Ha nem akarjuk mesterekre bízni – hasznos tippek falfestéshez

A tavasz és a nyár a legideálisabb évszak falfestéshez, hiszen a lakás átszellőztethető, a festék viszonylag gyorsan megszárad. Ha mesterekre bízzuk, csak a festékről kell gondoskodnunk, s persze a munkadíjról, ami valljuk be, nem kevés, átlagos lakásméret esetében is több tízezer forintra rúghat. Ha szerencsénk van, és jó mesteremberekre bíztuk a munkát, tökéletes a végeredmény. Mellettük szól, hogy gyorsan dolgoznak, s ha csapatban ténykednek, pikk-pakk kifestik az egész lakást. Munkás, de nagy sikerélmény, s több pénz is marad a családi kasszában, ha magunk festjük le a falakat. Ehhez próbál segítséget nyújtani alábbi összeállításunk.

A színekről már többször írtunk – nagy dilemma a színek kiválasztása. Ha falfestésre kerül a sor, általában új színárnyalatokban gondolkodunk, melyeknek passzolniuk kell a bútorokhoz, a lakás stílusához. Az sem hátrány, ha ráadásként a színek élettani hatásait is figyelembe vesszük.

Korábbi cikkeink a témában

Színtársítások – semleges tónusok, drámai hangsúlyok, 27 színsémával >> 

Színek a lakásban: milyenre fessük a falakat? >>

A festékgyártók – nem túlzás – ezernyi színárnyalatban kínálnak kikevert beltéri falfestékeket, a szaküzletekben ezekhez találunk is színpalettákat. Diszperzithez adagolt színezőpasztával magunk is kikeverhetjük a vágyott árnyalatot, de célszerű kis felületen tesztelni, milyen színt kapunk száradás után, két rétegben felhordva.

A szobafestők díjszabásai elég széles skálán mozognak. Merész árképzésre is jócskán akad példa.

Olvasónk, Tünde tapasztalata.

– Budapesti mesteremberek 200 ezer forintot kértek egy 35 négyzetméteres lakás festéséért. (Bár erre olvasónk nem tér ki, az árban feltételezhetően a festék ára is benne foglaltatik, a szerk.) Nem voltam megelégedve a munkájukkal. Mivel egyszerre több helyen dolgoztak, a lakáskulcsot kénytelen voltam náluk hagyni. Napi pár órát festettek, három alkalommal. Mindenütt festékcseppeket hagytak maguk után, mivel nem használtak ragasztófóliát az éleknél. Egy pozitívumot tudok felhozni: a festés előtti glettelést szépen megcsinálták. Interneten találtam rájuk, de nem ajánlanám őket másnak.

Egy másik olvasónk, László tapasztalata.

– Tudtommal szobánként átlagosan 50 ezer forintba kerül a festés. Nálunk 3 szobát, 1 nappalit, 1 konyhát, 1 folyosót és egy kis wc-t kellett kifesteni – ezért 85 ezer forintot kértek. Nem vagyok 100 százalékosan elégedett, főleg a tapétacsík-ragasztás hagy kívánnivalót maga után.

Egyik szerkesztőnknek is van rossz tapasztalata. Ismerősön keresztül talált megbízhatónak tartott mesteremberre. A munkát távban kellett levezényelnie. A szaki egy nap alatt elkészült a festéssel – gyorsan dolgozott, de slendriánul – a fürdőszoba vizes falrészletén például nem végezte el a szükséges javításokat, felhólyagosodott vakolatra vitte fel a festékréteget. Kolléganőnk reklamált, javítást kért. A mesterembert addigra kifizette. Rosszul tette, a szaki utólag nem végezte el a szükséges korrekciókat.

Fotó: www.thejoyofdecorating.com

Miért jó, ha magunk festünk?

Falat festeni nem nagy kunszt – merem állítani, várandósan festettem ki a gyerekszobát. Jó érzés, hogy kezünk nyomán megszépül a lakás, testmozgásnak sem utolsó. Valószínűleg több festéket használunk el, mint a profik, de nem jelentős a többlet. Teleszkópos nyelű festőhenger is kapható, így a magasabb részeket létra nélkül is ki tudjuk festeni, ha nem extra nagy a belmagasság. (A tetőtéri lakásokban a tetőhajlatok festése feladja a leckét.) Fontos, hogy ne vágjunk bele hűbelebalázs módjára – adjunk időt a készületeke, minden szükséges eszközt írjunk össze és szerezzünk be. Kellemetlen, ha a munka kellős közepén kell szaküzletbe szaladni, mert hiányzik valami. Sokféle beltéri festéktípus létezik, a BarkácsABC összeállítása alapján röviden ismertetjük ezek jellemzőit.

Mészfesték

Aránylag olcsó, természetes, páraáteresztő, gombaölő és fertőtlenítő hatású festék – régen ezzel festették a parasztházakat, kültéri festékként is használatos volt. Festésre kész állapotban, kisebb, nagyobb kiszerelésben kapható. Hengerrel is fel tudjuk vinni a felületre. Hátrányaként említik a maró hatást, a gyenge szilárdságot, s hogy kevésbé színezhető. Nem használható gipszkarton és diszperziós felületeken, csak mész- és cementvakolatok, vagy korábban meszelt felületek festésére alkalmas.

Szilikátfesték

Kötőanyaga a kálivízüveg, amely száradás után igen jó tapadást biztosít. Páraáteresztése és csíraölő hatása kitűnő. Csak mész- és cementtartalmú vakolat, illetve korábban szilikátfestékkel festett felületre alkalmas. Nem alkalmazható gipszkarton, vagy diszperziós felületen. Maró hatású festék, ezért a nem festendő felületeket takarással védeni kell! Lúgos kémhatása miatt kizárólag lúgálló, természetes pigmentekkel színezhető. Alapozni és tapaszolni csak szilikáttartalmú anyagokkal szabad.

Diszperziós festék

A legnagyobb választékban kapható festék. Matt, selyemfényű és fényes változatban kapható. A kevesebb kötőanyagot tartalmazó változatai páraáteresztő, szárazon áttörölhető, matt felületet képeznek. A kötőanyag-tartalom növelésével nő a moshatóságuk, viszont kevésbé páraáteresztő felület érhető el. Előnye: könnyű tisztán tartani, vízzel hígítható, többször átfesthető, könnyen felhordható, jól színezhető. Felhasználásra kész színezett falfestékek is kaphatók többféle kiszerelésben, extra nagy fedőképességű, gélesített, csepegésmentes, vagy illatosított kivitelben. A színes festékek egymással és fehér festékkel is keverhetők. A diszperziós festékeket festőhengerrel tudjuk felvinni a felületre.

Fűrészporos festék

Különböző szemcseméretű, faforgácsot tartalmazó, színezhető festék. Kétszeri felhengerlés után fűrészporos tapétára emlékeztető felületet képez és jól fedi a kissebb repedéseket. Erősen tagolt felületekre ajánlott, ahol a hagyományos tapétázás nehezen kivitelezhető – például padlástéri szobákban.

Penészgátló festék

A penész a falakon a rossz szigetelés, a magas páratartalom, az elégtelen fűtés, a ritka szellőztetés miatt alakul ki. A penész nem kizárólag a régi házak problémája, új építésű lakásokban is találkozni a jelenséggel. Sok esetben nem is látványos. A jelenség kialakulhat a túl jól záródó nyílászárók miatt is, a lecsapódó pára ugyanis nem tud távozni a helyiségből. A probléma hővisszanyerős szellőztető rendszerrel kiiktatható, hisz így egész nap friss levegő járja át a helyiségeket, ráadásul télen a fűtési energia sem vész kárba ezen rendszerek használatával. A penész végleges megszüntetése komoly feladat és nem olcsó mulatság. A penészmentesítés egyik – nem kizárólagos eszköze -, ha a megtisztított felületre penészgátló festéket hordunk fel. Kapható penészgátló adalék is, amely megfelelő arányban diszperziós festékhez, mészfestékhez, vagy akár tapétaragasztóhoz keverve gátolja a penész megjelenését. Fontos tudni, hogy a penészgátló szerektől nem várható a probléma megszűnése, csak hosszabb-rövidebb ideig nyújtanak védelmet a penészesedés ellen.

Folttakaró festék

Jól terülő, fehér, vízbázisú festék, amely egy, vagy két rétegben felkenve eltünteti a foltokat. Száradása után diszperziós festékkel átfesthető.

Mintázó falfestékek, fallazúrok

Áttetsző, jól színezhető díszítőfestékek késleltetett száradásuk révén igen sokféleképpen mintázhatók. Felvihetők diszperziós festékekre, díszvakolatokra, díszítő elemekre. Mintázatuk az erre a célra kifejlesztett szerszámokkal történik. Használhatunk tengeriszivacsot, műanyag spatulát, mintázókefét, bőr- struktúrahengert.

Jöhet a festés – hogyan kezdjünk bele?

A festés talán leghálátlanabb része – a takarítás mellett – a bútorok átmozgatása, a villanykapcsolók, konnektorok, parkettaszegély leragasztása, s minden más – nem mozgatható – elem letakarása. Ha több napunk van a festésre, nem kell mindent felforgatni, elég kisebb helységrészleteket szabaddá tenni. A tapéta eltávolítása nagy munka – a legjobb, ha ezt szakemberre bízzuk – könnyebb a dolgunk, ha festett felületet szeretnénk átfesteni.

Fontos a fal alapos átvizsgálása, a szükséges javítások elvégzése. A hólyagos, laza falréteget el kell távolítani, a repedéseket el kell tüntetni. A fal hibáit gipsszel, glettel javítsunk. A glettelt felületet száradás után finoman csiszoljuk át. Mielőtt a festéket felhordanánk, célszerű a felületet hígított festékkel lealapozni, így színnel lefestve biztosan nem lesz foltos a fal.

A festést a mennyezettel kezdjük, ezután kenjük át a falakat. Többféle festőhenger kapható, szépen lehet velük dolgozni. Sokféle méret kapható, az anyaguk is változatos, a leggyakoribbak a poliészter, poliamid, poliakril, gyapjú hengerek – ezek jó része oldószerálló, így oldószeres festékekhez is használhatók.

A nagyobb szálú, sűrű szálazású hengerekkel lehet szép sima felületet kialakítani. Ügyeljünk arra, hogy a henger telítődjön a festékkel, különben nem fest egyenletesen. A festékbe mártott hengert csepegtessük le, görgessük végig az erre kialakított, festékes edényre helyezett rácson. Ha túl sok festéket használunk, csíkos lesz a fal, végigfolyik a falon a festék, s persze a padlóra is bőven juthat belőle.

Először függőlegesen (hosszirányba) mozgassuk a hengert a falon, enyhén a falra nyomva, majd vízszintesen (keresztbe), hogy a festéket eldolgozzuk, s ismét hosszirányba. Egy falat lehetőleg próbáljunk meg egyszerre kifesteni. A nehezen hozzáférhető falrészeket, a sarkokat ecsettel fessük. (A hossz- és keresztirányú festést többen elvetik, feleslegesnek tartják, festéktől is függ, hogy célszerű-e ezt alkalmazni. Sűrű festékeknél elegendő csak hosszirányban felvinni a festéket, és többször áthengerelni.)

Mennyi festékre lesz szükség?

Az anyagszükségletet az alábbi matematikai művelettel szokás kiszámítani. Egy 4 x 4 méteres szoba 16 négyzetméter alapterületű, a mennyezetre tehát 16 négyzetmétert kell számolni. A szoba kerülete 4 + 4 + 4 + 4 = 16 méter x magasság méterben. Ha például 2,5 méter a belmagasság 16 x 2,5 = 40. Ez a falak kerülete. A mennyezet területét és a szoba kerületét összeadva jön ki a festendő falfelület. Általában két rétegben kerül fel a festék, így a festékigénynél ezt is figyelembe kell venni.

Szükséges eszközök

Finom csiszolópapír (120-ast ajánlanak)

Kisebb, nagyobb spakli (felületjavításhoz, gletteléshez)

Festőhenger (18 vagy 25 centis az ideális)

Teleszkópos nyél festőhengerhez

Kis henger, 10 centis, a sarkokban nagyon hasznos kiegészítő

Rács (a festékbe mártott henger lehúzásához)

Fóliák (bútorok, parketta, járókő stb. takarásához)

Ecset többféle méretben

Ragasztószalag (konnektor, villanykapcsolók, parkettaélek stb. ragasztásához)

Védőruha, gumikesztyű

Felmosórongy, takarítószerek, edények

Falfesték, glettanyag, alapozófesték, modellgipsz

 

Kreatív falfestéshez – mintázóhengerek >>

Újra divatba jöttek a mintázóhengerek.

Így is lehet – Piuk Ancsa munkái

Köszönjük a képeket Ress Mónikának

 

Felhívás

Egyedül festette ki lakását? Igazi mestermunka? Mutassa meg! Várjuk fotóikat a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre!

 

hirdetés
1 válasz
 1. Böszörményi Ádám
  Böszörményi Ádám says:

  Kedves Szerző, Szerkesztő!

  A festendő felület kiszámolásánál többször a “szoba kerületét” említi, ahol már területről van szó. Javaslom ehelyett a “szoba falfelület” – ét használni. Így pontosabb.
  Nagyszerű összefoglaló!
  Üdvözlettel

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 5 =

hirdetés