„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.” Miért fontos az anyagi függetlenség és hogyan érhető el?

Bizonyára te is olvastad már az interneten bóklászva, ki milyen módon tett szert komolyabb vagyonra. Volt, aki örökölt, volt, aki jó részvénybe fektetett és volt, aki alapított egy olyan céget, mint mondjuk a Google, a Yahoo vagy éppen a Prezi. A helyzet azonban az, hogy hiába hoznék még több száz példát ezek mellé, az arányuk borzasztóan alacsony lenne az emberiség összlétszámához viszonyítva. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne meg (majdnem) mindenkiben a lehetőség arra, hogy sikert tudjon elkönyvelni a saját anyagi életében és ilyen tekintetben többre vigye, mint a rossz értelemben vett átlagemberek.

Elcsépelt közhely, de a nyugati civilizációkban gyakorlatilag bárki lehetne tehetős ember. Pontosabban a legtöbbünkben ott a potenciál, hogy azzá váljunk, ugyanis a gazdagság általában nem csak úgy megtörténik az emberrel, ahhoz azért tenni is kell valamit. Hogy mit, az hamarosan kiderül és nem, nem elég hozzá egy jól fizető állás, sőt, nem is okvetlenül előfeltétele annak, hogy elérd, amit szeretnél.

Miért akarna bárki is gazdag lenni?

Elsőre megmosolyogtató lehet ez a kérdés, pedig az egyik legfontosabb, amit fel kellene tenni magadnak: miért szeretnél meggazdagodni? Sajnos a legtöbben mai napig olvassák a bulvársajtót, nézik a népbutító agyszüleményeket a tévében és követnek olyan híres embereket különböző közösségi oldalakon, akikről az a kép alakult ki, hogy bőven van mit a tejbe aprítaniuk. Akik a napjuk nagy részét azzal töltik, hogy ilyen haszontalan tartalmakat keresnek és fogyasztanak, azoknak nyilván elképzelhetetlenül távoli az az életmód, melyre az érintett személyek (látszólag) szert tettek. Nem csoda, hogy sokan szinte sóvárognak egy hasonló élet után.

A szomorú viszont az, hogy nem azért, mert cserébe anyagi biztonság, illetve pénzügyi függetlenség lenne a jutalmuk, hanem hogy mindenféle drága szart megvehessenek maguknak. Pontosan ez az, ami meggátolja ezeket az embereket a növekedésben, ugyanis a gazdagságot kizárólag a kiadás oldalról látják s közben fittyet hánynak a bevételre, hiszen a vagyont ebben a kívánt állapotban adottnak tekintik. Számukra hiányzik az a folyamat, azoknak a hosszú éveknek vagy olykor évtizedeknek a munkája, melynek eredményeképpen úgy él valaki, ahogy. Ezért nem is annyira meglepő, hogy a lottónyertesek többsége pár évvel a nyeremény átvétele után csődöt jelent, pedig azt gondolnánk, hogyha egyszer elérte élete álmát és lett egy zsák pénze, akkor nem lesz több gondja az életben. A szomorú az, hogy a statisztikák szerint ekkor lesz csak igazán.

Gazdagság vs. pénzügyi függetlenség

A gazdagsággal mint fogalommal az a baj, hogy túlságosan relatív, és így nehezen vagy egyáltalán nem mérhető. Egy picit füllentettem, mert egyetlen dologhoz pontosan mérhető: mások gazdagságához. Ezzel szemben a pénzügyi függetlenség egy nagyon is mérhető dolog, ráadásul úgy, hogy mindenkinek mást jelent maga a fogalom.

Pénzügyileg függetlennek lenni annyit jelent, hogy akkor is fenn tudjuk tartani a jelenlegi életszínvonalunkat (a jelen gazdasági körülmények között), ha egy fillér bevételünk nincs. Bár a megfogalmazás némileg sántít, bevétel alatt elsősorban a munkabérre és hasonlókra kell gondolni. Magyarul adott mondjuk egy olyan mértékű megtakarítás, melyből életünk végéig eléldegélhetünk.

Miért jó pénzügyileg függetlennek lenni?

Gondolj bele, mit csinálnál, ha holnaptól nem kellene bemenned dolgozni, mert a megtakarításaid mostantól fedezik a kiadásaidat évtizedekre előre. Valószínűleg pár hét múlva felmondanál, majd elkezdenél utazgatni, esetleg elmennél önkénteskedni a világ minden tájára, de mindenképpen valami olyasmivel kezdenél foglalkozni, amiben örömödet leled.

Pontosan ez a lényeg: megteremteni a lehetőséget arra, hogy olyan dolgokkal foglalkozz, melyek számodra nagyobb értéket vagy örömöt képviselnek, mint azok a dolgok, melyeket jelenleg csinálsz.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenáron ott kellene hagynod a munkád, hiszen, ha szereted, miért tennél ilyen butaságot? Az viszont biztos, hogy egészen más szempont alapján fogsz meghozni döntéseket, mint korábban. Attól nem kell félned, hogy túlságosan elkényelmesedsz majd, hiszen mint mindent, úgy a folyamatos utazgatást és a fókák megmentését is meg lehet unni. Ezért van az, hogy a legtöbb ilyen ember (szokás őket korai nyugdíjasoknak is hívni) saját vállalkozásba kezd és mivel van ún. passzív jövedelme (például a megtakarításainak havi vagy éves kamata), megteheti, hogy olyasmit csináljon, amiben örömét leli és csak ezután jön, hogy egyébként lehet-e vele pénzt keresni és ha igen, mennyit.

***

Melyek azok a lépések, melyek téged is hozzásegíthetnek ahhoz, hogy egy napon elérd vagy közel kerülj ahhoz, hogy pénzügyileg függetlennek mondhasd magad?

Kezdd el írni a kiadásaidat!

Ha eddig nem tetted volna, láss hozzá most azonnal! Addig nincs értelme megtakarításról és bármi egyébről beszélni, amíg nem tudod, hányadán is állsz. Fel kell állítanod egy pénzügyi diagnózist ahhoz, hogy tisztán lásd, mire és mennyi pénzed megy el. Csak semmi óvatoskodás, légy annyira kegyetlenül őszinte magaddal, amennyire csak tudsz!

Az első hónapban ne foglalkozz a számokkal, koncentrálj csupán arra, hogy jegyezz fel mindent, ami kiadásnak tekinthető, az akciósan 69 forintba kerülő kakaós csigát is. A hónap végén nézd meg, mire mennyi pénz ment el (javasolt előre kitalálni pár kategóriát a könnyebb áttekinthetőség miatt) és gondold át, hol lehetne spórolni.

Lehet, hogy tök jó dolog a gigabites internet, de ha ugyanolyan jól ellennél egy tized olyan gyors kapcsolattal is, akkor rögtön találtál pár ezer forintot havonta. Király, hogy korlátlanul beszélsz és SMS-ezel mindenkivel, de biztos, hogy megéri ezért olyan díjcsomagot választanod, ami havonta tízezer forintba kerül?

Finom a lenti büfés kávé, de biztos, hogy nem lenne elég belőle napi egy? A sort a végtelenségig lehetne folytatni, nyilván pontosan érted, mire gondolok ezekkel a példákkal. Ja, és szabadulj meg a káros szokásaidtól minél előbb.

Miután a második hónapban meghúztad egy kicsit a nadrágszíjat, vizsgáld meg, milyen változást idéztél ezzel elő úgy anyagilag, mint lelkileg. Fontos látnod, milyen hatással vannak rád a kiadásaid, ugyanis ebből tanulhatsz kezdetben a legtöbbet. Miután szokásoddá vált a tételek elkönyvelése, a harmadik hónapban helyezd a fókuszt a felesleges kiadásokra. Minden olyan kiadás ide sorolandó, melynek során hiába költötted el azt a bizonyos mennyiségű pénzt, a kívánt eredmény részben vagy egészben nem következett be.

Mik tartoznak ide? Aránytalanul drága kozmetikumok, felesleg miatt kidobott élelmiszerek stb. A veszteséget (mely ebben az esetben az olcsóbb alternatívához mért különbözetet jelenti) jegyezd fel valahova és a negyedik hónapban legyen az a cél, hogy kezdd el visszaszorítani őket, hiszen ezzel is csökkented a kiadásaidat, ami sokkal jobb, mintha csupán a bevételeidet növelnéd, hiszen így egyúttal a pénzügyi tudatosságodat is fejleszted.

Vállald a felelősséget a döntéseidért!

A költségek folyamatos nyomon követése nemcsak azok lefaragása miatt fontos, hanem azért is, hogy egyszer s mindenkorra belásd: csakis te vagy a felelős a saját pénzügyeidért! Lehet hibáztatni a szülőket, a bankokat vagy éppen az aktuális kormányt, de a döntés mindig a te kezedben van. Amíg nem látod be és nem ismered fel ezt a magától értetődő dolgot, addig folyamatosan másokat fogsz hibáztatni azért, mert nem jutsz egyről a kettőre — vagy éppen nulláról az egyre.

Tanulj meg lemondani dolgokról!

Az elmúlt másfél évben nagyon sok mindent tanultam úgy saját magamról, mint az életről általában. A legfontosabb ezek közül talán az a felismerés volt, hogy mennyire kevés szükséges valójában a mindennapi élethez. Az én tapasztalatom szerint az alábbi négy dolog az, amit hosszútávon biztosítani kell saját magunk számára: élelem, biztonság, támogató tér a kreativitáshoz, lehetőség a mozgásra, emberi kapcsolatok, illetve a szabad döntés és helyváltoztatás lehetősége. Minden, ami ezen felül van kisebb túlzással a kényelmünket szolgálja.

Nemcsak a nélkülözés, de az azt megelőző öt hetes indiai utazás is ráébresztett arra, mennyire fontos is valójában az, hogy elégedettek legyünk azzal, ahol éppen tartunk az életben. Ha ugyanis kifejlesztjük magunkban ezt a fantasztikus képességet, az lelkileg annyira meg tud erősíteni minket, hogy a korábban elérhetetlen távolságúnak hitt dolgok hirtelen lőtávolba kerülnek.

Hosszasan tudnám sorolni a bölcsebbnél bölcsebbnek hangzó gondolatokat, ám egy dolgot fogadj meg és próbáld tartani is magad hozzá: soha többet ne vásárolj részletre semmit! Az emberek többsége abban a hitben él, hogyha egy 200 ezres telefont ki tud fizetni havi 10 ezres részletekben, akkor azt a telefont ő megengedheti magának. Ezek az emberek jó eséllyel soha nem láttak még 200 ezer forintot egyben, ezért nem érzik annak a súlyát. Ha nincs a zsebedben 200 ezer forint egy telefonra, ne akarj ilyen drága mobilt venni. Ha ki tudnád fizetni egy összegben a telefont, mégis inkább részletekben teszed, mert sajnálsz kiadni egyszerre ennyi pénzt, akkor szintén nem engedheted meg magadnak azt a valamit. A telefont nyugodtan helyettesítsd 55′-os LCD tévével, kétmilliós használt prémium autóval vagy bármi mással.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem vágyhatsz ilyen dolgokra és soha nem is veheted majd meg őket. Nem az a célom, hogy aszkéta legyél és megszökj egy barlangba vagy kolostorba a fogyasztói társadalom elől. A célom az, hogy belásd, hogy ahhoz, hogy a jövőben igazán jól élj, elengedhetetlen, hogy a jelenben áldozatokat hozz. Ez ennyire marha egyszerű.

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Elcsépelt klisé, de muszáj megemlíteni. Nem a szomszédnak veszel autót, illetve a haveroknak mobiltelefont. Tanulj meg különbséget tenni a szükségeid és a vágyaid között és mindig a lehetőségeidnek megfelelően dönts, ha elfog a hév.

Kezdd kicsiben és törekedj az egyensúlyra!

Mielőtt még erőn felüli spórolásba kezdenél, jegyezz meg egy aranyszabályt: mindig törekedj egy (pénzügyi értelemben is vett) kiegyensúlyozott életre! Soha, ismétlem soha ne nélkülözz csak azért, hogy több pénzt tehess félre, mint eddig. Ez egy már rövidtávon is fenntarthatatlan folyamatot fog eredményezni, ráadásul lelkileg (és így egészségügyileg) is bele fogsz rokkanni. Éppen ellenkezőleg: törekedj arra, hogy egy idő után inkább a bevételeidet növeld, mintsem a kiadásaidat csökkentsd!

Ne akarj gyorsan meggazdagodni!

Van az a mondás, hogy a leggyorsabb út a meggazdagodáshoz az, hogyha lassan akarsz meggazdagodni. Nincsen arany tojást tojó tyúk, szent grál vagy egy titkos tipp egy magát megbízhatónak és sikeresnek mutató pénzügyi tanácsadótól. A hirtelen jött pénzzel amúgy sem tudnál bánni (jó eséllyel), így — ahogy már korábban is írtam — minden szempontból hasznos, ha megtanulsz türelmesnek lenni, csak a javadra válhat. Az elégedettség és a türelem egyébként kéz a kézben járnak, így érdemes őket egyformán gyakorolni.

Kezdetben magadba, ne pedig részvényekbe fektess!

Mielőtt még vadul elkezdenél kacsintgatni a tőzsdével nevetséges összeggel a zsebedben, tedd fel magadnak a kérdést: vajon magamból is kihozom a maximumot vagy csak a pénzemből szeretném? Ha kényelmesen elvagy a langyos pocsolyában, akkor ne arra koncentrálj, hogy hol hány százalék kamatot kapsz a megtakarított pár millió forintodra vagy arra, hanem arra, hogy mit kellene tenned ahhoz, hogy a mostaninál több pénzt keress. Vállalhatsz másodállást, de ugyanígy képezheted magad a saját szakmádban, sőt kitanulhatsz egy teljesen újat is a nulláról. Ha van hobbid, aminek szívesen hódolsz, gondold át, nem kereshetnél-e vele pénzt egy kis befeketetést követően.
A befektetés lehet anyagi, illetve időbeli. Nem muszáj többszázezres tanfolyamokra járnod, ha úgy érzed, nincs akkora hozzáadott értéke ahhoz a valamihez, amit csinálsz. Az interneten számos ingyenesen elvégezhető kurzus van, de akadnak olyanok is, melyeket párezer forintért megvehetsz és végig nézhetsz.

Ha olyasmibe fektetsz energiát, ami valamilyen értelemben érdekel vagy megmozgat, akkor egyúttal elkerülöd azt, hogy unatkozni kezdj, ami a modern ember egyik legveszélyesebb ellensége. Az unatkozó embernek ugyanis nagyon hamar kinyílik a pénztárcája, hogy olyasmiért adjon pénzt, amely kimozdítja ebből az állapotból.

Szabadulj meg az adósságaidtól!

Addig nincs értelme teletömni pénzérmékkel a hatalmas malacperselyt, amíg mindenféle tartozás lóg koncként a nyakadon. Figyelembe véve, hogy alacsony kockázat mellett nem tudsz elérni a megtakarításaidra akkora kamatot, mint amennyit kifizetsz a banknak különböző pénzügyi termékek (hitelkártya, áruhitel, lakáshitel, stb.) formájában, a legjobb, amit tehetsz az az, hogy felszámolod ezeket minél előbb. Hidd el, nyugodtabban fogsz aludni nulla megtakarítással, de adósság nélkül, mint fordított esetben.

Miért van szükség egyáltalán megtakarításra?

Ha érdekel, olvasd el Horváth Patrik írását teljes terjedelmében, itt >>

Horváth Patrik

Egy jógi élete

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 2 =

hirdetés