Linzer glutén-, tej- és tojásmentesen
A hagyományos linzertésztát vettem alapul, kissé módosítottam az arányokon, adtam hozzá darált mandulát is. Nem bántam meg, nagyon finom, porhanyós, ízes, igazi linzert sikerült sütni.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók
20 dkg Nutri-free Mix Per Dolci süteményliszt
10 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
8 dkg porcukor
15 dkg bio növényi tejmentes margarin (Biopont terméket használtam, aki érzékenyen reagál a szójalecitinre, használjon ligát) vagy 10-12 dkg Vitador margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
1 tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló ( 1 ek négy kanál vízben elkeverve)
1 mokkáskanál sütőpor
málna- vagy baracklekvár
kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A lisztet a mandulával, a porcukorral, a citromhéjjal, vaníliás cukorral és a sütőporral alaposan elkevertem, hozzáadtam a kockára vágott margarint. Robotgéppel elkezdtem dagasztatni, majd hozzáadtam a tojáspótlót is.
Egynemű tésztát kaptam, amiből kézzel gömböt formáztam. Kevés lisztet még kellett hozzáadni – ügyeljünk arra, hogy a tészta lágy maradjon. Egy órán át a hűtőben pihentettem.
A tésztát lisztezett nyújtólapon lisztezett nyújtófával kinyújtottam, linzerkiszúróval kiszaggattam és sütőpapíros tepsire helyeztem.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 10-12 perc alatt készre sültek. Ha a széle kezd pirulni, kivehetjük a sütőből.
Hagytam kihűlni, majd lekvárral összeragasztottam egy teli és egy középen lyukas linzerkarikát, a végén meghintettem porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.