Játékos és szórakoztató kémiai kísérlet: táncoltass színes buborékokat!

Egy látványos és szórakoztató kémiai kísérlet.

Nem kell hozzá sok minden, a kivitelezése 1-2 percet vesz igénybe. A kísérletet az áttetsző folyadékban felemelkedő, majd alábukó színes buborékok miatt nevezik kémiai jojónak. Nagyobbacska gyerekek egyedül is megpróbálkozhatnak vele, szülői instrukciókkal.

Szükséges anyagok

4-5 teáskanál szódabikarbóna

1-1,5 dl étolaj (minél több olajat használunk, annál látványosabb a buborékok mozgása)

fél dl ecet

festék (ételfesték, élénk színű gyümölcslé, vagy céklalé)

A kísérlet menete

Üvegpohárba öntjük a szódabikarbónát. A tetejére finom mozdulatokkal – úgy, hogy a szódabikarbónát ne kavarjuk fel – ráöntjük az étolajat. Egy másik pohárba öntjük az ecetet és összekeverjük a színezőanyaggal.

 

 

 

A színezett ecsetből patikában olcsón beszerezhető pipettával, vagy fecskendővel apró cseppeket csepegtetünk a szódabikarbónás, olajos pohárba. A kísérlet gyakorlatilag ennyiből áll, más teendő nincs: percekig figyelhetjük buborékok mozgását!

A színes cseppek lesüllyednek a pohár aljára, majd felbuknak az olaj felszínére, és ezt addig ismételgetik, amíg buborékok szét nem esnek.

Kémiai jojó

Magyarázat

Mivel az ecet sűrűbb az olajnál, az ecetgömbök süllyedni kezdenek. A szódabikarbónához érve szén-dioxod fejlődik. A szén-dioxid feljuttatja a cseppeket a folyadék felszínére, ekkor a szén-dioxid távozik, és az ecetcseppek ismét süllyedni kezdenek.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + hét =

hirdetés