Fa vágódeszka vegyszermentes tisztítása
Különböznek a vélemények arról, melyik a jobb vágódeszka: a fa vagy a műanyag. A háztartásokban általában mindkettő megtalálható. Bármelyiket is használjuk, nagy figyelmet kell fordítani a tisztításukra, mivel könnyen megtelepszenek rajtuk a baktériumok.
A műanyag vágódeszka húsokhoz, zöldségfélékhez talán ideálisabb, és általában véve sterilebb felület a fánál. A fa vágódeszkák viszont esztétikusak, természetesek, nem feltétlenül kell száműznünk őket a konyhából, tökéletesen ideálisak például kenyérszeleteléshez. A fa porózus szerkezeténél fogva jobban vonzza a baktériumokat, és szívja magába a szagokat, különösen akkor, ha hagymaféléket vágunk rajta.
Vegyszermentes tisztítás
A fa vágódeszka fertőtlenítő és szagtalanító tisztításához mindössze durva szemcséjű sóra és citromra van szükség. A sóhoz szódabikarbónát is keverhetünk.
Először alaposan mossuk át forró vízzel, és sikáljuk át súrolókefével, vagy a szivacs dörzsfelületével a vágódeszkát. Facsarjuk ki fél citrom levét a deszkára, és nedves ruhával, puha szivaccsal oszlassuk el a citromot a vágófelületen.
Hagyjuk kicsit állni, majd terítsünk sót a deszkára – nem kell a citromlevet lemosni -, és alaposan dörzsöljük át a felületet szivaccsal. A só fertőtlenít és elűzi a szagokat.
A fertőtlenítő tisztítást hetente célszerű megismételni. Az általános – napi – tisztításhoz ecet is kiváló. Ha mosogatószert használunk, alaposan mossuk át tiszta vízzel a deszkát.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.