Csokikrémes macaron
A macaron házi kivitelezése a legtöbbünk számára „mumus”, de a sokadik elrontott macaron után sem szabad feladni!
Hozzávalók
Macaronhoz
9 dkg mandulaliszt = finomra őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg tojásfehérje (2 kisebb tojásé)
5 dkg kristálycukor
+ 1-2 csepp ételfesték (kép, piros stb.)
Töltelékhez
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
0,5 dl tejszín (min. 30%-os, állati)
1-2 ek rum vagy konyak
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A mandulaliszthez a szeletelt mandulát a macaronok elkészítése előtt 1-2 nappal egy lapos tányéron a konyhapulton hagyjuk kicsit szikkadni, majd kávédarálón finomra őröljük. Ezután a mandulalisztet és a porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk és félretesszük.
A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat feltörjük, a megfelelő mennyiségű fehérjét egy mélyebb tálba mérjük, majd robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor kifehéredik a tojásfehérje, hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket, majd ebből kemény habot verünk. A habosítást addig folytatjuk, amíg a hab fényes, kemény nem lesz (ha a habverőt kivesszük a habból, a fehérje csúcsot képezzen).
A porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd körkörös mozdulatokkal elkeverjük a habban. Fontos lépés, hogy ezután addig kell keverni a tésztát, amíg az a spatuláról egyenletesen nem folyik le. (Ezt a pontot úgy szokták jellemezni, hogy a tészta úgy folyik végig a keverőlapáton, mint az olvadt láva.)
Ekkor egy kb. fél centi átmérőjű habzsákba szedjük a tésztát, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk belőle. A macaronok akkor lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen tarjuk. Arra is van egy bevált módszer, hogy egyformák legyenek: a macaronok adagolása közben számoljunk (1-2-3), vagyis minden kis korongot egyenlő ideig nyomunk a papírra.
Tartsunk kis távolságot a macaronok között, mert egy picit terülni fognak. Miután a tepsibe sorakoztattuk a korongokat, a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából.
Sütés előtt legalább 45 percig, de akár egy órácskáig is pihentessük a konyhapulton a macaronokat, hogy a sütés közben a kis korongok ne repedjenek meg, és a talpuk szépen megemelkedjen.
Előmelegített sütőben, 150-es hőfokon légkeverés nélkül, középső bordamagasságon kb. 11-12 percet süssük a macaronokat.
A korongok talpa kb. 6-7 percnyi sütés után kezd kialakulni.
A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni. Kihűlve könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról.
Így készül a töltelék
A töltelékhez az étcsokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük simára a tejszínnel. A krémhez ne adjunk cukrot vagy mézet, mivel a macaronok elég édesek lesznek, ízesíthetjük viszont a krémet 1-2 ek likőrrel. A tölteléket kb. 15-20 percre tegyük hűtőbe. Hűtés után adagoljuk kis habzsákba és töltsük meg vele a macaronokat!
A macaron hűtőben kb. 1 hétig áll el. Elkészítésük után várjunk egy napot a fogyasztásával, hogy összeérjenek az ízei!
A macaronkészítés számomra is nagy „mumus”, számtalanszor dobtam már ki talp nélküli, leragadt, túlsült, szétterült macaronokat. Sokat kell vele kísérletezni, ki kell tapasztalni a sütőt, a kávédarálót, a láva-szerű tészta állapotot és előbb utóbb sikerülni fog!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.