„Autistának lenni olyan, mintha egyszerre lennék süket, néma, vak.” Alapítványi segítség az érintett családoknak

Az alsó tagozatos iskolás korosztály 1 százaléka autista. Ez Magyarországon 100 ezer embert jelent. Csak Budapesten naponta minimum egy autizmus diagnózist adnak ki. A legoptimistább becslések szerint is minden századik gyerek autizmussal jön világra – hívja fel a figyelmet egy EU-s kutatás előzetes adataira a Mars Alapítvány. Az autizmus diagnózisok száma erőteljes emelkedést mutat az egész világon, ezért az ENSZ 2007-ben április 2-át az Autizmus világnapjává nyilvánította.

A Mars Alapítvány kampányában az autista emberek mindennapi nehézségére hívja fel a figyelmet, olyan hétköznapi helyzetekre, mint a bevásárlás vagy a tömegközlekedés, s amelyek az emberek többsége előtt ismeretlenek. 

– Úgy látom, hogy azok az emberek „félnek” tőlünk, akiknek nincs elég tudás a birtokában, legyen az pedagógus, orvos, pénztáros stb. – mondja Oravecz Lizanka, aki felnőttként kapott asperger diagnózist, és szakértőként segíti a Mars Alapítvány munkáját.

– Autistának lenni olyan, mintha egyszerre lennék süket, néma, vak. Süket vagyok, amikor zajban kell meghallanom a másik embert, viszont denevérfülű, ha csend van. Néma vagyok, ha hirtelen kell válaszolnom, mert nagyon szorongok, pedig amúgy rengeteget beszélek. Elvakítanak a fények, miközben élesen látok minden apró porszemet a levegőben, vagy észreveszem a legapróbb változásokat is a környezetemben. Sokszor vagyok vak szociálisan is.

Magyarországon 1989 óta létezik autizmus diagnosztika. A diagnózist nyújtó intézmények legtöbbjének azonban sem ideje, sem módja nincs arra, hogy az autizmus diagnózis után támaszt, információt nyújtson a családoknak. A Mars Alapítvány ezt a hiányt pótolja szülőknek és pedagógusoknak nyújtott tréningjeivel.

Az Alapítvány szerint a szülők már akkor elvesznek a rendszerben, amikor az autizmus gyanúja felmerül. Legendaszerűen terjednek a hírek jó diagnosztikai helyekről, különböző fejlesztésekről, amik segíthetnek, olyan óvodákról és iskolákról, amelyek beveszik ezeket a gyerekeket. Hivatalosan az autizmus fogyatékosságnak számít, ezért az egészségügyi rendszernek biztosítania kellene valamilyen bevett útvonalat. De ez nem történik meg, a szülők egymástól és honlapokról tájékozódnak – olvasható a sajtóközleményben.

A Mars Alapítvány Autizmus 1.0 néven indított tréningsorozata ezt az információs hiányt szeretné pótolni országszerte az érintett családok számára.

Cikkeink a témában

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy + 9 =

hirdetés