Termessz gyömbért házilag! A gumója gyógyhatású, a föld feletti része pedig szép trópusi dísznövény

Gyömbért termeszteni házi körülmények, akár kert vagy balkon hiányában is lehet. Pusztán az egzotikus növény szépségéért is megpróbálható, de a friss gumók miatt érdemes igazán kísérletezni vele. 

A gyömbér trópusi növény, ezért a mi klímánkon megfelelő életkörülményeket kell biztosítani számára. Lakásban is csíráztatható, kertben, balkonon pedig tavasztól kora őszig tartható. A nálunk kereskedelmi forgalomban kapható gyömbérfajta, az ún. közönséges gyömbér (Zingiber officinale); nehéz kideríteni, hogy az élelmiszerboltokban, piacokon beszerezhető áru ökológiai gazdálkodásból származik-e, mindenesetre a hozzáértők organikus gyömbért ajánlanak, melyet nem kezeltek növekedésserkentő vegyszerekkel.

Ha gyömbért vásárolunk, és nem használjuk fel azonnal, egy idő után csírák jelennek meg a gumókon. A csíráztatás mesterségesen is elérhető, ha a tárolóedényt – tálcát – lefedjük alufóliával és szobahőmérsékleten tartjuk – így a gyömbér nem szárad ki.

A kis hajtásokat hozott gumókkal könnyebb a dolgunk, de nem feltétlenül kell megvárni ültetéshez, míg megjelennek a csírák. A zsenge hajtások támpontot adnak, jelzik, hogy hol található a növény gyöktörzse. A csírák mentén várjuk kisebb darabra a gyömbérgyökeret úgy, hogy legalább 2-2,5 centis legyen. Amíg friss vágás, ne ültessük földbe, hagyjuk néhány napig „gyógyulni” száraz helyen, a vágott felületen hegszöveg – kallusz – keletkezik, így az ültetendő gumó ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.

A gyömbér jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű földet igényel; kókuszrosttal kevert fűszerföldbe érdemes a gumókat 5-10 centi mélyre dugni. Az enyhén savanyú (6-6,5 pH-értékű) talajt kedveli. Tömör szerkezetű, agyagos földben a gyökér elszáradhat, a túl vizes föld pedig a növény rothadásához vezethet. A csíráztatáshoz a tavaszi, nyári hónapok a legideálisabbak. A 22-25 ºC ideális hőmérséklet számára.

Ültetéshez olyan edényt válasszunk, amely jó vízelvezető és legalább 30 centi mély. Mivel a gumók vízszintesen terjeszkednek a földben, érdemes széles szájú, egyenes falú kaspót/edényt rendszeresíteni számára. A félárnyékos, csapadéktól védett helyeket szereti, naponta két-öt órányi közvetlen napfényt kaphat. Kánikulában azonban óvjuk a napfénytől.

A gumókat egymástól 5-8 centire ültessük. Ha kisebb kaspóba kerül, elég egy gumót beletenni.

Ha jó életfeltételeket tudunk a növény számára biztosítani, a 3-6 hónapon belül begyűjthető a zsenge gyökérzet. „Szüretelés” után a növény visszaültethető az edénybe, ha gyöktörzset nem sértjük meg és ha szerencsénk van, az egzotikus növény életben marad. (Mindig fertőtlenített késsel vágjuk le a friss termést.)

Így néz ki a szabadföldben termesztett gyömbér. 

Sok sikert!

Frissítés

10 nappal az ültetés után

2018. július 31-én

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =

hirdetés