Hogyan tesztelheted, hogy friss-e a tojás? Mit jelöl a négyféle termelői kód?

A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak. Nem biztos, hogy az üzletekben kapható esztétikus csomagolású tojásos dobozokban a legjobb minőségű tojásokat találjuk. Mielőtt kifizetnénk, mindig nyissuk fel a dobozt, és szemrevételezzük a tojások színét, formáját, méretét.

Fotó: www.melangery.com

Lehetőleg megbízható kereskedőtől szerezzünk be tojást, mert előfordulhatnak hamisan jelölt termékek is. A megvásárolt tojást otthonunkban hűvös helyen tároljuk, de ajánlott tárolás előtt fertőtleníteni a baktériumok miatt.

Csak friss tojást vásároljunk, illetve vásárlás után hamar használjuk fel!

Felhasználás előtt ellenőrizzük a tojás frissességét, ehhez legegyszerűbb a víz alá merítéses módszert választani: a friss tojás lemerül a vízbe, ha lebeg a tojás, az azt jelenti, hogy nem friss, ha viszont a víz felszínén marad – ami a beltartalom öregedésével megnövekedett légkamra miatt van – akkor azt a tojást már érdemes kidobni.

Feltörés után is könnyen képet kaphatunk a tojás frissességéről: az átlátszó fehérje, az egészben maradt sárgája és a jól látható jégzsinór a friss tojás jellemzői, míg a felhígult, zavaros fehérje és a zöldes-vöröses szétfolyt sárgája baktérium okozta romlást jelez.

Feltörés után célszerű a tojást azonnal felhasználni, mert a héjról a tojásba jutó baktériumok (pl. szalmonella baktérium) gyors szaporodásnak indulnak.

Feltört tojást tárolni csak rövid ideig és hűtve szabad.

A forgalmazott tojásokon kötelező feltüntetni a termelői kódot. A kódsoron lévő első szám ad információt a tojást tojó tyúk tartási módjáról. Ha a tojáson lévő kódsor első száma nulla, az a legkedvezőbbet (úgynevezett biotojást) jelenti, ha ez a szám egyes, az a szabad tartást, ha ez a szám a kettes, az a közepes minőségű mélyalmos tartást, ha ez a szám a hármas, az a legrosszabb (ketreces) tartási módot jelenti.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület véleménye szerint érdemes olyan tojásokat vásárolni, melyek termelésekor a tartott tyúkok jóléte és megfelelő táplálása, a stresszmentes tartása biztosítva volt. A tyúktartás minősége adhat a termelt tojás minőségére is biztosítékot.

Nyitókép: Background image created by Jigsawstocker – Freepik.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc − tíz =

hirdetés