Aromaterápiás légtérfrissítő házilag

Használsz bolti légfrissítőt, illatosítót a lakásban? Elgondolkodtál már azon, hogy milyen vegyi anyagok jutnak ilyenkor a légtérbe, amit aztán az ott tartózkodók belélegeznek?

A mesterséges illatosítók minden típusa – spray, illatgyertya, elektromos párologtató, illatosító gél, füstölő – jelentős mennyiségben bocsát ki káros anyagokat. Nemcsak a légutakat irritáló, allergén anyagok vannak az ilyen termékekben, hanem szinte mindig tartalmaznak rákkeltő vagy az idegrendszert károsító összetevőket is (benzol, formaldehid). Ezen szerek használata tudományos vizsgálatok szerint növelheti a daganatos megbetegedések esélyét, fokozhatja az asztma, az idült hörghurut és a hörgőrák kockázatát. (Forrás: Tudatos Vásárló)

Valóban szükség van arra, hogy a fenti anyagokkal szórd tele a levegőt magad körül? Próbáld ki a legegyszerűbb és legjobb, gyorsan elkészíthető és természetes légtérfrissítőt! Én évek óta használom, nálunk tökéletesen bevált. Az illatok pedig ízlésednek megfelelően variálhatók.

Amire szükség lesz az elkészítéshez

egy kb. 2 dl-es pumpás flakon (kiürült és kimosott is tökéletes, de sok helyen lehet kapni újonnan is)

kb. 0,5 dl alkohol (gyógyszertárban kapható, elég a nagyobb hígítású is)

kb. 1,5dl víz

30 csepp 100%-os illóolaj (lehet többféle, vegyesen is)

 Az elkészítés menete

A flakonba töltsd bele az alkoholt, csepegtesd bele az illóolajokat, majd a flakont töltsd fel vízzel! Rázd össze, és máris használható.

Tippek

Használat előtt érdemes mindig összerázni.

Ha az illatot gyengének találod, bátran tehetsz még bele illóolajat, a fenti mennyiség csak irányadó, nem mindegyik illónak van elég erős illata.

WC illatosításához, légtér fertőtlenítéshez nekem bevált a levendula-citrom-teafa hármas, arányaiban viszonylag kevesebb teafával, mivel a teafa illóolaj illata elég domináns.

Érdemes kísérletezni egyéb illóolajokkal is, hiszen mindenkinek más illat tetszik, és a végeredmény elronthatatlan. Készíthetünk más-más helyiségbe más-más illatkompozíciót is. A variációk száma végtelen!

 

Hegedűs Eszter, DEJA VU Világ

Nyitókép: silviarita/Pixabay

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − 16 =

hirdetés