Nagyanyáink szépségtrükkjei és háztartási praktikái | Interjú a DEJA VU Világ háziasszonyával

Egészségi okokból vagy meggyőződésből egyre többen figyelünk arra, hogy a pénzük szavazat: nem mindegy, milyen élelmiszereket fogyasztunk, hogyan töltjük el a szabadidőnket, milyen kozmetikumokat választunk, vagy milyen takarítószerekkel tartjuk tisztán otthonainkat. Magyarországon is jó néhányan érzik küldetésüknek, hogy minél több embernek mutassák meg: az otthoni, egyszerű szépségtippek lehetnek ugyanolyan eredményesek, mint az agyonreklámozott bolti kozmetikumok, van lehetőség vegyszerek nélkül is tisztán tartani otthonunkat. Közülük való Hegedűs „NemVegyszer” Eszter, aki szívügyének tartja, hogy a természetes és pénztárcakímélő megoldásokat mindenki számára elérhetővé tegye. 

– Mikor kezdtél a természetes dolgokhoz vonzódni? Hogyan kezdődött?

Hegedűs „NemVegyszer” Eszter, a DEJA VU Világ háziasszonya, mindenese

– Eredeti végzettségem szerint élelmiszeripari mérnök és közgazdász vagyok. Egy multinacionális kereskedelmi cégnél dolgoztam beszerzőként a fiaim megszületése előtt. Amikor megszülettek a gyerekek, egészen más dolgok kerültek az érdeklődésem középpontjába. Rájöttem, hogy sok mindenben váltanom kell, nem csak egyszerűen elfogadnom a rám ömlő megoldásokat, hanem a saját érdekemben magamnak kell kijárnom az utamat. Én abban hiszek, hogy a természetes szépségápolás és környezetbarát háztartásvezetés nem luxus, hanem szükségszerűség, saját magunk érdekében. Nincs szükségünk szintetikus összetevőkkel teli, ellenőrizhetetlen hatású kozmetikumokra, takarítószerekre, élelmiszerekre. Hiszem, hogy a reklámok üzenete helyett a saját megérzéseinkre kell hallgatnunk, és jó példát kell mutassunk környezetünknek, gyerekeinknek.

– A termékreklámok rejtett üzenete az, hogy éljünk kényelmesen, mindent megkaphatunk. Ebből fakadóan tartja magát az a (sok esetben elhallgatott) vélemény, hogy a természetes életforma a szerény anyagi körülmények között élők kényszerűsége… Pedig lehet tudatos döntés, hogy kevesebb vegyszert, tartósítószert, adalékanyagot használjunk, fogyasszunk. Mi inspirál téged?

– Missziómnak tekintem, hogy megtanítsam a nőket olyan egyszerű és pénztárcabarát praktikákra, amelyek a mai világban is működnek. Természetes szépségápolás, környezetbarát háztartásvezetés, tartósítószer- és adalékanyag-mentes befőzés, főzés, ezek a legnépszerűbb témakörök, amikről írok. Ha az általam megmutatott lehetőségek közül csak néhányat alkalmaz valaki, akkor is meggyőződésem, hogy egyszerűbbé és egészségesebbé teheti a saját és környezete életét. Akkoriban, amikor a fiaim még kicsik voltak, még nem volt ennyi lehetőség a tájékozódásra. Mit nem adtam volna, ha akkor valaki elmondja ezeket a dolgokat nekem, és nem magamnak kell mindennek utánajárnom! Mennyivel könnyebb lett volna, ha lett volna olyan üzlet, ahol olyan termékeket találok, amelyek megfelelnek az általam támasztott magas minőségi követelményeknek.

– Visszamentél dolgozni a multinacionális céghez?

– A fiaim cseperedtek, igen, visszamentem dolgozni, de az a világ már nem volt az én világom, nem találtam a helyemet. Egészen más dolgok foglalkoztattak, mint amivel a napjaimat töltenem kellett. Folyamatosan az motoszkált a fejemben, hogyan lehetne máshogyan élni, azon elvek szerint, amelyek mentén már elindultam. Hogyan tudnám az általam már szintetizált információkat másoknak is átadni? Mivel a férjem mindenben támogatott, felmondtam, és létrehoztam a webáruházunkat. A webáruházhoz szorosan kapcsolódik egy blog is, ahol az általam kipróbált és bevált tippeket, ötleteket osztom meg az olvasóimmal. Hívnak baba-mama klubokba, életmód-klubokba is beszélgetésekre, worskhopokat tartani, ezeknek mindig örömmel teszek eleget.

– Kevesen mernek váltani. Nyilván volt benne rizikó. Bemutatnád néhány termékedet?

– A DEJA VU Világ webáruházban jelenleg natúrkozmetikumok, aromaterápiás termékek és egészséges élelmiszerek kaphatók. A termékkínálat folyamatosan bővül. Alapos szűrőn kell átmennie mindennek, amihez a nevemet adom. A termékeim egy részét, például a szappanokat, a parfümolajokat, testápoló vajakat saját kezűleg készítem, akkreditált kozmetikumgyártó műhelyemben. Néhány termékemet pedig kézműves anyukatársaim készítik számomra. Jelmondatom: természetesen, igényesen, tudatosan.

– Van néhány erős magyar natúrkozmetikum márka, melyek kis családi vállalkozásként indultak, s fejlődtek komoly szervezetté. Nehéz volt belevágni?

– Minden kezdet nehéz, de az önállóságnak számos pozitívuma is van. Szeretem, hogy én osztom be az időmet, és szeretek ezekkel a szép termékekkel foglalkozni. Ha bemegyek a kis műhelyembe, megszűnik a külvilág. Folyamatosan próbálok fejlődni, megújulni, keresem az új termékeket, lehetőségeket. Szerencsére sok a visszatérő, elégedett vásárlóm, és egyre többen írnak, hogy valamelyik ötletemet megvalósították. Néha olyan emberekről derül ki, hogy olvassák a blogomat, akikről álmomban sem gondoltam volna. Ezek azok az apróságok, amelyekért érdemes minden egyes nap a maximumot nyújtani.

– Mely termékeidre vagy a legbüszkébb?

– Nagy büszkeségem egy Ausztráliából származó bio arckrém, melynek minden összetevője bőrbarát és jótékony hatású, és az ára is kedvező. Sok elégedett vásárlóm esküszik rá, vannak, akik babaápolásra is ezt használják. Sokan használják és szeretik növényi vajaimat is, egykomponensűeket és keverékeket egyaránt kínálok. Szappanjaimat saját kezemmel készítem, kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával. Mindegyiknek külön története van, amelyről órákat tudnék mesélni. Legnépszerűbbek talán olívaszappanjaim, melyeket újszülöttek, kisbabák számára is vásárolják, a tapasztalatok abszolút pozitívak.

– Különleges parfümolajokat is készítesz.

Magyarországon tudomásom szerint egyedülálló a kétféle, bármilyen apró táskában is elférő természetes parfümolajam, mely saját fejlesztés: mióta igyekszem tudatosan élni, nem visz rá a lélek, hogy szintetikus parfümöket használjak, tele ellenőrizetlen adalékanyagokkal. Gondoltam, hogy ezzel többen is lehetünk így, ezért találtam ki őket. Egyelőre két változatban kapható: rózsa és jázmin illóolajjal készül.

– A nők nagy része festeti vagy maga festi a haját – a fodrászatokban vagy a drogériában kapható festékek köztudottan tele vannak vegyi anyagokkal. Mennyire kelendőek a természetes hajfestékek?

– Nagy sikere van a természetes hajfestékeinknek. Indiából származnak: tiszta henna és indigó port is kínálunk. Ezekkel a növényi őrleményekkel káros vegyi anyagok használata nélkül festhetjük a hajunkat. Én magam is hennázom, amióta megszülettek a fiaim, nem festettem szintetikus hajfestékkel.

–  Kérhetünk tőled egy jó kis praktikát?

– Természetesen! A sheavaj, a karitéfa diójából hideg sajtolással készülő növényi zsiradék igazi jolly joker ilyenkor késő ősszel és a téli hónapokban. Téli arcápolásra, ajakápolásra és kézbőr védelmére is alkalmazható. Én ilyenkor mindig tartok a táskámban egy tégellyel, és télen nem megyek az utcára anélkül, hogy ajkamat be ne kenném vele. Ha a kezünk bőre napközben nagyon kiszáradna, este enyhén nedvesítsük meg, majd kenjük be sheavajjal, ezután húzzunk rá vékony pamutkesztyűt, és aludjunk így. Garantált a puhaság reggelre! (X)

A DEJA VU világ webes elérhetőségei

Webáruház | Facebook | Blog

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × négy =

hirdetés