Mindig tiszta ruhában! Hasznos tippek gépi mosáshoz 1.

Mi olyan bonyolult a mosásban? Azért van mosógépünk, hogy elvégezze a piszkos munkát helyettünk, ugyebár. Csakhogy nem ilyen egyszerű! Nem árt tudni, hogyan kell szétválogatni a mosnivalót, vagy éppen miként célszerű szárítani a kimosott ruhákat, hogy a kedvenc ruhadarabjaink sokáig szépek maradjanak, ne nyúljanak ki, ne menjenek össze, ne kopjanak el idő előtt.

Színek, hőmérséklet, mosóprogram

Nyilván minden háztartásban előfordult már mosási baleset: a világos ruhák közé bekerült egy-egy sötétebb ruhanemű, és a fehér lepedő, vagy a családfő féltett fehér inge babakék (vagy más) színben pompázott. Annak a ruhadarabnak annyi! Mindig körültekintően válogassuk szét a világos és a sötét ruhákat! A középsötét ruhákat is célszerű külön mosni, mert azokat is elszínezheti egy-egy sötétebb, színengedő vagy először mosott anyag, főleg, ha 60-nál magasabb hőfokon mossuk.

A ruha címkéjén feltüntetett mosási hőmérsékletet mindig vegyük figyelembe! Ne mossuk annál melegebb vízben, mert – ha látszólag nem is lesz baja -, idő előtt elkopik, deformálódik. A mosóprogramot is a címkén található információk alapján válasszuk ki! A kézzel mosható ruhákat ne tegyük mosógépbe, kivéve, ha a készüléken van speciális kézi mosás program.

Ürítsük ki a zsebeket!

A másik klasszikus mosási baki – eléggé bosszantó -, ha a zsebeket nem ürítjük ki. Jó esetben csak egy-egy papír zsebkendő marad a nadrágban, de épp elég a ruhákra ragadt apró kis papírrostokat eltávolítani – használjunk szöszeltávolító hengert! Nagyobb a baj, ha a zsebben maradt tárgy kikezdi a mosógépet, ezért mielőtt a ruhakosárban landolna a szennyes, nézzük meg, üresek-e a zsebek. (Vicces összeállítást lehetne írni abból, mi mindent mostunk már ki gépben…a klasszikusok: mobiltelefon, papírpénz, névjegykártyák, golyóstollak).

Mesterséges és természetes anyagok mosása

A különböző típusú anyagokat eltérő módon kell mosni és szárítani. Alapvetően két csoportba sorolhatjuk az anyagokat: mesterséges és természetes textíliák.

A mesterséges anyagok csoportjába rengetegféle textília tartozik, mindegyik egyedi jellemzőkkel bír. A főbb csoportok: szintetikus anyagok és viszkóz. A szintetikus anyagok közé tartozik például az akril és a poliamid. Erős, nem gyűrődő anyagok, könnyű mosni őket és gyorsan száradnak. A viszkózzal sokféle formában találkozhatunk; némelyik változata minőségében hasonlít a pamuthoz, bírja a magas hőmérsékletet, de van olyan viszkózruha is, amely maximum 40 fokon mosható. A viszkóz vizesen nyúlik, erre érdemes odafigyelni szárításnál. A legjobb fekve szárítani!

A természetes anyagokból készült ruhák lélegeznek, ami annyit jelent, hogy az anyag felszívja a test felületéről a nedvességet, ezért kényelmes viseletnek érezzük. Néhány példa természetes anyagokra: pamut, len, gyapjú, selyem. A pamut gyakran használt, tartós anyag, jól bírja a durva kezelést, tisztítása is magas hőmérsékleten, 60-95 fokon hatékony. Az első mosás alkalmával legtöbbször egy kicsit összemegy. A lenből többnyire abrosz, szalvéta és felsőruházat készül. Mosás során több odafigyelést igényel, mint a pamut, nem mosható 60 foknál magasabb hőmérsékleten. Akárcsak a pamut, a len is összemegy a mosásban, és gyűrődik is. A gyapjú rugalmas szálai miatt nem gyűrődik. Nagy odafigyeléssel kell mosni, maximum 40 fokon, centrifugázni pedig rövid ideig, alacsony fordulatszámon. Érdemes (a sajnos áramzabáló) szárítógépben szárítani – ha van a gépben gyapjúszárító program – vagy felgöngyölni egy száraz törölközőbe és így kinyomkodni belőle a vizet centrifugázás helyett. A selyem finom anyag, nagyon kíméletes kezelést igényel. Legfeljebb 40 fokon mosható, és így is csak selyemmosásra alkalmas programmal. Lehetőleg hagyjuk kicsepegni belőle a vizet mosás után, ne szárítsuk a napon, mert könnyen töredezetté válik és kifakulhat.

Régi bevált praktika: öblítsünk ecettel!

Érdemes bevetni az ecetet mosásnál, mert lágyítja az anyagokat, élénkíti a színeket, ráadásul a mosógépnek is jót tesz! Az ecet kellemetlen szagú, ezért nem merik kipróbálni öblítőként, pedig tényleg jó! Hogyan készítsünk öblítőt ecetből? 1 rész 20 százalékos ecethez adjunk 2 rész vizet, reszelhetünk bele kevés szappant és illatosíthatjuk a kedvenc illóolajunkkal. A folyadékot öntsük az öblítőtartályba, és indítsuk el a mosóprogramot. A ruhákon cseppet sem érződik az ecet szaga, de a házi öblítő a legjobbnak tartott öblítőszereket is lekörözi: az anyagok lágyabbak, puhábbak lesznek, és a színük is élénk marad.

Sorozatunk 2. része >>
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 14 =

hirdetés