Pogácsa glutén-, laktóz- és tojásmentesen
A receptet liszt-, tej- és tojásérzékenyek számára ajánljuk. A pogácsa hagyományos módon is elkészíthető, ez esetben a Nutri-free mix per Pane liszt helyett búza finomlisztet használjunk, a laktózmentes tejtermékek tehéntejet, vajat vagy margarint, tejfölt.
Hozzávalók
1/2 kg Nutri-free mix Per Pane gluténmentes kenyérliszt + dagasztáskor nekem még 3 kanállal felvett a tészta
2,5 dkg friss élesztő
130 ml laktózmentes tej
1 tk cukor
25 dkg LIGA margarin (vagy laktózmentes vaj)
250 gramm laktózmentes tejföl – kb. 220 gramm kell a tésztához, a többi a kenéshez
18 dkg reszelt trappista sajt – ebből kb. 14 dkg kell a tésztához, a többi a szóráshoz
1/2 ek só
Elkészítés
Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatom. A vajat apró kockákra vágom, a sajtot lereszelem, a lisztben elkeverem a sót. Amikor felfutott az élesztő, hozzáöntöm a többihez és bedagasztom a tésztát dagasztógép segítségével.
Dagasztás után 1 órán át letakarva pihentetem a tésztát, majd nagyjából egy-másfél centi vastagságra nyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
A pogácsák tetejét vékonyan megkenem tejföllel, majd megszórom reszelt sajttal.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25-28 perc alatt középső rácson készre sütöm.
Recept: Hidi Marika Malena konyhája
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.