Csokikrémes macaron

A macaron házi kivitelezése a legtöbbünk számára „mumus”, de a sokadik elrontott macaron után sem szabad feladni! 

Hozzávalók

Macaronhoz

9 dkg mandulaliszt = finomra őrölt mandula

13,5 dkg porcukor

7,5 dkg tojásfehérje (2 kisebb tojásé)

5 dkg kristálycukor

+ 1-2 csepp ételfesték (kép, piros stb.)

Töltelékhez

10 dkg jó minőségű étcsokoládé

0,5 dl tejszín (min. 30%-os, állati)

1-2 ek rum vagy konyak

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A mandulaliszthez a szeletelt mandulát a macaronok elkészítése előtt 1-2 nappal egy lapos tányéron a konyhapulton hagyjuk kicsit szikkadni, majd kávédarálón finomra őröljük. Ezután a mandulalisztet és a porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk és félretesszük.

A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat feltörjük, a megfelelő mennyiségű fehérjét egy mélyebb tálba mérjük, majd robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor kifehéredik a tojásfehérje, hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket, majd ebből kemény habot verünk. A habosítást addig folytatjuk, amíg a hab fényes, kemény nem lesz (ha a habverőt kivesszük a habból, a fehérje csúcsot képezzen).

A porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd körkörös mozdulatokkal elkeverjük a habban. Fontos lépés, hogy ezután addig kell keverni a tésztát, amíg az a spatuláról egyenletesen nem folyik le. (Ezt a pontot úgy szokták jellemezni, hogy a tészta úgy folyik végig a keverőlapáton, mint az olvadt láva.)

Ekkor egy kb. fél centi átmérőjű habzsákba szedjük a tésztát, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk belőle. A macaronok akkor lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen tarjuk. Arra is van egy bevált módszer, hogy egyformák legyenek: a macaronok adagolása közben számoljunk (1-2-3), vagyis minden kis korongot egyenlő ideig nyomunk a papírra.

Tartsunk kis távolságot a macaronok között, mert egy picit terülni fognak. Miután a tepsibe sorakoztattuk a korongokat, a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából.

Sütés előtt legalább 45 percig, de akár egy órácskáig is pihentessük a konyhapulton a macaronokat, hogy a sütés közben a kis korongok ne repedjenek meg, és a talpuk szépen megemelkedjen.

Előmelegített sütőben, 150-es hőfokon légkeverés nélkül, középső bordamagasságon kb. 11-12 percet süssük a macaronokat.

A korongok talpa kb. 6-7 percnyi sütés után kezd kialakulni.

A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni. Kihűlve könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról.

Így készül a töltelék

A töltelékhez az étcsokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük simára a tejszínnel. A krémhez ne adjunk cukrot vagy mézet, mivel a macaronok elég édesek lesznek, ízesíthetjük viszont a krémet 1-2 ek likőrrel. A tölteléket kb. 15-20 percre tegyük hűtőbe. Hűtés után adagoljuk kis habzsákba és töltsük meg vele a macaronokat!

A macaron hűtőben kb. 1 hétig áll el. Elkészítésük után várjunk egy napot a fogyasztásával, hogy összeérjenek az ízei!

A macaronkészítés számomra is nagy „mumus”, számtalanszor dobtam már ki talp nélküli, leragadt, túlsült, szétterült  macaronokat. Sokat kell vele kísérletezni, ki kell tapasztalni a sütőt, a kávédarálót, a láva-szerű tészta állapotot és előbb utóbb sikerülni fog!

ildiKOKKI

ildi KOKKI >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =

hirdetés