Mesél az erdő. Online térképen elérhető hangkönyvtár a világ erdeiről

Milyen hangjuk van az erdőknek? Mennyire lehet érzékelni a különböző növénytársulások, az állatok vagy akár a napszakok hangzását a világ erdeiben? A folyamatosan bővülő hangkönyvtár megadja a választ. Létrejött egy világméretű hangkönyvtár, az ötlet két brit anyuka fejéből pattant ki.

A világtérkép létrehozói erdőfesztiválok szervezésével foglalkoznak, és a világjárvány miatti korlátozások ideje alatt azon gondolkodtak, hogyan csábíthatnák az erdőbe az embereket világszerte, miközben egy közösséget is teremtenek. Így született meg a hangkönyvtár, ahová bárki feltöltheti az erdő hangjait, illetve meg is hallgathatja mások felvételeit. Így például az Arab Emírségekben a helyi madarak és a tenger neszeit, Finnországban a fenyőfák zúgását, Norvégiában egy kis vízesést, Indonéziában egzotikus állatok hangját, Brazíliában a Jaguari folyót egy bogárka ciripelésével vagy Kanadában a vörösfarkú sólyom hangjait.

Nekem különösen egy Alaszkában készült hajnali felvétel tetszett, amelyen a madarak is csiripelnek, miközben egy hód is mozog a vízben, így a víz csobogását is hallani. Ghánában pedig a zivatart érdemes meghallgatni egy esőerdőben, ahogyan erősödik.

Az oldalt a brit Wild Rumpus indította, a két anyuka valaha, tíz évvel ezelőtt úgy érezte, jobb a természetben megismertetni a gyerekeket a művészetekkel, mint a múzeumokban. Így jött létre többek között a Timber Fesztivál egy rekultivált területen, egy erdőben, ahol a természet és a művészetek szeretete egybekapcsolódhat. Mikor a korlátozások miatt elmaradt a rendezvény, nem akarták elveszíteni a kapcsolatot az általuk már létrehozott közösséggel, szerették volna továbbra is bíztatni őket a természetben való időtöltésre, sőt, kitágítani ezt a mozgalmat az egész világra. Így jött létre az oldal. A hangfelvételek mellé kép is jár, sajnos csak kevés helyen van leírás arról, pontosan mit is hallunk. De az erdő hangjai, a madarak csicsergése, a víz csörgedezése egyrészt tényleg segíti a relaxálást, másrészt valóban arra csábít, hogy kimenjünk az erdőbe: Magyarországon már több felvétel is készült, Balatonon, Budapest környékén és Noszvajon. A szervezők később zeneszerzőket fognak felkérni arra, hogy a felvételeket ihletforrásként használják, a műveket pedig a jövő évi fesztiválon fogják bemutatni.

Itt található a hangtérkép: timberfestival.org.uk/soundsoftheforest-soundmap

Nyitókép: Felix Mittermeier, Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × kettő =

hirdetés