Hogyan nevelhetünk magról citromfát?

A citrusok nemcsak a termésük miatt szerethetők; lenyűgöző dísznövények, kellemes az illatuk. Általában öntermékenyek; fel lehet nevelni őket magról, de a termésre gyakran 8-12 évet kell várni. A bolti citrusok magjait is elültethetjük – nagy eséllyel kicsíráznak és növekedésnek indulnak. A terméshozatal feltétele a megfelelő életfeltételek biztosítása mellett az oltás vagy a szemezés. Megfelelő gondozás mellett a citrusok 4-5 év alatt 1-1,5 méteres magasságot is elérhetik.

A citrom-, narancs-, mandarinmagokat ültetés előtt (ha nem frissen, a gyümölcsből kinyerve használjuk fel) érdemes 1-2 napig vízben áztatni. Áztatás után kisebb edénybe 10-20 magot is elültethetünk  – valószínűleg nem mindegyik csírázik ki. Érdemes beszerezni citrusföldet, de a tapasztalatok szerint virágföldben is kihajt. Tartsuk az edényt meleg, párás helyen, kétnaponta spricceljük a földjét, befőttesüveggel vagy nejlonnal le is takarhatjuk az edényt. A kifejlődött kis citrusokat egyenként ültessük át nagyobb cserépedénybe, egy-egy példány szép szobanövénnyé fejlődhet. Ahhoz, hogy a citrus teremjen, a 3-4 éves növényt oltani vagy szemezni kell.

Fotó: Home For Now

Fotó: Home For Now

Fotó: Home For Now

Fotó: Home For Now

hirdetés 

hirdetés 

Fotó: Home For Now

Fotó: Home For Now

A Citrusok – Hesperidium Fabulosa – A mesés Hesperidák blogon minden fontos információ megtalálható a citrusnevelés témakörében.

Hamarosan mi is ültetünk citrom- és narancsmagokat, a folyamatot dokumentáljuk, s közzétesszük a magazinon.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizennégy =

hirdetés