Gyógynövények tartósítása: 10 bevált módszer

A gyógynövényeket frissen a legjobb felhasználni, de bevált praktikákkal megőrizhetjük frissességüket hosszabb időre is! Tíz egyszerű tartósítási módszert mutat be Nagy Adrienn agrármérnök társszerkesztőnk.

hirdetés 

hirdetés 

 

Szárítás hagyományos módon

Ha van elég szabad helyünk, szárítással tartósíthatjuk növényeinket. A megtisztított töveket fejjel lefelé, napfénytől védett, meleg, jól szellőző helyen, csokorba kötve 2-4 hétig szárítsuk. A levelek roppanósak és jól morzsolhatóak lesznek, aprítva tároljuk őket.

Fotó: frugallysustainable.com

 

Szárítás sütőben

A megmosott szárakat tegyük tepsibe – egy rétegben -, majd 80 Celsius-fokon sütőben szárítsuk nagyjából 4 órán át. A növényt időnként forgassuk meg. Fontos: a sütő ajtaját hagyjuk nyitva, hogy távozhasson a nedvesség!

 

Szárítás mikróban

Fotó: Glory Be Herbals

Gyors és egyszerű mód a mikrohullámos szárítás. Egy percig melegítsük a már nem nedves leveleket, majd fordítsuk meg és másik oldalukat is egy percig szárítsuk. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük a növényeket, mivel azok lángra kaphatnak!


Hideg szárítás

A tiszta növényekről textillel itassuk le a nedvességet, majd egy rétegben helyezzük papírtörlővel kibélelt lapos edénybe, vagy tepsibe a töveket. A hűtőben kb. 1 hétig tároljuk a növényeket.

 

Sóban, cukorban

A leveleket szórjuk meg sóval vagy cukorral és hagyjuk, hogy kiszáradjanak. Tároljuk őket légmentesen! A gyógynövénytől és ízléstől függ, hogy sót vagy cukrot használunk.

 

Jégkockában

Daraboljuk fel a leveleket és szórjuk jégkockatartóba (1 teáskanálnyit kockánként). Öntsük le vízzel, fagyasszuk le, majd a kockákat bezacskózva visszatehetjük a fagyasztóba. Egy kockába többféle levelet is szórhatunk, tetszés szerint keverhetjük a gyógynövényeket.

 

Fagyasztás tasakban

A megtisztított töveket egészben vagy apróra vágva zacskókban is lefagyaszthatjuk. Fagyasztás előtt helyezzük vékony rétegben a növényeket lapos edényre, hogy kicsit száradjanak.

 

Készítsünk növénykeveréket!

Ha van már jól bevált fűszer- vagy gyógynövénykeverékünk, az apróra vágott leveleket elegyítve zacskóban fagyaszthatjuk. Fagyasztva nagyjából egy évig felhasználható.

 

Fűszerolaj

A tiszta leveleket aprítsuk fel, majd keverjük olajba (kb. 2 csésze friss fűszernövényt adjunk 1/3 csésze olívaolajhoz). A keveréket felrázás után légmentesen fagyaszthatjuk le. Használat után a megmaradt fűszeres olajt hűtőben tároljuk.

 

Vajba keverve

Vágjuk össze a töveket és keverjük össze vajjal, ízlés szerint. Fagyasszuk le kockában vagy vajas dobozban.

 

Fontos: a szárított növényeket légmentesen zárható zacskókban, edényekben maximum egy évig tároljuk. A fagyasztott leveleket csak akkor helyezzük vissza a fagyasztóba, ha azok nem olvadtak ki.

 

Nagy AdriennÜdvözlettel, Nagy Adrienn és a Zöld(Örök)ség

Nyitókép: Info Directory

Ajánló

gyumolcsok600_400

 

Gyümölcsök, zöldségek természetes tartósítása

Gyógynövények

 

Ültessünk gyógynövényeket!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz − négy =

hirdetés