vagyunk.

 

Elérhetőségek

Jelentkezz edzésre a honlapon!

Weboldal: www.urbanrowingsystem.com

Facebook: Urban Rowing System >>

Instagram: urbanrowingsystem

Telefon: +36 70 606 4818

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × kettő =

hirdetés